Zelfontwikkeling

Voor altijd je eigen stijl: ‘Je kleding weerspiegelt je identiteit’

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© Mandy @MiezelmoodsVoor altijd je eigen stijl: ‘Je kleding weerspiegelt je identiteit’
RTL

Een volle kast, maar níets om aan te trekken? Je eigen stijl ontwikkelen, maar geen idee hoe? Drie experts helpen je bij het uitmesten van je kledingkast én het maken van de juiste keuzes, zodat je nooit meer die rare miskoop doet of - net als journalist Franke van Hoeven - wéér met een gezellig bloesje thuiskomt.

Elke dag die kledingkast opengooien, er húp, onbekommerd iets moois uit plukken, de hele dag stralen in een stijlvolle outfit: ik droom ervan. De werkelijkheid is helaas weerbarstiger. Dan trek ik mijn kast open, staar ik naar kleding waar ik vijf kilo te zwaar voor ben of die ik in een vlaag van modeverbijstering heb gekocht (meestal tijdens de sale). En concludeer ik dat ik niets heb om aan te trekken. Daar wil ik komende herfst eens korte metten mee maken. Een kast vol juwelen wil ik, die ik met elkaar kan combineren én die bij mijn persoonlijkheid passen. Een eigen stijl, waarin ik me zelfverzekerd voel, waaraan iedereen me herkent. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Tijd om advies in te winnen!

Stijlvast & tijdloos

Natalie Serluï kleedt zakenvrouwen, geeft advies en workshops en ontwikkelde een jurkenlijn op basis van figuurtype. Ze kent de problemen van vrouwen en hun garderobes als geen ander. “Veel mensen hebben veel spullen, maar weinig kleren die goed te combineren zijn. Losse items waar je niets mee kunt, soms zelfs met het prijskaartje er nog aan. Terwijl veel mensen juist graag stijlvaster zouden willen zijn en kleren dragen die langere tijd meegaat. Vaak koop je spullen die niet bij je passen of de verkeerde maat zijn. Zoals trends waar je snel op uitgekeken bent, of schoenen in de uitverkoop waarvan je denkt: die loop ik nog wel uit. Niet, dus.”

'De meeste vrouwen hebben een modetic: 24 grijze vestjes, alleen maar witte gympen'

Volgens haar hangt het in de lucht, de toenemende interesse voor het creeëren van een eigen stijl: “We zijn steeds meer bezig met onze online zichtbaarheid, waarbij we ons van anderen willen onderscheiden. Trendy zijn is niet genoeg, dat zijn de influencers al. Ook zijn we meer bezig met spiritualiteit, verdieping, zelfontwikkeling. Achter de laatste trends aan rennen past daar niet bij. Duurzaamheid speelt ook mee. Fast fashion is echt niet meer van deze tijd.”

Closet detox

Serluï ontwikkelde een stappenplan om je garderobekast op orde te krijgen. Want voor je gaat shoppen, is het belangrijk om te beginnen met de basis: wat heb je al en wat heb je nog nodig? De BASIS van Serluï staat voor: Basisstukken, Aantrekken, Setjes maken, Inventariseren (wat je nodig hebt), Shoppen. Je hebt dan minder kans op miskopen. Serluï: “Kijk eens goed naar wat je hebt. Wat is jouw tic? De meeste vrouwen hebben een tic: een stapel zwarte broeken, 24 grijze vestjes of witte gympen. Veel vrouwen kopen vaak onbewust dezelfde dingen, omdat dat hun smaak nu eenmaal is.”

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Detoxen dus, die kast. Kleren die je niet meer past of mooi vindt, doe je weg. Waarschijnlijk zie je dan al beter de rode draad in je garderobe. Vervolgens zijn er drie dingen waarbij je wilt stilstaan vóór je iets nieuws koopt: welke kleuren flatteren je gezicht, waar kun je het accent op leggen met je kleding, en wat is je postuur? “Midi-rokken zijn nu bijvoorbeeld in de mode. Maar als je klein bent, zijn ze niet geschikt: je wordt er een kaboutervrouw van met dikke kuiten, want die jurken vallen precies tot het breedste deel van je onderbeen. Probeer je niet te laten overhalen door verkoopsters om dingen te kopen die niet bij je passen.”

Serluï geeft een goede tip om kleding te kopen waar je echt wat aan hebt: “Bedenk of je het op drie manieren kunt combineren. Zo ja, dan is het een goede basic.” Kortom, als je wat gerichter shopt, krijg je vanzelf al een kast waar meer eenheid in zit.

Je eigen stijl

Goed. Qua basis is de kast op orde. En nu? Hoe ontwikkel je een eigen stijl, die bij je imago past? En is dat niet saai, alles in één stijl? Imago-expert Anne-Marie van Leggelo: “Nee, want meestal ben je een mix van verschillende types, van romantisch tot zakelijk of minimalistisch. De kunst is om daar een creatieve mix van te maken, zodat jouw persoonlijkheid goed naar voren komt.”

'Wil je iets kopen, kijk dan eerst of het bij je steekwoorden past'

Van Leggelo probeert haar klanten altijd uit te leggen hoeveel een goede outfit voor je kan betekenen: “Of je mode nu oppervlakkig vindt of niet, mensen vormen nu eenmaal binnen een paar seconden een mening over je. Voor je imago, je identiteit, zowel zakelijk als privé, kan het veel opleveren als je lekker in je vel zit en je zelfverzekerd voelt. Je kleding is de weerspiegeling van je identiteit. Dat wordt bepaald door wat je doet en hoe je in het leven staat.” 

Slim shoppen  

Oké, stel: je hebt bepaald welke fashiontypes je bent. Hoe kun je daar je eigen creatieve schwung aan geven? Is dat niet heel ingewikkeld? Van Leggelo: “Wil je een frisse blik, dan is advies van een stylist aan te raden. Die ziet meteen wat je blinde vlekken zijn en kan meedenken over nieuwe combinaties of kleuren waar je zelf niet aan hebt gedacht. Maar je kunt ook die goede vriendin om feedback over je ‘looks’ vragen.”

Als je gaat shoppen voor nieuwe kleren, kijk dan eerst wat de trends zijn, de nieuwe kleuren, de stijlen. Bedenk wat je nodig hebt, zodat je voorkomt dat je weer iets van hetzelfde koopt, die tic waar Serluï het ook over had,. Als je tien broekpakken hebt, is een elfde niet nodig.

Kleren maken de machtige vrouw
Lees ook

Kleren maken de machtige vrouw

Van Leggelo: “Kijk eens goed naar de kleren in je kast. Welke kleuren vind je mooi, hoe voel je je als je ze aanhebt? Stel jezelf de vraag: wat maakt me aantrekkelijker, aparter, vrouwelijker, professioneler, succesvoller? Als je antwoord daarop is: elegante kleren, dan kun je bijvoorbeeld al heel veel trends wegstrepen, zoals de spijkerbroek met gaten. Maak daarom een lijstje met steekwoorden die representatief zijn voor wie je wilt zijn. Wil je iets kopen, kijk dan of het bij die steekwoorden past.”

Blijf daarbij trouw aan jezelf, raadt Van Leggelo aan. Past het wel bij je leeftijd, je figuur? Tot slot: onthoud outfits waar je complimenten mee krijgt. "Als iemand zegt: ‘Wat zie je er goed uit’, dan heb je waarschijnlijk iets aan wat flatteert.” Het ontwikkelen van je eigen stijl is een kunst, aldus van Leggelo, “maar wel een die je kunt leren.”

Je ne sais quoi bestaat niet

Ja die kunst, ik bewonder ‘m zo bij Parisiennes. Zij zien er altijd stijlvol uit, zonder dat ze stijf of serieus overkomen. Dat typische je ne sais quoi, die knipoog, ik wil dat ook. Journalist Renée Koudstaal woonde twintig jaar in Parijs en heeft de Parisienne lange tijd van dichtbij kunnen observeren. Ze schreef een boek over die felbegeerde stijl: Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent.

Koudstaal: “De Parisienne bezit eigenschappen waar veel vrouwen van dromen. Ze heeft alle facetten van het vrouw-zijn in zich. In Nederland wordt verwacht dat je keuzes maakt, maar Parisiennes weigeren te kiezen. Ze willen álles uit het leven halen wat erin zit: én kinderen krijgen, én fulltime werken, én met vriendinnen uit eten, én er leuk uitzien, én af en toe niks doen. Dat lukt hen nog ook. Ik hoor nu al de wat calvinistich Nederlandse reactie: tja, dat kan dus niet. Maar dat lukt hen dus wél. In mijn boek leg ik uit hoe.”

'Je eigen kledingcultuur bouwen is hard werken'

Hoe zit het met het geheim van het schijnbaar nonchalante in hun outfits? Is dat nu dat typische je ne sais quoi? Koudstaal: “Als je dat aan een Parisienne vraagt, zegt ze: ‘Je ne sais pas!’ Ze weet oprecht niet waar je het over hebt. Je ne sais quoi is een leuke marketingterm, maar in Parijs zelf bestaat het niet. Wel zit er iets ongrijpbaars in die Parisienne, en dat komt omdat ze in alles nét niet perfect is. Als je alles wilt in het leven, dan kun je onmogelijk perfect zijn. Parisiennes hebben de gave om iets heel ingewikkelds zo simpel mogelijk te laten lijken. Maar vergis je niet: over die imperfectie is heel goed nagedacht. Daarachter schuilt een solide knowhow, die haar met de paplepel is ingegoten. Haar gevoel voor stijl, er verzorgd uitzien, hoe je kleuren en stoffen combineert: dat heeft ze allemaal van haar moeder, oma of tante geleerd.”

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Inspiratie pinnen

Máár, niet getreurd, volgens Koudstaal kun je die gevoel voor stijl ook op latere leeftijd ontwikkelen. Haar tip: bouw je eigen kledingcultuur. “Dat is overigens hard werken. Wat je wilt, is je stijl kunnen visualiseren. Stel jezelf daarbij de vraag: wat betekent kleding voor mij? Wat zijn stoffen die goed vallen? Hoe herken ik kwaliteit in de winkel? Hoe vermijd ik trends?”

Ook is het volgens haar slim om je te laten inspireren door anderen: “Volg de modejournalisten op social media, kijk documentaires over mode en haute couture. Steek er tijd in, zodat je weet waarmee je bezig bent. Je kunt op Pinterest plaatjes verzamelen van dingen die je mooi vindt, van kleding, een gebouw of object. Kijk af hoe anderen het doen. Wat vind je daar mooi aan?” Volgens haar komt er dan uiteindelijk een lijn in je garderobe - al kun je daar wel jaren over doen. En die zoektocht is juist leuk. Haar tip om nooit meer keuzestress te hebben: “Maak setjes op je bed van kleding uit je kast die goed bij elkaar past. Probeer ook eens nieuwe combinaties. Maak daar foto’s van. Heb je ooit een bui waarin je denkt: ik weet niet wat ik aan moet trekken, scroll dan even door die foto’s.”

Op z’n Hollands

Tot slot: gooit dat Nederlandse weer geen roet in het eten? Kunnen Nederlandse vrouwen wel een eigen, uitgesproken stijl hebben als ze elke dag met drie koters in de bakfiets door de stortregen moeten fietsen? Onzin, vindt Serluï: “Als Nederlandse vrouw ontkom je niet aan het weer. Ik snap dat praktisch fijn is, maar je kunt ook comfortabele kledingstukken kopen die er mooi uitzien.”

Koudstaal is het daarmee eens: “Met praktisch is niet mis, maar het probleem is vaak dat je contrast in je outfit mist als je jezelf van top tot teen comfortabel kleedt: én een hoodie, én sneakers, én een slordige knot én die saaie regenjas. Als je zorgt voor één punt waar je iets meer aandacht aan besteedt, zie je er al stukken eleganter uit. Door mooie make-up te dragen of een mooie riem om je regenjas. Het kan echt: én praktisch én elegant. Absoluut.”

Inmiddels ben ik zelf zover dat ik mijn mijn kast de nodige detox heb gegeven. Mijn tic? Bloesjes, in alle maten, kleuren, prints mogelijk. Ik dacht dat mijn kast heel erg opgeruimd was, maar ik heb toch nog een vuilniszak gevuld met kleren die niet (meer) bij me passen. Ik ben flink aan het Pinteresten, ben bezig een boodschappenlijst van items die ik nodig heb. Deze herfst loop ik er 2.0 bij. Nu maar te hopen dat het snel is gedaan met al dat gelockdown, want het zou wel heel jammer zijn als ik er in mijn eentje, thuis voor de laptop, als enige van kan genieten…

Aan de slag!

Inspirerende boeken, vers van de pers, boordevol nuttige informatie:

Leef als een Parisienne, ook als je harstikke Nederlands bent, Renée Koudstaal

Koudstaal legt uit hoe je als Nederlandse de Parijse stijl eigen kunt maken. Inspiratiebronnen, tips, uitleg, interviews, een testje, talloze lijstjes met fijne merken, mooie foto’s: werkelijk alles komt in deze stijlgids voorbij om je om te toveren in een Nederlandse Parisienne. Verschijnt 6 oktober.

De Capsule Garderobe, Leoni Huisman

Stylist Leoni Huisman, die o.a. celebrity’s heeft gestyled, verdeelt je kast in vier seizoen. Het accent ligt op leren combineren: met 7 ‘bottoms’ en 14 ‘tops’ kun je wel 98 setjes maken. Veel technische uitleg over kleuren, materialen, pasvorm, en het verzorgen van je kleding. Verschijnt 14 oktober.

Kleed jezelf gelukkig, Manon Meijers

Intelligent boek van fashion stylist Manon Meijers die de emotionele en psychologische kant van het dragen van kleding uitlegt, onder andere door middel van de ‘foute lessen’ die we altijd over kleding en uiterlijk hebben geleerd. Ook helpt ze je je eigen stijl te ontwikkelen aan de hand van archetypes. Hoe leuk! Verschijnt 6 oktober.

Style your life, Lonneke Nooteboom

Wil je het wat grootster aanpakken en je hele leven opnieuw vormgeven? Lonneke Nooteboom legt uit hoe je drukke werkleven optimaal combineert met je gezin, me-time, sporten en al die andere ballen die je hoog moet houden.

Lees meer over
Mandy MiezelmoeZelfontwikkelingMode