5 tips om je sociale leven een boost te geven

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© Eén tegen eenzaamheid5 tips om je sociale leven een boost te geven
Aangeboden door de Rijksoverheid

Bijna de helft van alle Nederlanders voelt zich eenzaam. Bijvoorbeeld na een scheiding, een verhuizing of door andere omstandigheden. Maar zeker wanneer deze gevoelens van eenzaamheid nog niet zo lang bestaan, is er vaak iets aan te doen. Daarom vijf concrete tips om je sociale leven een oppepper te geven!

Voel jij je wel eens eenzaam? Dan ben je niet de enige, bijna de helft van alle Nederlanders boven de achttien jaar ervaart soms of vaak gevoelens van eenzaamheid. Bijvoorbeeld na een verhuizing naar een nieuwe woonplaats, na een scheiding of overlijden, na het krijgen van een kind of door andere levensgebeurtenissen.

Dit kan sociale eenzaamheid zijn, wat inhoudt dat iemand minder contact met mensen heeft dan hij of zij zou willen. Maar ook mensen die wel veel vrienden, kennissen of een partner hebben, kunnen zich eenzaam voelen. Zij missen een hechte, intieme band met één of meer personen. Dit noemen we emotionele eenzaamheid.

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, is aan beide vormen van eenzaamheid iets te doen. Zeker wanneer de gevoelens van eenzaamheid nog niet zo lang bestaan, beginnende eenzaamheid noemen we dat. Herken jij jezelf hierin? Samen met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid helpen we je graag een handje op weg en geven we vijf concrete en laagdrempelige tips om je sociale leven een boost te geven. Of je nu op zoek bent naar nieuwe contacten of het contact met de mensen om je heen wilt intensiveren.

1. Online platforms en communities

Ben je op zoek naar nieuwe mensen om leuke dingen mee te doen? Dan zijn er verschillende digitale platforms en communities die je hierbij kunnen helpen.
GoMingle bijvoorbeeld, vanuit dit platform worden er wekelijks verschillende activiteiten georganiseerd in het hele land. Denk aan wandelen, borrelen, sporten of culturele uitjes zoals een museumbezoek. Om mee te kunnen doen aan de activiteiten moet je een betaald abonnement afsluiten, dit kan vanaf vijf euro per maand. Je kunt ook eerst gratis lid worden, dan kun je nog niet aan de activiteiten meedoen, maar wel zien wat er allemaal georganiseerd wordt bij jou in de buurt.
Een vergelijkbaar platform is Nieuwe Mensen Leren Kennen (NMLK). Ook dit platform organiseert verschillende activiteiten en evenementen door heel het land, altijd ingedeeld naar leeftijdsgroep. De activiteiten variëren van een borrel op vrijdagmiddag tot een spelletjesavond en van een concertbezoek tot zelfs een weekendje weg. Je kunt voordat je echt lid wordt twee maanden gratis rondkijken op NMLK, een abonnement kost vervolgens €5,50 per maand.
Ook bestaan er in veel woonplaatsen Facebook-groepen voor mensen die ergens nieuw zijn komen wonen en ook op zoek zijn naar nieuwe contacten. Zoek op Facebook naar ‘Nieuwe vrienden + jouw woonplaats of een plaats in de buurt, en je ziet de groepen bij jou in de buurt. Vaak zijn het besloten Facebook-groepen, wat betekent dat je (gratis) lid moet worden om berichten te kunnen lezen en sturen.

Zo help je iemand die (wel eens) eenzaam is
Lees ook

Zo help je iemand die (wel eens) eenzaam is

2. Vrijwilligerswerk

Het doen van vrijwilligerswerk kan een leuke en zinvolle manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten maten, dus er is altijd iets te vinden dat bij jouw wensen en situatie aansluit. Of je nu een paar uurtjes per maand of juist meerdere dagen per week beschikbaar bent. In dit artikel lees je een aantal ervaringsverhalen van mensen die veel aan vrijwilligerswerk hebben gehad.
Je kunt je helpende hand gemakkelijk en gratis aanbieden op burenplatforms als NLvoorelkaarNL Cares en als je graag wilt helpen door je kookkunsten aan te bieden: Thuisgekookt. Of neem contact op met de vrijwilligerscentrale in jouw woonplaats om te zien welke leuke vrijwilligersklussen er in de buurt te doen zijn. Denk bijvoorbeeld aan koffieschenken in een buurtcentrum, het geven van taalles, helpen bij de voedselbank of chauffeursklussen voor mensen die geen auto hebben.

3. Vast contactmoment

Ben je niet op zoek naar meer of nieuwe contacten, maar wil je de band met de mensen om je heen hechter maken? Dan is de eerste stap om dit bespreekbaar te maken. Vertel je vriend, vriendin, kennis of familielid hoe blij je met hem of haar bent en vraag hoe hij of zij jullie contact ziet. Geef aan dat jij het contact graag zou intensiveren, bijvoorbeeld door elkaar vaker of langer te zien. Ook kan het helpen om een vast contactmoment af te spreken, bijvoorbeeld elke week of maand. Daarmee voorkom je dat afspreken erbij inschiet of dat geen van beiden het initiatief voor een nieuwe afspraak neemt. Is regelmatig afspreken lastig door beperkte tijd of lange reisafstand, dan kan videobellen een goede aanvulling op jullie ‘live’ contact zijn, ook hiervoor kun je een vast moment per week of maand afspreken.

4. Gespreksstarter-spel

Een gespreksstarter kan een leuke manier zijn om de gesprekken met je vrienden, kennissen of familieleden wat meer diepgang te geven. Zo’n gespreksstarter is een kaartenspel met persoonlijke vragen die je normaalgesproken misschien niet zo snel zou stellen. Door dit in spelvorm wel te doen, kan dat verrassende, intieme en leuke gesprekken opleveren. Je speelt het met zijn tweeën of met meer mensen tegelijk.
Dit soort gespreksstarters zijn er van verschillende merken met namen als Babbelblik, Open Up en Openhartig. Sommigen merken bieden de kaartspellen aan in verschillende thema's zoals zingeving, familie, herinneringen of voor de lol.
Extra tip: geef een gespreksstarter cadeau tijdens de feestdagen of de verjaardag van je vriend of familielid! Natuurlijk moet het spel dan meteen gespeeld worden…

5. Ga eropuit

Tot slot een tip voor zowel het ontmoeten van nieuwe mensen als om bestaande relaties een nieuwe impuls te geven: ga eropuit!
Nieuwe mensen ontmoet je niet op je eigen bank, maar misschien wel in de bibliotheek, een museum of tijdens een spelletjesavond. Grote kans dat de mensen die je daar ontmoet net als jij interesse hebben in lezen, kunst of spelletjes, dus dat maakt het aanknopen van een praatje meteen een stuk gemakkelijker.
Ook bestaande relaties kun je versterken door samen dingen mee te maken. Dus ga lekker de deur uit in plaats van thuis koffie te drinken of een film te kijken. Maak een boswandeling, ga samen sporten, bezoek het theater of ga samen koken. Ook leuk: volg een workshop of cursus met elkaar, samen iets nieuws leren of meemaken kan je relatie of vriendschap echt een boost geven!

Op eentegeneenzaamheid.nl vind je nog veel meer informatie en tips voor iedereen die wel eens gevoelens van eenzaamheid ervaart of dit bij iemand in zijn of haar omgeving vermoedt.

Dit artikel kwam tot stand in opdracht van de Rijksoverheid en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportEenzaamheid