Asking for a friend

Lotte: 'Ik schaam me voor mijn eeltige voeten'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockLotte: 'Ik schaam me voor mijn eeltige voeten'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Lotte schaamt zich voor haar blote voeten, want daarop is een 'onsmakelijke' laag eelt op te zien.

Zodra het lekker weer is, draagt Lotte (27) het liefst open schoenen. Maar toch verstopt ze haar voeten dan en gaat ze toch weer op sneakers naar buiten. De reden? De eelt die zichtbaar is op haar voeten. "Ik vind het er heel onsmakelijk uitzien en heb het idee dat iedereen naar mijn voeten kijkt als ik open schoenen aan heb. Alsof ik mijn voeten niet goed zou verzorgen. Hoe kom ik van mijn eelt af?"

Brenda: 'Mijn zoons huid zit vol met harde pukkeltjes'
Lees ook

Brenda: 'Mijn zoons huid zit vol met harde pukkeltjes'

"Eelt is een plaatselijke verdikking of verharding van de huid. Dit ontstaat op plekken waar de huid onder druk staat of waar wrijving is", legt dermatoloog Marjolein Leenarts uit. "Als je bijvoorbeeld veel op blote voeten loopt of net wat te krappe schoenen draagt, dan ontwikkel je eelt op je voeten. De eelt dient dan als een beschermlaag voor je voeten. Als je op blote voeten loopt en je stapt op een steentje, dan voel je dat minder. Eelt heeft dan daadwerkelijk een functie; voeten zijn kwetsbaarder zonder eelt."

Het is dan ook, in de ogen van dermatoloog Leenarts, totaal niet nodig dat Lotte zich schaamt voor de eelt op haar voeten. "Het is heel erg in om van die mooie, poezelige voetjes te hebben, maar als dermatoloog kijk ik er toch anders naar. Ik vind het vervelend om te zien dat zoveel mensen zich voor iets schamen wat een heel normaal huidverschijnsel is."

Onze expert: Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts, haar eigen huidverzorgingslijn, zonder parfum en onnodige toevoegingen.
Onze expert: Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts, haar eigen huidverzorgingslijn, zonder parfum en onnodige toevoegingen.

Uit een rondgang onder meer dan duizend Nederlanders weet Leenarts namelijk dat Lotte zeker niet de enige is die zich schaamt voor haar voeten. Maar liefst 70 procent van de ondervraagde vrouwen vindt – net als Lotte – eelt bij zichzelf onaantrekkelijk. Mannen zijn wat milder: 46 procent is negatief over hun eigen eelt. Van alle ondervraagden vindt de helft eelt bij een ander 'onaantrekkelijk' en 38 procent vindt eelt  op andermans voeten 'onhygiënisch'. "Onterecht", zegt Leenarts, "eelt is niet onhygiënisch, maar een natuurlijke bescherming van de huid."

Schrapen en verweken 

Als je er geen last van hebt – dus niet als je bijvoorbeeld kloven of pijnlijke barsten in de eeltlaag krijgt – dan hoef je er wat Leenarts betreft niets aan te doen. Mocht je dat wél willen, dan raadt de dermatoloog aan om ten eerste de veroorzaker van de eelt (bijvoorbeeld die te krappe schoenen) weg te nemen.

"En vervolgens kun je met een eeltvijl of een eeltrasp de eeltlaag wegschrapen en daarbij de voeten behandelen met producten die salicylzuur of ureum bevatten. Deze stoffen hebben een zogenoemd 'keratolytisch' effect oftewel de verweking van de hoornlaag als gevolg."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidUiterlijke verzorging