Slotakkoord

Roy: 'Ik ben iedere ochtend weer blij als ik wakker word'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoRoy: 'Ik ben iedere ochtend weer blij als ik wakker word'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Roy (64) woont in zijn geliefde Amsterdam. Als community builder bij de stichting Samenwonen-Samenleven, zet hij zich in voor de mensen in zijn wijk. Voor het laatste event van zijn leven weet hij al precies wat hij wil laten horen.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"If Tomorrow Never Comes van Ronan Keating."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Die titel is mijn levensfilosofie. Ik leef elke dag bewust en intensief. Ik ben iedere ochtend weer blij als ik wakker word. Want dat is niet zo vanzelfsprekend als velen van ons denken. Iedere dag staan er bijna 500 mensen de volgende dag niet meer op.

We haasten ons de deur uit, druk denkend aan alles wat die dag moet en vergeten onze geliefde goed gedag te zeggen. Terwijl het zo voorbij kan zijn. Je loopt onder een tram of je wordt ziek en weg ben je. Met dit nummer wil ik mijn lieve vrouw, mijn familie en vrienden een warme boodschap meegeven. Dat ik van ze hou en dat ik graag wil dat ze met die gedachte verder leven."

Jorinde: 'Het liefst word ik op mijn uitvaart verticaal binnengereden'
Lees ook

Jorinde: 'Het liefst word ik op mijn uitvaart verticaal binnengereden'

Wat zegt het over je leven?

"De boodschap van dit nummer is realistisch en inspirerend. Het gaat over de vergankelijkheid van het leven en daar heb ik vaak mee te maken. Ik ben actief in de buurt waar ik al meer dan twintig jaar woon. Ik ben graag een steunpunt voor iedereen in de wijk. Ik doe stervensbegeleiding en ben vertrouwenspersoon. Het allerliefste praat ik met de mensen. Dan spreek ik een moeder van vijf kinderen, die allemaal in het buitenland wonen. Ze heeft haar hele leven gezorgd en is toch afhankelijk van buren voor een boodschap of een nieuwe lamp. Of iemand die verslavingsproblemen heeft, die ik laat inzien dat hij toch echt zelf de lead kan nemen in zijn eigen leven.

Laatst zat ik op een terras en kwam er een dakloze vrouw aanlopen. Ik nodigde haar uit aan mijn tafeltje, kocht een hamburger en een biertje voor haar en luisterde naar haar verhalen. Hoe ze voor de liefde naar Nederland was gekomen en door een paar tegenslagen nu op straat leefde. Dan zie je mensen kijken: wat doet die man? Echt hoor, ik werd weggekeken op het terras.

Het is belangrijk dat we ons realiseren hoe goed we het hebben. Hoe vaak ik niet hoor van mensen die ziek zijn, of dood zullen gaan: 'werk niet zo hard'. En zo is het. De wachtlijsten bij psychologen staan vol met mensen die veel zorg, aandacht en liefde nodig hebben. Bovendien is er volgens mij ook sprake van eenzaamheid. Laten wij elkaar als collega’s, familie, vrienden en buren meer ondersteunen. Meer met elkaar praten, zoals vroeger heel gewoon was. Gun je tijd en geld liever aan wie je lief hebt en kijk om naar elkaar. We kunnen kapitalen uitgeven aan onszelf, met veel mooie spullen maar deel ook eens met een ander. Dáár word je pas echt gelukkig van."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de keuken, want ik kook graag. Of thuis, maar meestal ben ik de deur uit. Als ik alleen in de auto zit, zet ik de radio lekker luid. Het liefst luister ik naar reggae. Activistische muziek met een politiek statement, zoals Get Up, Stand Up van Bob Marley. Een oproep aan iedereen om je verantwoordelijkheid te nemen in de maatschappij en je recht op te eisen. Dat raakt me, want de meeste mensen wachten aan de kant. En waarop?

Tegelijkertijd blijf ik ook leren. Van mijn dementerende vader bijvoorbeeld, die me vroeg hoelang ik een destructieve vriend nog bleef helpen. Hij opende mijn ogen. Soms is het ook gewoon genoeg geweest."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Geen enkele, want ik weet niet hoe het moet. Op YouTube heb ik wel voorkeurslijsten, dat is een beetje hetzelfde. Ik houd van muziek. Muziek geeft me levensvreugde en plezier. Ik heb bijna 1000 cd’s, 1500 cassettebandjes en alle apparatuur in huis om te kunnen luisteren. Zo’n hifitoren zelfs, daar ben ik al 25 jaar superzuinig op."

Wat is je guilty pleasure?

"My Number One van Gregory Isaacs. Een liefdeslied en een ode aan mijn lieve vrouw Alice. Deze draai ik vaak voor haar, en dan vraag ik of ik haar nummer één mag blijven. Ik heb alles gedaan wat ik wilde en zij steunt me in alles wat ik doe. Ook op microniveau probeer ik de wereld wat mooier te maken."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodBegrafenisMuziekVrijwilliger