De opvoedkwestie

Riannes dochter baalt van rode haar: 'Hoe maak ik haar trots?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockRiannes dochter baalt van rode haar: 'Hoe maak ik haar trots?'
RTL

Hoe vaak Rianne ook bij haar zesjarige dochter benadrukt dat zij haar rode haren hartstikke mooi vindt, haar dochter is er minder blij mee. Hoe kan ze dit veranderen?

Bijna iedere dag zegt Rianne tegen haar dochter tijdens het haren borstelen hoe mooi zij haar lokken vindt. "Lena heeft dik, rood haar, net als haar vader. Ik vind het prachtig en ook van onbekenden krijgt ze vaak complimenten, maar zij is er niet blij mee. Ze wordt er soms mee geplaagd - dan wordt ze vuurtoren of stoplicht genoemd - dat vindt ze lastig. Hoe kan ik haar trots maken op haar haren?"

Barbara's zoon wil nergens anders spelen dan thuis: 'Hij vertikt het'
Lees ook

Barbara's zoon wil nergens anders spelen dan thuis: 'Hij vertikt het'

Lang niet ieder kind met rood haar wordt daarmee gepest, benadrukt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Of je het doelwit van pesters wordt, heeft niet te maken met je haarkleur maar met de mate van zelfvertrouwen. En als jouw kind hier een gebrek aan heeft en aan zichzelf twijfelt, dan komen complimenten niet aan, hoe vaak je ook zegt dat ze mooi is."

Wat kan helpen, is om je kind niet rechtstreeks een compliment te geven, tipt Bobeldijk. "Zeg zogenaamd nonchalant tegen bijvoorbeeld je partner – terwijl jullie kind meeluistert – dat iemand op straat zei dat zij zulk mooi haar heeft. Als jouw dochter jou dit aan papa hoort vertellen, dan is het niet bedoeld om aardig te doen, maar móet het wel waar zijn."

"Als jijzelf niet gelooft dat je goed bent zoals je bent, waarom zou jouw kind dat dan wel doen?"

Als ouder heb je veel invloed op het zelfbeeld van je kind, zegt Bobeldijk. "Ouders die bang zijn dat hun kind gepest wordt vanwege hun uiterlijk, zijn vaak zelf niet tevreden met hoe ze eruitzien. Als jij van jezelf niet gelooft dat je goed bent zoals je bent, waarom zou jouw kind dat dan wel doen? Als jij altijd aan het lijnen bent of zelf jouw rode haar blondeert, geef je daar onbewust een signaal mee af."

"Stomme reacties van de buitenwereld kun je niet voorkomen. Het enige wat je kunt veranderen, is dat jouw kind leert om zich daar niet door te laten raken. Oefen samen welke reacties zij zou kunnen geven in zo’n situatie en werk aan haar zelfvertrouwen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKindOpvoeding