De vijf spelregels van... het EK
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van het EK.
De situatie
Na een jaar wachten begint vandaag het Europees Kampioenschap, overigens nog steeds onder de vlag van UEFA EURO 2020. In elf landen staan de beste spelers van Europa een maand lang elf tegen elf. Van Oranjekoorts lijkt nog weinig sprake, nu terrassen en pleinen zich niet kunnen vullen met lallende supporters. Wat zijn de spelregels tijdens dit EK?
De spelregels
1. Reppen doe je in de rust
De belangrijkste regel staat meteen bovenaan: tijdens de wedstrijd moet je je muil houden. Daar is geen woord Spaans aan, nee. Wil je vertellen over Corine die een nieuwe baan heeft, of Bart-Jan die gaat uitbouwen, bewaar je verhaal dan voor tijdens de rust. Ook niet doen: maar wat roepen over het spel terwijl je er eigenlijk geen verstand van hebt. Kijk gewoon en houd je waffel.
2. Verkleden heeft niets met sport te maken
Er is een juichcape, een oranje shirt en ooit was er zelfs een jurk voor de meisjes. Aan de supermarkten en bierbrouwers zal het niet liggen de komende maand. Toegegeven, al dat oranje verbroedert. Met z’n allen in een oranje shirt in het stadion maakt strijdbaar. Toch heeft al dat uitdossen niets met voetbal te maken, zegt presentator Erik Dijkstra in het AD. "Volwassen mannen met een bos wortelen op hun hoofd of verkleed als oranje Sinterklaas; een echte voetballiefhebber doet dat niet."
3. Power to the pool
Die wedstrijden zijn leuk, vooral wanneer 'onze jongens' het ver schoppen. Als we de kenners mogen geloven zit dat er niet echt in dit jaar. Volgens bondscoach De Boer mogen we blij zijn als Oranje de kwartfinales haalt. Je kunt natuurlijk blijven kijken naar de mooispelerij van onze buurlanden, maar je kunt ook het wedstrijdelement de verlenging insturen door een pooltje te maken. Met familie, vrienden of collega’s voorspel je op basis van halfbakken kennis en een kolkend onderbuikgevoel de stand van elke wedstrijd. Wie het vaakst gelijk heeft, wint de pot.
Tip: bij de meeste pools loont het om gelijkspel in te vullen, maar volgens Richard Kouwenhoven, beheerder van de Enkhuizer voetbalpool, is dat niet altijd zo. "Let op de puntentelling, dat kan namelijk per pool nog weleens verschillen. Bij de ene pool krijg je voor de juiste uitslag en score vijftig punten, bij een andere pool krijg je daar maar tien punten voor." Verstand van voetbal is volgens Richard niet echt nodig, zolang je ook maar niet gek gaat doen. "Je moet wel een beetje weten wat een normale voetbaluitslag is en niet vaak 5-5 gaan invullen, of dat soort uitslagen. Verstand van het spelletje is niet nodig, als je de uitslagen bescheiden houdt. Ook de koffiejuffrouw op de zaak kan de pool winnen."
4. Muziek maakt de match
Hazes (x2), Kroes en zelfs Martin Garrix & Bono hebben zich al gewaagd aan een EK-anthem. Het is toch een beetje het Songfestival onder de sporters dat EK, dus warm lekker op met een leuke playlist. Op Spotify vind je bijvoorbeeld deze met alle klassiekers en hedendaagse hits. Radio op standje burenruzie is geen probleem, want áls er gejuicht wordt, vliegen de decibellen je toch wel om de oren. Laat de sport maar lekker verbroederen in dit geval.
5. Fix een bruine fruitschaal
Wortels zijn oranje, sommige tomaten en paprika’s ook. Hartstikke leuk op tafel, maar bij voetbal hoort toch écht een bruine fruitschaal. Borrelhappen, bitterballen en kleine frikandellen. Hupsakee. Maak ze in de oven of de AirFryer voor de gezonde voorsprong. Of bestel ze bij de kroeg om de hoek, die kunnen de omzet ook wel gebruiken.