De vijf spelregels op... Tinder
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels op Tinder.
De situatie
Die beloofde Summer of Love die, nou ja, we weten allemaal hoe die in het water viel. Mocht ‘ie dus nog niet de match met de liefde van je leven hebben opgeleverd, dan is een herfstige zondagmiddag een prima moment om Tinder (weer eens) op je telefoon te zetten. Of een andere datingapp natuurlijk, want #nonspon en alles. Maar hoe houd je jezelf daar een beetje goed?
De spelregels
1. Snap je swipe
Wil je er deze winter echt warmpjes bijzitten, dan helpt het als je weet hoe je swipet. "In de eerste fase van het scannen naar potentiële matches, zoeken datingapp-gebruikers vooral naar een reden om iemand weg te kunnen klikken: een lelijke foto, of een tekst vol taalfouten", legt antropoloog Roanne van Voorst uit. "Kies daarom een realistische profielfoto die jou op je best laat zien."
"Laat goede vrienden (van de sekse waar jij op valt) jouw foto selecteren, die kunnen objectiever naar je kijken. En ben je dyslectisch of slecht in taal, vraag ze dan gelijk om een taalcheck. Lange of negatieve profielteksten over wat je zoekt en waar je bang voor bent in relaties werken meestal niet. Schrijf liever een korte bio die op een positieve manier de aandacht trekt: een verrassende vraag of originele waarneming, bijvoorbeeld."
2. Geef je niet te snel bloot
En nee, dat hebben het nog niet eens over decolletés en d*ckp*cs, maar puur over alle informatie die je over jezelf prijsgeeft. Gebruikers van datingapps laveren namelijk tussen de hoop om verliefd te worden, en de angst om door een fout type voor de gek gehouden te worden. Eén op de drie datingappgebruikers werd namelijk al eens benaderd door iemand die zich anders voordoet.
Onderzoek door Kaspersky laat zien dat 55 procent van de appgebruikers bang is om te worden opgelicht. Van Voorst: "Let dus goed op het beschermen van je privacy, en geef je contactgegevens niet te snel weg via foto’s of door je social media-profiel te koppelen. Ook belangrijk: sta de app niet toe om je locatie te delen."
3. Het is hoe het is
"Probeer in je profieltekst niet te beschrijven hoe je graag zou willen zijn - 'leest veel, houdt van gezond koken' - maar hoe je daadwerkelijk bent - 'leest minder dan gehoopt, bestelt vaker pizza dan gewenst'," betoogt Van Voorst. "Want zo vind je iemand die werkelijk bij je past." Het helpt om een aantal details van jezelf of jouw leven te geven, of te vertellen hoe je dagelijks leven eruitziet.
Dus niet: 'ik houd van literatuur', maar: 'ik lig op zaterdag regelmatig tot twaalf uur in bed te lezen'. En als je reageert: stel een goede vraag, en probeer te herkennen wat jullie gemeen hebben. En benoem dat ook. Zelfs een simpele overeenkomst kan een gevoel van connectie vergroten.
4. Let op je woorden
Met een gelikte openingszin hoef je echt niet aan te komen, al doet een grapje het vaak wel goed. Zie je dat iemand dicht in de buurt woont, vraag dan bijvoorbeeld of ‘ie nog wat nodig heeft van de Appie. Of vertel een korte anekdote over je dag en vraag hoe zij in zo’n situatie zou reageren. "Stuur vooral géén algemeen copy-paste berichtje, maar laat in je tekst zien dat jou oprecht iets opviel uit iemands profiel. En laat de overdreven vleiende berichten vooral achterwege, want net als in de kroeg wekken die vooral wantrouwen en afkeuring op."
5. Vertrouw op je intuïtie
Van de swipers heeft zo’n 61 procent het gevoel dat de mensen die worden voorgesteld wel passen bij hun smaak en verlanglijstje. Online dating zal alleen maar toenemen, verwacht Van Voorst. "Je partner online ontmoeten wordt steeds meer sociaal geaccepteerd en mensen reizen vaker naar plekken waar we nog niemand kennen, of kunnen juist geen mensen ontmoeten vanwege lockdowns. Dan is daten vanaf de bank ideaal."
Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt ook dat 48 procent van de gebruikers denkt dat datingapp-algoritmes het vinden van potentiële partners makkelijker maakt. "In apps zoeken we graag naar 'de perfecte partner' met ellenlange verlanglijstjes in ons hoofd, maar zo werkt de liefde niet. Iemand kan namelijk volgens een algoritme heel goed bij je passen, maar bij een ontmoeting lang niet zo aantrekkelijk voor je zijn."
"Je kunt dus maar beter zo eerlijk mogelijk zijn over wie je bent en welk leven je prettig vindt, en bij een online match snel met iemand videobellen of daten: pas dan voel je aan of je iemand écht leuk vindt. Onze intuïtie werkt nog altijd beter dan een algoritme", zegt Van Voorst.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.