Jeppe: 'Monogamie is een regel en liefde is een gevoel'
Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: Jeppe (25) ging vreemd bij de vleet, maar leeft - sinds hij een polyamoreuze relatie heeft - liefdevoller dan ooit.
"Welbeschouwd ging ik altijd al vreemd. Mijn liefdesleven startte op mijn zestiende en was van begin af aan turbulent. Hoeveel ik ook van mijn vriendin hield, andere vrouwen bleven altijd mijn aandacht trekken. En niet eens zo zeer voor het fysieke feestje, vooral omdat ik gewoon echt benieuwd naar ze ben.
Rond mijn negentiende werd ik smoorverliefd op een meisje dat ik ontmoette op een datingapp. We woonden allebei in een studentenhuis en waren bijna elke dag samen. Het was een hele fijne relatie en toen de behoefte aan een eigen plek groeide, kozen we ervoor om samen te wonen. En hoewel we veel van elkaar hielden, was mijn nieuwsgierigheid naar seksualiteit niet weg. Ik voelde sterk dat ik nog jong was en meer van het leven wilde zien en dat stond voor mijn gevoel helemaal los van mijn relatie. Mijn vriendin was vanaf het begin heel duidelijk over haar monogamie en ik wilde haar geen pijn doen."
"Wanneer ik uitging in de stad, zag ik regelmatig bepaalde dames waarmee het gezellig werd en altijd wel ergens anders eindigde. Soms voor een nachtje, soms een paar keer. Een van die dames was Emma. Ik vond haar spannend en heerlijk. Ze woonde wat verder weg en had geen idee dat ik samenwoonde. Toch zagen we elkaar steeds vaker en belden we heel veel. Er groeide iets, ook al was het redelijk ingewikkeld.
Ik voelde al snel dat ik haar niet wilde verliezen, maar liep ook vast in het dubbelleven. Hoe moest ik nou voor elkaar krijgen dat we tijd konden doorbrengen samen, zonder dat er gekke dingen aan het licht kwamen? Het was niet mijn bedoeling om een affaire te beginnen, maar dat gebeurde wel. Het werd een soort Ross & Rachel-relatie, die om de haverklap uitging. En vroeg of laat kwamen we altijd weer bij elkaar."
Wennen aan het idee
"Uiteindelijk kreeg Emma een vriendje en namen we meer afstand. Ondertussen ging het uit met mijn vriendin - gelukkig op een nette manier - en vond ik een huis voor mij alleen. Toen het na een tijdje uitging met Emma’s vriendje besloot ik dat ik met haar verder wilde. Gelukkig wilde zij dat ook. Ze weet inmiddels wel dat ik ooit heb samengewoond, maar niet dat het zo lang heeft geduurd. Een soort technische correctie, zeg maar.
In diezelfde tijd ontmoette ik een ander meisje, dat uitgesproken polyamoreus is. Dat vond ik wel heel interessant. Met haar werd het niet meer dan vriendschap, maar ze heeft me wel veel over polyamorie geleerd. Dat heb ik ook meteen bespreekbaar gemaakt met Emma. Ze moest even aan het idee wennen, maar zag er ook wel wat in. In de tijd dat ik vreemdging deed de daad zelf me nooit pijn, maar had ik wel last van het onderdrukken van de waarheid. Dat wilde ik nu anders. Ik wil Emma niks ontnemen, en mezelf ook niet. Ik hou enorm veel van haar en wie ben ik dan om haar liefde te ontnemen, van wie dan ook?"
"Nu hebben we een polyamoreuze relatie. Dat is niet zomaar een open relatie, maar echt een levensstijl waarin we elkaar vrijlaten en van elkaar houden. Ik heb naast Emma nog een vriendin en ook Emma ziet nog een andere jongen naast mij. Alles open naar iedereen. Ik woon bewust alleen en wil aan niemand gebonden zijn. Soms wil ik om twaalf uur ‘s nachts uit mijn werk komen en een andere keer de hele dag niks doen. Dat kan nu gewoon. Emma en ik zien elkaar zo’n twee keer per week en dat andere meisje blijft ook regelmatig slapen. Het is maar net hoe het uitkomt."
'Emma en ik hoeven helemaal niet te kiezen, onze liefde is er altijd.'
"Jaloezie is er totaal niet, dat speelt veel meer bij monogame relaties. Monogamie is een regel en liefde is een gevoel. Dat heeft niets met elkaar te maken. Als je dan met iemand date en je komt een ander tegen die leuker is, dan moet je ineens een keuze maken en ben je iemand kwijt. Tuurlijk voelt dat spannend, maar dat is in feite helemaal niet nodig.
Emma en ik hoeven helemaal niet te kiezen, onze liefde is er altijd. Emma geeft me spanning en avontuur en mijn andere vriendin biedt juist meer rust en regelmaat. Allebei heel prettig. Die ervaringen wisselen we dan ook weer met elkaar uit. Dat was wel even lastig in het begin, want als Emma een mooi avontuur had beleefd vond ik het jammer dat ik dat niet ook meegemaakt had. Dat is nu wel weg."
Maatschappelijke uitdagingen
"Het enige lastige zijn de speciale dagen, zoals verjaardagen en kerst. Dan is het wel even zoeken wie elkaar nu wanneer zien. Dat lossen we nu maar op door er gewoon een paar dagen achteraan te plakken. En er zijn natuurlijk de nodige maatschappelijke uitdagingen. Mijn ouders weten bijvoorbeeld wel dat Emma en ik een polyamoreuze relatie hebben, zij reageerden best positief.
Emma’s ouders waren iets voorzichtiger, maar ook niet tegen gelukkig. Maar goed, mijn oude oma ga ik hier echt niet mee lastig vallen. Ik heb geen zin in gedoe. In mijn werk, in de creatieve sector, kijkt ook niemand er zo van op, maar voor Emma is het wel lastiger. Zij werkt in een corporate omgeving en hoort van collega’s dat ze het maar moeilijk kunnen begrijpen."
"Ondertussen staan we allebei nog steeds open voor nieuwe ontmoetingen. Als ik met Emma ben, dan ben ik met haar. Het is ook niet de bedoeling dat als we samen naar de kroeg gaan, dat ze dan met een ander naar huis gaat. Maar wat ze doet als ze niet bij mij is, is helemaal aan haar. Op mijn Tinderprofiel staat dat ik 'poly' ben, en ik merk het gauw genoeg als iemand daarop afknapt. Tijdens de lockdown lag het dateleven natuurlijk wel even stil, maar nu begin ik wel weer. Ik blijf op zoek naar mooie ervaringen."
Lastig uitleggen aan kinderen
"Geen idee of ik dit de komende veertig jaar ook zo blijf doen, of dat ik over een tijdje wel een primaire partner heb en misschien wel een gezin sticht. Het lijkt me nogal lastig uitleggen aan kinderen. Maar voor nu is dit het beste wat ik ooit heb gedaan. Het geeft me heel veel rust dat alles nu open en bloot is en dat ik gewoon kan vertellen wie ik echt ben. Emma en ik, en onze andere lovers kunnen allemaal liefhebben zonder dat er problemen zijn. We zijn geen Ross & Rachel meer, maar hebben een liefdevolle en respectvolle relatie. Alleen niet monogaam. Wat is er nu mooier dan dat?"
De naam Jeppe is gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.