Liefdesles

Rutger: 'Voor je het weet fluister je iets in iemands oor wat niet mag'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Rutger: 'Voor je het weet fluister je iets in iemands oor wat niet mag'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Begin dit jaar werd Rutger (45) kneiterverliefd op één van de vrijwilligers met wie hij Bevrijdingspop organiseerde. Na een korte romance en een pijnlijke ontmaskering is hij dolblij dat hij bij zijn vriendin is gebleven. "Ik ben geen man voor een affaire, zij is geen minnares."

"'Maat, we moeten praten. Vanavond nog', appte mijn beste vriend. Ik wist meteen dat ik betrapt was. De avond ervoor had ik het iets te gezellig gemaakt met Merel bij de vrijwilligersbarbecue van Bevrijdingspop en blijkbaar had Matthijs dat gezien. We spraken af om samen te squashen, maar we zijn de baan niet eens op geweest. 'Wat brengt Merel je?', vroeg hij. Ik lachte wat ongemakkelijk.

Ik vertelde meteen dat we niks gedaan hadden, dat het onschuldig was. Dat was het niet, volgens Matthijs, want ik wilde het toch wel? Hij had gelijk. Al sinds de eerste vergadering ter voorbereiding op 5 mei was ze me opgevallen en zocht ik Merels aandacht. Ze is wat jonger dan ik, vrolijk en luchtig. Speels en vrij en ik denk dat dat me zo in haar aantrok. Dat ze hard lacht om mijn grappen en haar gezicht oplicht als ze me ziet, helpt ook."

Nicole: 'Partner met autisme vond ik prima, maar niet nu ik hulpbehoevend ben'
Lees ook

Nicole: 'Partner met autisme vond ik prima, maar niet nu ik hulpbehoevend ben'

"Maar ja, ik ben al 26 jaar samen met Debby en oprecht gelukkig met haar. We kennen elkaar uit de metalkroeg, gaan nog altijd naar concerten, ieder jaar op vakantie naar Spanje en brengen onze zonen groot tot gezellige jonge mannen. Dus wat zoek ik bij een meid als Merel? Debby is m’n maat, net als Matthijs. Met haar lach, huil en vrij ik al m’n halve leven."

Vleug verliefdheid

"Maar zomaar ineens, in een kiertje van vermoeidheid, melancholie of misschien zelfs verveling, verwarmde Merel mijn hart met haar lach. We zochten elkaar op tijdens de voorbereidingen van Bevrijdingspop. Tijdens het festival zelf liet ik haar expres backstage interviews doen met de artiesten, zodat we constant in elkaars buurt waren.

Ik genoot van haar energie. Zonder er iets voor te doen, maakt ze mijn humeur beter, al vond ik niet eens dat het slecht was. Een vleug verliefdheid, die ik mezelf toestond om te voelen. Iedereen is weleens verliefd toch? Het gaat erom wat je ermee doet."

"Zo eenvoudig is het niet. Voor je het weet verandert die speelse verliefdheid in een glijdende schaal en fluister je dingen in iemands oor die je niet zou mogen zeggen. Niet als je een monogame relatie hebt, die je ook graag zo wil houden. Niet als je een hiërarchische werkrelatie hebt, ook al is die vrijwillig."

Bijna alles op het spel gezet

"Merel vond het prima en lachte met me mee. Maar aan mijn voorstel om later die week samen oude platen te draaien bij haar thuis, hebben we nooit een vervolg gegeven. Want daar was Matthijs en ik ben blij toe. In mijn zucht naar een luchtige vlucht had ik bijna alles wat me lief is, op het spel gezet. Inclusief mijn band met Merel. Ik ben geen man voor een affaire, zij is geen minnares. En Debby is al helemaal geen vrouw om te bedriegen."

"Praat gewoon met Deb', adviseerde Matthijs me. 'Ga een nachtje met haar weg en laat die gasten thuis. Is voor iedereen leuk.' Hij kreeg gelijk. Ik heb Debby een weekend meegenomen naar Dublin en haar verteld over mijn fling met Merel. Ze had al zo’n gevoel, zei ze.

Het bleek de opstap naar een paar mooie gesprekken en nieuwe plannen voor ons naderende leven samen, nu de jongens bijna de deur uit zijn. Naderhand heb ik Matthijs bedankt voor zijn bemoeienis. Ik realiseer me dat daar ook moed voor nodig was, al had ik het andersom waarschijnlijk ook gedaan. Voor een goede relatie heb je goede vrienden nodig en ik koester beide."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeVriendschap