Eenzaam na een scheiding 'Opeens woon je weer alleen'

Door Commerciële redactie··Aangepast:
Eenzaam na een scheiding 'Opeens woon je weer alleen'
Aangeboden door de Rijksoverheid

Grote levensgebeurtenissen zoals een verhuizing, een scheiding of het krijgen van een kind kunnen een trigger voor gevoelens van eenzaamheid zijn. Lieke Schuurbiers (32) en Bart Keuskamp (65) kunnen hier uit eigen ervaring over meepraten en vertellen hoe zij iets aan deze gevoelens van eenzaamheid hebben gedaan.

Bijna de helft van de Nederlanders van achttien jaar en ouder geeft aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen. Dit kan sociale eenzaamheid zijn, wat inhoudt dat iemand minder contacten heeft dan hij of zij zou willen. Maar ook mensen die wel vrienden, familie en een partner hebben, kunnen zich eenzaam voelen doordat zij een hechte, intieme band met één of meer van deze mensen missen. Emotionele eenzaamheid, noemen we dat.

Levensgebeurtenissen zoals een scheiding, verlies van werk, een verhuizing of het krijgen van een kind kunnen triggers voor eenzaamheidsgevoelens zijn. Lieke Schuurbiers (32) en Bart Keuskamp (65) kunnen hier uit eigen ervaring over meepraten. Om te laten zien dat eenzaamheid iets is wat iedereen kan overkomen en, nog belangrijker, dat je er iets aan kunt doen, vertellen ze hier hun verhaal. 

Lieke voelt zich eenzaam na de geboorte van haar kindje: 'Het matchte niet meer'

Voordat Lieke moeder wordt heeft ze een hechte vriendengroep die grotendeels uit collega’s bestaat. Door de week zien ze elkaar op de werkvloer, in het weekend gaan ze samen uit. “Naar de kroeg, naar feesten of naar de bioscoop. We zagen elkaar soms echt elke dag van de week en waren heel hecht.” Maar het contact verandert zodra Lieke zwanger raakt. “Ik was één van de oudsten van de groep en de eerste die zwanger raakte. Toen merkte ik al dat er iets veranderde doordat ik minder vaak mee uitging of eerder naar huis ging dan voorheen.”

5 tips om je sociale leven een boost te geven
Lees ook

5 tips om je sociale leven een boost te geven

Geboren tijdens de lockdown

Lieke haar dochter wordt vervolgens geboren tijdens de eerste corona-lockdown, ze houdt haar vrienden dan in eerste instantie zelf op afstand. “We wisten toen nog heel weinig over corona, mijn opa was er kort daarvoor aan overleden, dus ik vond het allemaal best eng. En met een klein baby’tje ben je dan natuurlijk extra voorzichtig. Op het geboortekaartje van mijn dochter stond: ‘Kraamvisite? Heel graag, maar wel pas na corona’. We hadden toen nog geen idee hoelang het zou duren.”

Lastige momenten

Maar ook als de lockdown voorbij is, hoort Lieke niets van haar vrienden. “Ik had iedereen een geboortekaartje gestuurd en hoopte natuurlijk dat ze alsnog langs wilden komen om onze dochter te bewonderen, maar dat gebeurde niet. Ik hoorde helemaal niets van ze. Blijkbaar paste ik, nu ik moeder was, niet meer in de groep.”
Gelukkig kan Lieke goed met haar man over de situatie praten, maar ze voelt zich op sommige momenten erg eenzaam. “Dan zag ik bijvoorbeeld op Facebook dat er ergens een leuke dj draaide waar ik graag naartoe zou willen, maar ik had niemand om mee te gaan. Dat waren de lastigste momenten.”

Geen match meer

Als Lieke na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat komt ze haar oude vrienden op de werkvloer weer tegen, maar ook dan voelt het contact niet meer als voorheen. “Mijn leven was in de tussenliggende maanden zo veranderd ten opzichte van dat van hen, dat het gewoon niet meer matchte. En doordat zij met elkaar nog wel zo close waren, voelde ik me extra alleen.” Mede hierom besluit Lieke na een paar weken een andere baan te zoeken wat gelukkig lukt.

Lieke (links) en Kimberley leerden elkaar kennen via MommyFriends en spreken elkaar nu dagelijks
Lieke (links) en Kimberley leerden elkaar kennen via MommyFriends en spreken elkaar nu dagelijks

Spuitluiers in plaats van stappen

Ze besluit ook iets aan haar gevoelens van eenzaamheid te doen: “Ik wilde heel graag contact met andere moeders die in dezelfde fase zaten als ik. Die ook meer bezig waren met spuitluiers dan met stappen.” Via Google komt ze het platform MommyFriends tegen, dat speciaal is opgericht voor vrouwen in dezelfde situatie als Lieke. “Ik maakte een profiel aan en was al snel met verschillende meiden aan het chatten. Dat was erg leuk, maar er kwam niet direct meer uit voort.”

Samen kerst vieren

Totdat Lieke een berichtje van Kimberley ontvangt, hun kinderen zijn ongeveer even oud en ze wonen ook nog eens bij elkaar in de buurt. “We hebben eerst een tijdje chat- en whatsapp-contact gehad en zijn op een gegeven moment samen koffie gaan drinken. Die afspraak duurde meteen drie uur en was supergezellig. De keer daarna spraken we samen met onze mannen af en voor we het wisten zaten we met onze beide gezinnen kerst te vieren.”
Inmiddels hebben Lieke en Kimberley allebei twee kinderen. Ze spreken elkaar dagelijks via whatsapp en zien er elkaar ook regelmatig, samen of met hun kinderen. “Ja, ik kan echt zeggen dat ze één van mijn beste vriendinnen is. Ik kan alles met haar delen en doordat we in dezelfde levensfase zitten begrijpen we elkaar bijna zonder woorden.”

Trek de stoute schoenen aan

Lieke haar advies voor andere moeders die zich alleen voelen is dan ook om zich aan te melden bij MommyFriends: “Probeer het gewoon, trek die stoute schoenen aan want er zijn heel veel moeders die in hetzelfde schuitje zitten. En het pakt misschien niet bij iedereen zo goed uit als bij mij, maar niet geschoten is altijd mis. Ik heb er in ieder geval heel veel aan gehad en gun iedereen zo’n vriendschap!”

Bart is twee keer gescheiden: 'Opeens woon je weer alleen met je kind, dat ook nog eens een deel van de week bij zijn moeder is'

Ook Bart (65) heeft regelmatig gevoelens van eenzaamheid ervaren. Hij is twee keer gescheiden en heeft uit beide huwelijken een zoon. Hij merkt na zijn scheidingen dat dit veel impact op zijn sociale leven heeft. “Opeens woon je alleen met je kind, dat bovendien een deel van de week bij zijn moeder is. Ik werk als zelfstandige waardoor ik ook nog eens veel thuis en alleen werk, dus soms realiseerde ik me opeens dat ik bijna twee weken lang niemand gezien had behalve mijn zoon en de mensen in de supermarkt.”

Fysiek contact

Het is niet iets wat Bart zijn hele leven beïnvloedt, maar er zijn wel regelmatig momenten waarop hij met het alleen zijn geconfronteerd wordt. “Je hebt natuurlijk veel minder fysiek contact wanneer je geen relatie hebt. Als er dan opeens wel eens iemand een hand op mijn schouder legde ofzo, merkte ik dat dat alweer best lang geleden was. En dat doet toch wat met je.”

Vakantie als alleenstaand vader

De vakanties als alleenstaand vader vindt Bart in de periode na zijn scheiding ook lastig. “Vooral de eerste vakantie na mijn scheiding vond ik moeilijk. Mijn zoon was toen vijf dus overdag was ik de hele dag met hem bezig, maar ’s avonds zat ik alleen voor mijn tent of caravan. Ik schoof dan wel eens een avond bij andere mensen aan, maar zeker stellen zitten daar natuurlijk niet elke avond op te wachten.”

Alleen naar een feestje

Bart mist op dit soort momenten vooral een volwassene om mee te praten: “Gewoon even de dag bespreken, wat hebben we gedaan, wat ging er goed, wat ging er minder goed. Het is fijn om dat met iemand te kunnen delen die in een vergelijkbare situatie zit als jij.” Bart merkt bovendien dat hij het lastig vindt om nieuwe mensen te ontmoeten nu hij alleen is. “Alleen naar een feestje gaan is gewoon minder leuk dan samen.”

Op wintersport met OuderAlleen. Bart in het blauw, rechts van het midden
Op wintersport met OuderAlleen. Bart in het blauw, rechts van het midden

Wandelen, spelletjes, vakanties

Omdat Bart zich niet voor kan stellen dat hij de enige alleenstaande ouder is die hier tegenaan loopt, begint hij na zijn eerste scheiding in 2000 het platform OuderAlleen. Via dit online platform kunnen alleenstaande ouders met elkaar in contact komen om samen activiteiten te ondernemen. “Er gaan bijvoorbeeld vaak ouders (en hun kinderen) samen wandelen, er worden spelletjesmiddagen georganiseerd en er gaan ouders samen naar feestjes.” Bart organiseert ook regelmatig vakanties voor alleenstaande ouders en hun kinderen vanuit het platform. “En die vakanties zijn echt een wereld van verschil ten opzichte van mijn eerste vakantie alleen met mijn zoon destijds.”

Leuker en gemakkelijker

Inmiddels bestaat OuderAlleen al ruim twintig jaar en ontvangt Bart nog altijd veel positieve reacties van ouders vanuit het hele land. “Het is gewoon leuker en gemakkelijker om ergens naartoe te gaan als je weet dat daar ook andere alleenstaande ouders zijn, ook al heb je elkaar misschien nog nooit eerder gezien. Dat je er allemaal alleen voorstaat als ouder is echt een verbindende factor. En natuurlijk klikt het met de één beter dan met de ander, maar dat geeft niet.”

Nieuwe relatie

Zelf ontmoette Bart zijn tweede vrouw via een feestje vanuit OuderAlleen en hoewel dat niet het doel is ontstaan er vaker relaties uit de activiteiten van het platform. “Mijn tweede vrouw en ik zijn zestien jaar samen geweest en in die periode heb ik het platform natuurlijk wel altijd onderhouden, maar ik nam zelf veel minder deel aan activiteiten. Nu ik sinds ongeveer een jaar weer alleen ben, wil ik dat zeker weer meer gaan doen.”

‘Ga de deur uit!’

Dat is ook Bart zijn dringende advies aan andere ouders of mensen die zich eenzaam voelen. “Blijf niet op je bank of achter je computer zitten, maar ga de deur uit! Een platform als OuderAlleen kan daarbij echt helpen. Dat weet ik uit eigen ervaring, maar hoor ik ook van veel andere leden. En onthoud altijd dat de meeste mensen aardig en sociaal zijn, dus probeer niet bang te zijn voor afwijzing als je op iemand afstapt.”

Op eentegeneenzaamheid.nl vind je nog veel meer informatie en tips voor iedereen die wel eens gevoelens van eenzaamheid ervaart of dit bij iemand in zijn of haar omgeving vermoedt.

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportEenzaamheidEchtscheidingBabyBevallingVriendschap