Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter gaat te laat slapen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochter gaat te laat slapen'
RTL

Anna is iedere avond blij als ze haar zesjarige dochter schoon en wel op tijd in bed heeft liggen. Alleen vertikt haar dochter het dan vaak om te gaan slapen. Hoe brengt ze daar verandering in?

Iedere avond is het een race tegen de klok, vertelt Anna: "Ik doe altijd erg mijn best om Coco op tijd op bed te krijgen, gedoucht en wel. Maar als ik haar om half acht op bed heb, duurt het soms wel een tot anderhalf uur tot ze in slaap valt. Ze blijft uit bed komen, dingen vragen, naar de wc gaan, water drinken en ga zo maar door. Zo wordt het tot mijn ergernis steeds hartstikke laat. Hoe maken we daar een eind aan? Of betekent dit dat ik haar te vroeg naar bed breng?"

De opvoedkwestie: 'Dochters willen niet met hun vader op vakantie'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Dochters willen niet met hun vader op vakantie'

Op internet circuleren aangeraden bedtijden per leeftijd. Dat kan een leidraad zijn, maar ieder kind is anders, benadrukt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Sommige kinderen moet je pas op bed leggen als ze echt óp zijn. Ieder kind is een ander energietype. Soms halen ouders kinderen uit hun natuurlijke ritme. Wij leggen hen op bed wanneer ze moeten slapen, en dat werkt niet altijd."

Goed nieuws: met een kind van zes kun je regels maken, zegt Foltynska: "Spreek af dat ze naar de wc mag, maar daarna meteen terug naar haar kamer moet. Om continu slokjes water te voorkomen, kun je een drinkfles naast haar bed zetten. Het bedritueel is ook belangrijk, je kind sluit dan de dag af. Spreek af dat ze een paar vragen mag stellen, bijvoorbeeld drie. Vaak is een kind de hele dag druk en komt er ’s avonds ineens van alles uit waar ze overdag niet aan denken."

'Als je een kind gaat dwingen, gaat ze juist om aandacht vragen.'

Na dit bedritueel kun je afspreken dat je kind op haar slaapkamer blijft en zelf mag kiezen wanneer ze gaat slapen. "Dat zullen veel ouders misschien gek vinden om te horen, hiervoor moet je uit je comfortzone stappen. Maar je kunt kinderen niet dwingen om te gaan slapen. Zij moeten leren om naar hun lichaam te luisteren, niemand anders kan bepalen wanneer je moe bent. Als je een kind gaat dwingen, gaat ze juist om aandacht vragen. Wees niet bang dat je kind daardoor te weinig slaap krijgt. Het aantal uren slaap is minder belangrijk dan de slaapkwaliteit."

"En laat je kind maar ervaren dat als ze te weinig geslapen heeft, ze de volgende dag moe en niet lekker is. Bespreek met je kind op een luchtige manier wat zij kan doen om de volgende dag weer fit te zijn. Reflecteer met je dochter op oorzaak en gevolg, maar probeer niet te oordelen of je gelijk te krijgen. Dit is een prachtige kans om je kind in kleine stapjes te leren om verantwoordelijkheid te dragen voor haar eigen welzijn. De strijd aangaan is helemaal niet nodig, bovendien wil je zo de dag niet afsluiten samen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSlaapOpvoeding