De keuze van...

Eveline Stallaart: 'Seks was taboe in ons gezin vroeger'

Door Kim van der Meulen··Aangepast:
© Stef Nagel Eveline Stallaart: 'Seks was taboe in ons gezin vroeger'
RTL

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Deze maand: seksuoloog en Married at First Sight-expert Eveline Stallaart (41). In haar seksuologiepraktijk hoort ze dagelijks met welke problemen mensen worstelen tussen de lakens. In haar nieuwe boek én theatervoorstelling deelt ze haar inzichten uit de praktijkkamer.

We kennen haar als een van de matchmakers in Married at First Sight en expert in RTL Boulevard, maar Eveline Stallaart is in de eerste plaats seksuoloog. In haar Amsterdamse praktijk spreekt ze dagelijks mensen die bijvoorbeeld last hebben van erectieproblemen, pijn bij het vrijen of spanning missen in de slaapkamer. 

In haar boek Even tussen ons, dat volgende week verschijnt, deelt ze geheimen voor een beter seks- en liefdesleven. En in maart gaat ze ook nog eens de theaters in met een gelijknamige tour, waarin ze een kijkje geeft in haar praktijk. 

We leggen Eveline 10 vragen voor. 

Alex van Keulen: 'Een huis kopen zonder kijken? Nee, mijn vrouw beslist'
Lees ook

Alex van Keulen: 'Een huis kopen zonder kijken? Nee, mijn vrouw beslist'

1. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

"Ik ben absoluut geen nieuwsjunk. Als ik het heel druk heb, zoals nu, geeft nieuws kijken extra ruis. Daar heb ik soms dan gewoon even geen plek voor. Als ik dat wel heb, zet ik de tv heel bewust aan voor het NOS Journaal. En ik heb een abonnement op het AD, al is dat stiekem ook een beetje vanwege Angela de Jong. Ik vind haar een leuke vrouw. Toen ik haar eens ontmoette, gaf ze aan dat ze ontzettend smult van Married at First Sight. Al heeft ze er recent nog negatief over geschreven. Dat is haar goed recht, maar dat wil ik wel een beetje volgen."

2. Tv-studio of seksologiepraktijk?

"Ik kies altijd voor de seksuologiepraktijk, want daar ligt mijn hart. Natuurlijk is het leuk als mensen zeggen: wat doe je het goed op tv. Dat is een blijk van waardering. Maar in de basis ben ik psycholoog en seksuoloog. Een die haar deskundigheid deelt op tv en haar missie uitdraagt: laten zien dat het niet erg is en heel normaal als je problemen ervaart op seksueel vlak.

 In de praktijk kan ik mensen echt helpen. Ze komen vaak onzeker of verdrietig binnen en gaan negen van de tien keer – zonder mezelf op de borst te willen kloppen – met een grote glimlach weer naar buiten. Dat is zo veel waard, daar kan geen tv-programma tegenop. Door mijn werk in de praktijk weet ik bovendien goed wat er speelt bij de gemiddelde Nederlander. Dat maakt mijn tv-werk ook weer beter."

3. Seks op een laag pitje: prima of probleem?

"Mensen komen met uiteenlopende problemen in mijn praktijk, maar een van de meest voorkomende is geen zin meer in seks. Soms heeft een van de twee daar last van, soms beide partners. Dat vinden ze zonde, want ze willen toch een leuk intiem leven samen hebben. Het kan met van alles te maken hebben, van problemen met opwinding tot stress, wat weer effect heeft op je zelfvertrouwen. 

Het is heel normaal als mensen daar tegenaan lopen; we maken in het leven allemaal dingen mee waardoor seks op een laag pitje komt te staan. Als je daar allebei oké mee bent, is dat prima. En als je het een probleem vindt en hulp zoekt om er samen uit te komen, vind ik dat alleen maar superdapper."

4. Lang gedatet of 'married at first sight'? 

"Lang naar de liefde heb ik niet hoeven zoeken, want ik was er redelijk vroeg bij: mijn man en ik zijn al twintig jaar samen. We kennen elkaar uit onze studententijd in Maastricht, we kwamen elkaar tegen bij de studentenvereniging. Ik studeerde psychologie, hij international business. We zijn nu elf jaar getrouwd. Grappig genoeg hebben de andere experts uit Married at First Sight ook allemaal heel lange relaties. We weten dus waar we het over hebben, haha."
 

"Hoe goed we mensen ook matchen: op chemie hebben we geen vat. Menselijk gedrag is niet stuurbaar, en de liefde niet maakbaar."

5. Kijken of meedoen aan Married At First Sight?

"Of ik zou meedoen, als de situatie ernaar was? Ja, dat denk ik wel, als ik echt moeite zou hebben met het vinden van een relatie en het deksel steeds weer op de neus kreeg. Volgens mij bestaat er namelijk geen datingbureau dat uitgebreider matcht dan wij in het programma doen. Daardoor krijgen deelnemers iemand voor zich met wie ze goed matchen en doen ze nieuwe inzichten op. Zo leren ze over hun gedragspatronen, die bijvoorbeeld zijn ontstaan in hun jeugd of eerdere relaties, en potentiële valkuilen. Een waardevolle gereedschapskist voor het onderzoeken van nieuwe relaties. Daar hebben ze hun hele leven iets aan, ook als ze niet getrouwd blijven. 

Hoe goed we mensen namelijk ook matchen: op chemie hebben we geen vat. Menselijk gedrag is niet stuurbaar, en de liefde niet maakbaar. Het is heel speciaal om iemand te ontmoeten met wie je samenvalt, ook al verschil je van elkaar. Heel mooi om te zien dat deelnemers het experiment in duiken om te onderzoeken of dat erin zit."

6. Je geboorteplaats Heeze of je woonplaats Amsterdam?

"Jeetje, wat een moeilijke. Dan ga ik toch voor Amsterdam. Ik ga nog altijd met liefde terug naar Heeze, want ik hou van de rust en het relaxte van de mensen daar. Maar in Brabant had ik me niet kunnen ontplooien op de manier waarop ik dat hier heb gedaan. 

Los van de reuring en de prachtige grachten is Amsterdam de beste plek voor een seksuoloog. Ik spreek in mijn praktijk expats en Nederlanders uit het hele land. Een Brabants dorp is misschien een beetje conservatiever dan een grote stad als het gaat om praten over seks. Daar is het toch meer: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

7. Dansacademie of psychologiestudie?

"Ik wilde vroeger altijd naar de dansacademie, maar omdat dat in mijn conservatieve omgeving not done was en ik goed kon leren, ging ik naar de universiteit. Hoe ik bij psychologie uitkwam? Het leek me een fascinerend vakgebied, en als psycholoog kun je anderen helpen. Dat past bij me; mijn moeder is ook ontzettend verzorgend. 

Zodra ik klaar was met psychologie, ben ik me gaan specialiseren in seksuologie. Ik ben heel christelijk opgevoed en kom uit een katholiek gezin, waarin seks toch wel taboe was. Als mensen op tv zoenden, zapten mijn ouders weg. Daardoor had ik altijd het gevoel: er wordt iets van me weggehouden. 

Op jonge leeftijd al, rond mijn tiende, zat ik in de bibliotheek van Heeze stiekem biologieboekjes en voorlichtingsboekjes te lezen, die ik achter een Tina verstopte. Die boekjes nam ik natuurlijk niet mee naar huis, ik ploos ze daar gewoon uit. Ik wilde weten wat er bij me werd weggehouden."
 

"Als mensen op tv zoenden, zapten mijn ouders weg. Daardoor had ik altijd het gevoel: er wordt iets van me weggehouden."

8. Seksuele voorlichting: vroeg of laat?

"Als je kinderen tussen de vier en zes jaar zijn, kun je er al een beetje mee beginnen. Mijn oudste zoon heb ik een voorlichtingsboek gegeven toen hij zes was. Een kinderboek over dieren die jonkies krijgen, heel laagdrempelig. Om de zoveel jaar heb ik een nieuw boek neergelegd. Nu is hij 9 en leest zijn broertje van 6 dat eerste boek. Elke keer zeg ik erbij: lees het lekker als je zin hebt, en als je vragen hebt mag je die altijd aan me stellen. Het gaat natuurlijk ook een beetje over mijn werk. Eigenlijk stellen ze bijna nooit vragen. Maar als die komen, geef ik daar antwoord op, zonder uit te wijden. 

Dat vind ik een mooie manier om kennis aan te bieden, zonder ze iets op te dringen of ongemakkelijke situaties te veroorzaken. Als je op jonge leeftijd al snapt hoe het zit, kun je later betere keuzes maken. Zonder schaamte te voelen, of te denken dat seks vies is of niet mag. Ik snap dat mijn ouders het op hun manier hebben gedaan, vanuit hun religie en opvoeding. Maar ik geef mijn kinderen de voorlichting die ik zelf had willen hebben."

9. Podiumdier of podiumangst?

"Podiumdier. Als kind zat ik op showballet en ik ben heel wat podia langsgegaan met mijn dansgroepje. Dat vond ik altijd superleuk. Tegenwoordig is televisiewerk een nieuw podium, waarin twee werelden samenkomen: liefde voor mijn vak en de innerlijke behoefte aan optreden die ik altijd voelde. 

Ik ben nog druk bezig mijn theatertour Even tussen ons vorm te geven, maar het idee is dat ik een kijkje in mijn seksuologiepraktijk geef. Ik deel leuke anekdotes, herkenbare verhalen en vertel over bijzondere situaties waaraan ik mijn neus weleens heb gestoten. En ik geef tips en tricks waar mensen ook nog wat aan hebben als ze de zaal weer uit lopen. Dat ik prima op de planken durf te staan, betekent trouwens niet dat ik een theatertour niet heel spannend vind. Maar ik vind het vast hartstikke leuk."

10. Plannen maken of wel zien wat er op je pad komt?

"Ik laat het gewoon op zijn beloop. Mijn hele carrière werk ik al zonder management, omdat ik niks uitstippel. Alles ontvouwt zich eigenlijk vanzelf. Zo heeft ooit iemand tegen me gezegd: zou je niet eens een boek schrijven? Dat komt wel een keer op mijn pad, dacht ik toen. Nu gebeurde dat. Zo ging het ook met televisiewerk. Jaren geleden dacht ik eens: het zou toch leuk zijn om eens bij Humberto Tan in de show te zitten als deskundige, en ineens zat ik daar

Natuurlijk zal dat een reden hebben: ik probeer altijd vriendelijk te zijn en werk hard, omdat ik alles leuk vind en alles goed wil doen. Ik zit regelmatig tot in de late uurtjes achter mijn laptop te werken. Maar het voelt goed, dat vind ik het belangrijkste. Ik heb vertrouwen in hoe dingen lopen."

Evelines boek Even tussen ons (Spectrum, € 21,99) verschijnt op 8 februari. Meer informatie over haar gelijknamige theatertour is te vinden op www.essh.nl

Op Evelines platform BeterIntiem.nl kun je terecht voor anonieme hulp bij seksuele problemen.

Lees meer over
Eveline Stallaartde keuze van...Married at First SightSeksOpvoedingPsychologie