Liefdesles

Maui: 'Mijn verwachtingen van de liefde zijn verpest door romantische films'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Maui: 'Mijn verwachtingen van de liefde zijn verpest door romantische films'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Mannen vallen niet als een blok voor Maui (33), merkt ze. Toch blijft ze dromen van liefde op het eerste gezicht. En anders hoeft het niet.

"Als meisje van acht vluchtte ik met mijn ouders uit Koerdistan naar Nederland. In onze moslimcultuur kreeg ik al vroeg mee dat ik zou trouwen en kinderen zou krijgen. Dat was nou eenmaal de standaard. Net zoals dat je alleen architect of dokter mocht worden. Nu ik ouder ben, en mezelf beter ken, geloof ik niet in trouwen. Niet voor mezelf althans. Ik ben zo onafhankelijk als maar kan, en tegelijkertijd een hopeloze romanticus.

Vroeger op school werd ik vaak smoorverliefd op een jongen en beeldde ik meteen de rest van ons leven samen in. Oh, wat werd ik emotioneel als hij mij niet zag staan. Of als ik geen briefjes in mijn kluisje vond op Valentijn. Niet dat ik ooit zelf een stap heb gezet, overigens."

Patrick: 'Ze brak mijn hart in duizend stukken en bood geen enkele nazorg'
Lees ook

Patrick: 'Ze brak mijn hart in duizend stukken en bood geen enkele nazorg'

"Ik voel me van kinds af aan al niet begeerd door het andere geslacht. Behalve door vieze mannen op een onpasselijke manier. Misschien is het onzekerheid. Ik ben 'normaal': 1 meter 70, maatje 38, dus helemaal niet gek. Maar ik heb bruine ogen en haren, ik denk dat mensen blond toch leuker vinden. Of misschien dunner, of niet uit het Midden-Oosten. Ik zie mezelf nog altijd niet als de vrouw waar mannen bij een eerste blik verliefd op worden."

Met niemand rekening houden 

"Maar dat hoop ik wel. Soms. Het is de dromer die ik ben, maar ook een opvoeding vol romcoms. My Best Friend's Wedding is mijn favoriet. Ik vind alle romcoms leuk, hoe slecht ze ook gemaakt zijn. En dan vooral het ideale plaatje: je ontmoet iemand op een bijzondere en onverwachte manier en it’s love at first sight van beide kanten. Vervolgens maakt hij de eerste move en beleef je een geweldige eerste date. Een 'echte' man: galant, houdt de deur open, zorgt dat je je begeerd voelt. Dat wil ik ook.

Wat frappant is, want ik ben enorm gesteld op mijn zelfstandigheid. Ik ga bijvoorbeeld het liefst alleen op reis, zodat ik met niemand rekening hoef te houden en me niet hoef aan te passen aan hun traagheid. Ik denk tien stappen vooruit en dat irriteert."

"Het blijkt ondoenlijk om een balans te vinden tussen het mezelf overgeven aan iemand, het romcomplaatje, en de realiteit met mijn zelfstandigheid. Ik geloof dat je elkaar binnen een relatie elke dag bewust moet kiezen. En prima als je een dagje voor jezelf wil, want dat wil ik ook.

Maar ik zou niet weten hoe ik dat in de praktijk moet brengen zonder dat ik me gekwetst voel omdat hij niet 24/7 bij me wil zijn. Lekker logisch he? Mijn verwachtingen van de liefde zijn verpest door romantische films."

Allesomvattende liefde

"Ik kom ook nauwelijks mannen tegen die ik leuk vind. Na je 30e ben je al zo onafhankelijk en heb je je eigen leven ingedeeld, dat er altijd wel iets mis is met de ander. Mijn leven is geweldig, hoe is hij een aanvulling? Die allesomvattende liefde kom ik gewoon niet tegen.

Iedereen gaat te langzaam voor mijn gevoel en zit niet op hetzelfde level. Niemand kan mij motiveren, behalve ikzelf. Ik vertrouw niemand, dus vind het prima om alles voor mezelf te houden. Het boeit me ook niet wat een ander vindt van wat ik doe, ik vind wel mijn eigen kracht en motivatie. Dat komt door mijn verleden. Als 8-jarige kwam ik in een nieuw land en werd ik gelijk gepest door de hele klas. Dat heeft mijn vertrouwen enorm geschaad."

"Als iedereen het moeilijk vindt om met me te leven, waarom zou er dan één persoon op deze aardbol zijn die mij wél geweldig vindt?"

"Van kinds af aan heb ik een identiteitscrisis. Ik pas nog steeds nergens tussen. Blijf ik dichtbij mezelf, dan krijg ik commentaar. 'Niet zo praten, niet zo doen.' Be yourself, but not like that. Ik heb een duidelijke mening en dat bevalt niet iedereen. Mensen vinden mijn snelheid, mijn directheid en mijn sarcastische humor moeilijk.

Een man vinden die alles aan hoe ik écht ben geweldig vind, lijkt me wel fijn. Maar laten we eerlijk zijn: als iedereen het moeilijk vindt om met me te leven, waarom zou er dan één persoon op deze aardbol zijn die mij wél geweldig vindt?"

Liefde verklaren op Hawaï

"Mocht het echt de liefde zijn, zoals ik die voor me zie, dan lijkt het me wel mooi als we elkaar op een berg in Hawaï beloven om samen te blijven. Maar dan zonder het officiële papiertje. Traditionele liefde is voor mij een monogame relatie met iemand voor de rest van je leven. Echte liefde. Niet vanwege comfort."

"Op mijn 29e had ik een relatie van twee jaar, mijn langste relatie ooit. We woonden samen. Dat doe ik echt nooit meer. Deze man was superaardig, maar ik was niet verliefd. Vanuit het idee dat 'mijn type toch nooit op me zou vallen en als het met deze man niet zou lukken, dan met niemand', ging ik deze relatie aan. Dat werd een fiasco.

Ik kreeg vaak paniekaanvallen en donkere gedachten, vooral toen we samen gingen wonen. Gelukkig heb ik uiteindelijk voor mezelf gekozen. Dat is een vrijheid. Daarna zat ik echt op een high. Ik weet nu precies wat ik wel en niet wil. Ik zal naarmate ik ouder word vast veranderen, maar telkens even jezelf de vraag stellen of de situatie waarin je zit écht is wat je wilt of dat het puur comfort is, is echt key."

Hoofdrolspeler in eigen romcom

"Ik geloof werkelijk niet dat ik ooit liefde zal vinden in de traditionele zin of überhaupt één. Waarom zou ik de uitzondering zijn die de liefde van haar leven ontmoet en hoofdrolspeler is in haar eigen romcom?

Nee, ik ga door het leven als single forever. Ik ben onwijs gelukkig, ik heb liefde van mijn familie, ik neem ze mee in alles wat ik doe en ze steunen me altijd. De indeling van mijn leven, de vrijheid die ik voel, dat is mijn soulmate. Zoals ze zeggen in mijn favoriete romcom, My Best Friend’s Wedding: 'You can’t have it all, kid'."

De naam Maui is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesLiefdeSingleRelatieFilmRomantiek