Gezin

De opvoedkwestie: 'Ik erger me aan mijn besluiteloze dochter'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Ik erger me aan mijn besluiteloze dochter'
RTL

Simon ergert zich soms aan zijn zesjarige dochter, die flink treuzelt als ze een keuze moet maken. Hoe gaat hij daar geduldiger mee om?

Vooral in de ochtend als er al weinig tijd is kan Simon het gewik en geweeg van zijn dochter er slecht bij hebben: "Emma kan heel moeilijk keuzes maken. Zelfs over de meest simpele dingen dubt ze eindeloos. Bijvoorbeeld als ik aan haar vraag wat ze op haar brood wil: pindakaas of worst, zo moeilijk kan die keuze toch niet zijn? Of als ik haar zelf laat kiezen welke kleren ze die dag wil dragen. Ik merk dat ik soms geïrriteerd raak door dat getreuzel. Dan snauw ik dat ze moet opschieten en raakt Emma overstuur. Waarom is kiezen voor haar zo moeilijk en hoe voorkom ik botsingen tussen ons?"

De opvoedkwestie: 'Dochter (8) kan niet met complimenten omgaan'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Dochter (8) kan niet met complimenten omgaan'

Kinderen die moeite hebben met keuzes maken ziet kindercoach Janina Dubbeld van De Vuurtoren geregeld in haar praktijk: "Vaak gaan deze kinderen zich helemaal voorstellen hoe het zou zijn als ze voor pindakaas kiezen. Dit herken ik ook in mijn zoon. Bij een 'simpele' keuze, gebeurt er bij hem van alles in zijn hoofd. Dat hij eigenlijk ook wel vlokken op zijn brood had gelust, pindakaas misschien liever op een cracker eet in plaats van op een boterham, dat hij worst eigenlijk ook wel lekker vindt maar niet die ene die hij laatst bij oma had. Zo maalt het maar door."

"Als ouder heb je waarschijnlijk halverwege die gedachtestroom al ongeduldig je vraag herhaald, plus een geïrriteerde opmerking over het getreuzel gemaakt. Je dochter begrijpt op die momenten oprecht niet wat zij verkeerd doet, want ze doet juist haar uiterste best om een goed antwoord te geven."

'Probeer samen tot een keuze komen, laat je kind hardop zeggen wat ze denkt.'

Het is belangrijk om keuzes te blijven geven, zegt Dubbeld: "Hou echter in je achterhoofd dat dit even kan duren. Ga desnoods even iets anders doen nadat je de vraag hebt gesteld. Ik vraag bijvoorbeeld wat mijn zoon wil en ga vervolgens de vaatwasser uitruimen. Meestal weet hij het wel tegen de tijd dat ik daarmee klaar ben."

Inkijkje in haar hoofd

Als je haast hebt, kun je dit ook benoemen, tipt de kindercoach: "Zeg dat er weinig tijd is en dat je ziet dat je kind moeilijk kan kiezen, en stel bijvoorbeeld voor om vandaag pindakaas te doen en morgen worst. Of probeer samen tot een keuze te komen, laat haar hardop zeggen wat ze denkt. De kans dat je dochter dan te ver afdwaalt van de vraag wordt kleiner en het geeft een inkijkje in hoe haar hoofd werkt. Bovendien kun je op haar vragen direct antwoord geven en ernaar handelen.

Het begint met begrijpen dat dit voor haar best een ingewikkelde vraag is en het maakt alle verschil als je dit zo kunt voelen. Een mildere reactie geven is dan veel makkelijker."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin