Slotakkoord

Charlotte: 'Ik kan afknappen op een muzieksmaak, of het gebrek daaraan'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoCharlotte: 'Ik kan afknappen op een muzieksmaak, of het gebrek daaraan'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Charlotte (43) woont in Schiedam en is redacteur bij het zaterdagmagazine Mezza. Voor haar eigen afscheid heeft ze alvast een bijzondere plaat uitgekozen.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"No Hard Feelings van The Avett Brothers."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit nummer ligt echt dicht bij mijn hart. In eerste instantie viel ik voor de melodie, toen ik het hoorde in de Netflix-serie Love. Een groot deel van mijn muzieksmaak wordt beïnvloed door de series die ik kijk. Hoe vaker ik het nummer luister, hoe meer de tekst binnenkomt. Zo heb ik ‘m een keer opgezet toen ik mijn spullen weghaalde bij mijn ex. De zin over the keys to my house klonk terwijl ik mijn sleutels bij hem inleverde. Dat was wel een goede tranentrekker toen.

Pas later hoorde ik dat dit nummer juist ook gaat over de laatste fase in je leven, en over hoe je dan achterom kijkt. Ik ben best hard wanneer mensen het bij me verbruid hebben, maar ik hoop toch dat ik tegen die tijd met no hard feelings terugkijk op mijn leven en de mensen die ik gekend heb."

Antoinette: 'Praten over je uitvaart hoort bij goed ouderschap'
Lees ook

Antoinette: 'Praten over je uitvaart hoort bij goed ouderschap'

Wat zegt het over je leven?

"Mijn eerste plaat was Papa Don’t Preach van Madonna. Ik was zes, niet echt de doelgroep, maar ik vond ‘m fantastisch. Daarna was ik helemaal fan van Kylie Minogue en The Bangles, veel vrouwen inderdaad. Als puber werd het Britpop. Ik was een alto en droeg elke dag een t-shirt van Oasis naar school - ik had er vijf - terwijl mijn broer volle bak gabber was.

Mijn ouders zijn ook echte muziekliefhebbers. Mijn moeder is meer van de punk en mijn vader is zo’n typische Beatles-boomer. Als mijn ouders, broer en ik nu samenkomen, met kerst bijvoorbeeld, laten we elkaar leuke muziek horen. Om de beurt kiezen we een nummer op YouTube, dat is zo leuk. Ook de platen die wij in de jaren '90 luisterden. Precies zoals vroeger in de auto, onderweg naar ons vakantieadres.

Muziek is nog steeds heel belangrijk voor me. Ik kan ook wel afknappen op iemands muzieksmaak, of juist het gebrek daaraan. Als iemand zegt 'ik houd van Top 40', dan ben ik wel klaar. Mooie nummers met elkaar delen kan juist zo verbindend zijn en zoveel over iemand vertellen. Al heb ik wel geleerd dat ik niet meteen alles met een date deel wat me na aan het hart ligt, want soms hoor ik nooit meer iets van zo’n gast en dan heeft hij wel 'mijn' nummer. Dat voelt of ik een stuk van mijn ziel heb weggegeven."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto. Maar ik moet zeggen dat ik nu veel te weinig muziek luister, omdat ik verslaafd ben aan podcasts. Bij alles wat ik doe, in de auto, op de fiets, tijdens het wandelen of koken, luister ik naar babbelende mensen. Teun en Gijs, Marc-Marie en Isa, De eeuw van de Amateur. Ik vind het heerlijk. Behalve als ik aan het werk ben, dan kan ik echt niks horen. Een van die gasten uit die laatste podcast maakt ook muziek, daarop heb ik wel door de kamer staan dansen. Maar verder mis ik muziek soms wel een beetje."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Nou, niks noemenswaardigs. Ik ben daar heel chaotisch in. Ik like alles wat ik leuk vind. In een opruimerige bui heb ik weleens mappen aangemaakt, maar daar doe ik eigenlijk niks mee."

Wat is je guilty pleasure?

"De playlist van het programma Better Than Ever. De ironie ook van dat programma. Bomvol goede talenten die gehavend uit de talentenjachten zijn gekomen, terwijl die programma’s nog steeds doorgaan. Tiny Dancer door Sandra van Nieuwland en Wheels door Chris Hordijk vind ik echt geweldig en gaan regelmatig op repeat."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordMuziekDoodPodcastBetter Than Ever