Mannen, zo zet je een turbo op je testosteron
Testosteron is het belangrijkste mannelijk geslachtshormoon en vooral bekend als dé factor die bepalend is voor de zin in seks en de seksuele prestatie. Wat men vaak niet weet is dat dit hormoon ook bepalend is voor tal van andere factoren zoals de omvang van je buik, hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Met goede voeding, de juiste beweging en voldoende slaap kun je je testosteronwaarden positief beïnvloeden.
Testosteron wordt met name aangemaakt in je testikels maar ook gedeeltelijk in de bijnieren. De productie daalt na je 25ste met gemiddeld één procent per jaar. Tegen je vijftigste nemen mede daardoor spiermassa en spierkracht af. Ook verslechtert je kortetermijngeheugen en neemt botontkalking toe.
Zin in seks
Het buikvet groeit door afnemend testosteron sneller aan. Daarbij komt dat testosteron de neiging heeft om in het buikvet vast te gaan zitten. Hierdoor stroomt er minder vrije testosteron door je lichaam wat je nodig hebt voor zin in seks en het krijgen van een erectie.
Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl en Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.
Mannen beschikken van nature over een lage concentratie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Door het dalend testosteron kan het oestrogeen een grotere rol gaan spelen in je lichaam. Dit hormoon heeft bij mannen een dikmakende werking.
Buikvet stapelen
Als je in de levensfase verkeert waarin buikvet zich maar wat graag opstapelt, moet je weten dat buikvet zelf ook weer oestrogeen produceert, waardoor de vetophoping nóg sneller gaat. Op tijd ingrijpen dus. Want gelukkig kun je er zelf van alles aan doen om je testosteronpeil hoog te houden. En wacht er niet mee tot je vijftig bent, vanaf je dertigste heb je er al baat bij.
Meer krachttraining
Sport stimuleert de productie van testosteron, maar werk je niet eindeloos in het zweet. Langdurig sporten, zoals vier keer per week vijftien kilometer hardlopen, remt de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol. En dat hormoon zorgt weer voor afbraak van de spieren.
Sporten waarbij je met veel spiergroepen kracht moet zetten, helpen het testosteron juist een handje. Kracht zetten, zoals bij gewichtheffen en roeien, is voor de aanmaak van testosteron belangrijker dan het lang herhalen van dezelfde bewegingen.
Een ander voordeel van goede oefeningen is dat je de oestrogeenmakende vetmassa kunt wegtrainen en vervangen door strakke spiermassa. Zo sla je twee vliegen in één klap. Elke sportschool kan je erbij helpen.
Zuivel, vlees of vette vis
Te veel buikvet is slecht, maar een mager lichaam is ook weer ongunstig. Voeding met erg weinig vet is niet goed voor de productie van testosteron. Bij mannen die een streng dieet volgen, maakt het testosteronpeil een duikvlucht. Dagelijks een beetje vet eten uit zuivel, vlees of vette vis is gunstig voor het mannenhormoon.
Voeding, beweging en voldoende slaap zijn van invloed op je testosteronwaarden. Je gemoedstoestand is ook bepalend, deze stuurt in zekere mate de activiteit in de testikels. Voortdurende neerslachtigheid, gevoelens van onmacht en twijfel over je eigen vermogens zetten de handrem op je testosteronproductie. Maar een testosterontekort kan juist ook weer prikkelbaarheid, stemmingsveranderingen en depressiviteit geven.
Door een verandering van je levensstijl kan je zelf veel invloed uitoefenen op je testosteronproductie. Aanvulling van testosteron in de vorm van pillen, injecties en gels, kan je eigen systeem van natuurlijke aanmaak plat leggen en vergroot de kans op prostaatkanker. Het is dan ook raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je op eigen houtje hiertoe overgaat. Want het is heel goed mogelijk dat je symptomen een andere oorzaak hebben dan een te laag testosteron.