Bij ons thuis

'Die schattige muisjes in de tuin doden, dat is toch wreed?'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStock'Die schattige muisjes in de tuin doden, dat is toch wreed?'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week vraagt de buurvrouw vriendelijk iets te doen aan de muizen in hun tuin. "Ik heb er al vijf gevangen", zei ze. "Ze komen vermoedelijk bij jullie vandaan."

Het was ons heus wel opgevallen. De muis, die af en toe van de ene tuin naar de andere rende, topfit, zó door de schutting naar de buren. Eén muisje, dat leek nog schattig - al weet je dat één zichtbare muis eigenlijk betekent: minstens tien verborgen, ergens. Na een tijdje zagen we er twee.

Het muisje voelde zich blijkbaar bijzonder op zijn gemak door de komst van een broer/zus/buur, want hij nam niet eens meer de moeite om te rennen. Nee, de twee zaten gezellig op hun dooie akkertje in de tuin onder de boom te keuvelen samen, op zoek naar zonnebloempitten die de vogels voor hen hadden laten liggen. 

Samen uitroeien

Niet lang daarna waren het er drie. De buurvrouw sprak me aan. "Ze lopen zo bij mijn de tuin in, ik ben doodsbang van die beesten. Ik vermoed dat ze onder jullie vlonder vandaan komen, ik heb er al vijf gevangen deze week." Ik beloofde dat we ze samen, de buren en wij, zouden uitroeien. 

'Een paar kilootjes kwijt voor de zomer, moet lukken toch?'
Lees ook

'Een paar kilootjes kwijt voor de zomer, moet lukken toch?'

Vijf muizen… Waarschijnlijk lag er inmiddels een muizenmetropool ter grootte van Parijs onder onze vlonder. Hoog tijd om er iets aan te doen voor we werden geteisterd door kuddes knaagdieren. Ik zag de scènes uit de film Ratatouille al voor me: overal van die krioelende beestjes. Dat moesten we nou ook weer niet willen. 

Lokdozen

"Die schattige muisjes doden, dat is toch wreed", jammerden Puk (11) en Olle (8). En hoe vreselijk we het ook vonden om van die muizen af te komen, ik zag toch het ook niet voor me om ze uit klemmetjes te moesten vissen. Zulke helden waren we nou ook weer niet.

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Dus loog ik tegen de kinderen, terwijl ik een linkje doorstuurde naar manlief voor lokdozen. Een paar dagen later arriveerden ze. We plaatsten ze strategisch in de tuin. Ik bezemde de boel, zodat nergens meer snacks lagen, terwijl manlief kieren en gaten dichtte om volksverhuizingen te voorkomen.

Lokdozen verboden

Ik schreef er deze blog over en kreeg prompt een bericht binnen van een aardige meneer, laat ik hem John Doe noemen. John had alles gelezen, complimenteerde me met mijn leuke verhaal en wees me er vervolgens op dat lokdozen buiten hartstikke verboden waren. Ik schrok. Dat wist ik niet. Waarom wist ik dat niet?

Ik las waarschuwingen dat we overspoeld zouden worden door muizen-en rattenplagen dit jaar en het zweet droop van mijn rug

Ik googelde de dozen die we besteld hadden, waar ik niets kon vinden over 'buiten verboden', ik googelde verschillende methodes muizen vangen, ik las enge verhalen over nare manieren om te sterven als muis, ik las waarschuwingen dat we overspoeld zouden worden door muizen-en rattenplagen dit jaar en het zweet droop van mijn rug.

Ik bedankte John Doe hartelijk voor zijn aardige bericht en viel in een onrustige slaap, waarin ik droomde over een Père-Lachaise vol muizenlijkjes onder de vlonder. Gelukkig stonden de dozen diep verborgen onder een lage plank waar met geen mogelijkheid andere dieren konden komen. Nou, ja. Mieren misschien.

Wat nu?

De volgende morgen haalde ik bibberend van angst voor wat ik zou tegenkomen de dozen weg. Ik zag geen dode beesten of enge taferelen en haalde opgelucht adem. En ja, verdomd, in uiterst piepkleine lettertjes stond op de doos dat-ie 'strategisch – binnen – geplaatst' moest worden. "Wat nu?" zuchtte ik tegen mezelf.

John Doe had klemmetjes aangeraden, maar of ik me daar nou aan durfde te wagen… Misschien kon de buurvrouw ons wel daarbij helpen, ze had er immers al vijf gevangen. Ik zal het zo eens aan haar vragen.

De laatste alinea's van deze blog zijn aangepast na het bericht van John Doe (echte naam bij redactie bekend).

Laatste redmiddel

Er zijn verschillende manieren om muizen te bestrijden, maar niet alles mag. Het gebruik van muizen- en rattengif (rodenticiden) is sinds 1 januari 2023 voor particulieren verboden. Het mag nu alleen als laatste redmiddel worden ingezet door gecertificeerde bedrijven en professionals. De reden? Roofvogels en zoogdieren die muizen eten kunnen zo ook vergiftigd raken en het is schadelijk voor het milieu. 

Bron: College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisMuizenplaagDierenDierenwelzijn