Mind

Wat is geluk en hoe vind je het? 'Geld maakt gelukkig, mits je het goed uitgeeft'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Antonino VersalliWat is geluk en hoe vind je het? 'Geld maakt gelukkig, mits je het goed uitgeeft'
RTL

‘Geluk’ is een begrip dat we allemaal kennen. Het liefst ervaren we het zo vaak en veel mogelijk, maar dit is helaas niet altijd even vanzelfsprekend. Wat is geluk eigenlijk precies – en nog belangrijker: zijn er manieren om het te vinden en houden?

‘Ben jij gelukkig?’

Waarschijnlijk probeer je deze vraag nu te beantwoorden door in je hoofd een aantal dingen af te gaan die voor jou van belang zijn. Geld, status, vrienden, familie en werk zijn veel voorkomende factoren waaraan geluk wordt gemeten. Geluk is een gevoel, dat enerzijds gebaseerd is op genetische aanleg en anderzijds op beïnvloedbare factoren. "Volgens onderzoek wordt 10% van je geluk bepaald door omgeving, 40% door je genen en 50% is mindset", aldus Thijs Lindhout, geluksonderzoeker en schrijver van het boek Hoe de fuck vind ik geluk?.

Lindhout sprak in de afgelopen jaren allerlei geluksgoeroes van over de hele wereld. Geluksexperts op het gebied van liefde en gezondheid, maar ook hoe geluk op basis van wetenschap bekeken wordt. "Zo ontdekte ik dat mensen met kinderen niet gelukkiger zijn dan mensen zonder kinderen – en dat geld gelukkiger maakt dan wij denken."

Een ijsbad maakt gelukkig - en nog meer voordelen van (extreme) kou
Lees ook

Een ijsbad maakt gelukkig - en nog meer voordelen van (extreme) kou

Waarom geld gelukkig maakt

Hoe komt het dat geld toch gelukkig maakt, ondanks dat we vaak beweren of willen denken dat het niet zo is? "Dat ligt eraan hoe je het uitgeeft. Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft."

Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg. Iets wat je kunt koesteren en later nog van kunt genieten. Met tijd bedoelt hij bijvoorbeeld het inhuren van een schoonmaakhulp, zodat je zelf meer tijd kunt doorbrengen met je gezin. Geld weggeven kan zijn door een donatie te doen, of iets te kopen voor iemand. "Sowieso is het geven van dingen aan anderen belangrijk voor je eigen geluk. Zeker als je daarmee de ander kunt helpen in zijn of haar groei. Zingeving is het hoogste niveau van geluk."

Verder dan wetenschap

Nu is geld iets wat je kunt meten, en met de wetenschap kun je uit onderzoeken afleiden of bepaalde dingen wel of niet waar zijn. Maar in werkelijkheid ligt het natuurlijk iets genuanceerder. "Zo zullen mensen die ernstig ziek zijn logischerwijs minder waarde hechten aan geld."

De mate van geluk is daarbij ook sterk afhankelijk van je verwachtingen. "Heb jij een vervelende of traumatische ervaring beleefd? Dan is de kans groot dat je daarna minder verwacht en meer waardeert dan voorheen. De focus komt dan meer te liggen op wat voor jou écht belangrijk is in het leven."

"Een van de grootste lessen die ik leerde in geluk is om altijd trouw te blijven aan jezelf. Wat dat precies betekent? Laat ik het zo zeggen: je voelt het al snel aan wanneer je níet trouw bent aan jezelf. Een baan waar je niet happy mee bent, een conflict met een collega dat uitgesproken moet worden of een relatie die niet lekker loopt. Negeer je dit soort dingen, dan kun je nooit helemaal trouw zijn aan jezelf", legt Lindhout uit. "Toch doen we het allemaal, en soms zelfs zo extreem dat we in een burn-out belanden."

Per persoon verschillend

Daar voegt Lindhout nog aan toe dat het ook gaat om leven naar jouw eigen kernwaardes en dat deze per persoon verschillend zijn. "vind jij een succesvolle carrière als ondernemer belangrijk? Ga ervoor. Heb je liever zekerheid? Ook goed. Hecht je meer waarde aan avontuur en het single leven of voel je je beter bij comfort en vaste liefde? Om naar je kernwaardes te leven, moet je de juiste keuzes maken. Die maak je pas als je zoveel mogelijk de verbinding voelt met je intuïtie."

Nu kan dat in de wereld waarin we momenteel leven nog best wel eens lastig zijn. Met 200 pushberichten op een dag, van afspraak naar afspraak en overal reclame en ontelbare prikkels, worden we constant blootgesteld aan afleiding. Dit maakt het moeilijk om bewust stil te staan bij wat je nou eigenlijk echt wilt. "Bouw daarom rustmomenten in. Even niks. Elke dag tien minuten op de bank voor je uit staren kan al heel waardevol zijn om inzicht te krijgen in wat je nu eigenlijk echt wilt." Ook kan het fijn zijn om je hoofd leeg te maken door middel van beweging: yoga of een wandeling doen altijd goed.

Naast af en toe rustmomentjes pakken, is het belangrijk om regelmatig te reflecteren op een periode en plannen te maken voor de periode die komt. "Dit kun je één keer per week doen of vaker, net wat jij prettig vindt. Het is waardevol om stil te staan bij dingen die je wilt doen of hebt gedaan. Er is uit wetenschappelijk onderzoek bewezen dat mensen die iedere dag drie dingen opschrijven waar ze dankbaar voor zijn, na een maand gelukkiger zijn."

Stop jezelf te vergelijken met anderen

Wees daarbij vooral niet te streng. Er zijn altijd mensen om je heen die op de één of andere manier gelukkiger zijn of ogen dan jijzelf. Hoewel je mindset slechts 50% van je geluk bepaalt, is het altijd de moeite waard om die 50% voor de volle 100% te benutten. "Lukt het niet of zit het tegen? Geef jezelf daar niet meteen volledig de schuld van. Veel dingen heb je nou eenmaal niet in de hand en vaak moet je in het leven anticiperen op onverwachte of ongewenste gebeurtenissen."

Wij mensen vergelijken onszelf vaak met anderen en ook dat is een boosdoener als het gaat om geluk. "Beseffen dat je iets beter doet of kunt dan anderen is maar een kortstondig geluksmoment", zegt Lindhout, die vindt dat je altijd je hart moet volgen en dat je jezelf daarbij juist niet moet meten met anderen. "Maak keuzes omdat jíj vindt dat ze goed voor jou zijn. Dit begint met bewustzijn en focussen op gelukkig zijn, ongeacht de omstandigheden. Zo word je vanzelf dankbaarder voor wat je hebt. Denk je als je dit leest: doei, dit is niks voor mij? Dat is dan ook helemaal goed. Als je maar trouw blijft aan jezelf en niet leeft naar meningen van anderen."