De keuze van...

Alex van Keulen: 'Een huis kopen zonder kijken? Nee, mijn vrouw beslist'

Door Kim van der Meulen··Aangepast:
© RTLAlex van Keulen: 'Een huis kopen zonder kijken? Nee, mijn vrouw beslist'
RTL

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Hoe hoog de eisen en hoe krap de woningmarkt ook: makelaar Alex van Keulen (55) weet huizenzoekers altijd te verrassen. Na Kopen Zonder Kijken en Kopen of Slopen? werkt hij momenteel aan een nieuwe reeks van Uitstel van Executie, het programma dat hij veertien jaar geleden bedacht.

Officieel is Alex van Keulen met pensioen, maar zijn agenda zit nog tjokvol. De tv-makelaar is te zien in Kopen of Slopen? en in maart verschijnt zijn boek Wat de gek ervoor geeft. Daarin geeft hij een kijkje in de makelaarswereld: "De afgelopen jaren nodigden makelaars alleen de eerste tien geïnteresseerden uit, maar wie zegt dat de mensen die het eerst reageerden ook het hoogste bod uitbrengen? En waarom accepteer je dat als verkoper?" Er staan ook nuttige tips in, en humoristische verhalen uit zijn carrière. "Over de keer dat ik bijna ben opgegeten door een wurgslang, een pornopaleis binnenstapte en met mijn kont in een cactus viel."

Daarnaast werkt hij aan een nieuwe reeks Uitstel van Executie, met een nieuw concept. Het bekende team (Alex, presentator Martijn Krabbé, bouwexpert Duncan Abrahams en financieel expert Eef van Opdorp) probeert nu woningeigenaren in drie dagen te helpen met allerlei problemen.

We leggen Alex 10 keuzes voor.

Robert de Hoog: 'Ik ben obsessief in mijn voorbereiding'
Lees ook

Robert de Hoog: 'Ik ben obsessief in mijn voorbereiding'

1. Fundaverslaafd of nieuwsverslaafd?

"Dan ben ik eerder nieuwsverslaafd. Als je al twintig jaar in dit vak zit, heb je Funda wel een beetje gezien. Ik ben een RTL-man: mijn dag begint met RTL Nieuws en ’s avonds om zes uur kijk ik daar standaard weer naar. Ook naar talkshows kijk ik graag, van Beau tot Humberto.

Ik blijf graag op de hoogte van alles wat speelt. Ik probeer mijn zoon ook bij te brengen dat de wereld groter is dan de voordeur. Hij is een puber van bijna 16, dus hij zit het liefst achter zijn computer te gamen. Maar alles wat nu gebeurt, kan zijn toekomst bepalen."

2. Kopen Zonder Kijken of Kopen of Slopen?

"Kopen Zonder Kijken, omdat de uitdaging en de verantwoordelijkheid daarin vele malen groter zijn. Je koopt een huis voor iemand anders, dus jij bepaalt waar de kinderen in een gezin gaan opgroeien. Sommige verhalen blijven me ook echt bij. Zo hielpen we onlangs een gezin waarvan de vader, een jonge man, te horen kreeg dat hij MS heeft. Het hele team heeft de schouders eronder gezet: we wilden geld inzamelen voor een behandeling in het buitenland, en dat is gelukt.

Ook de pleegzorg-aflevering (genomineerd voor een Televizier-Ring Impact, red.) vond ik heel bijzonder. Mijn vrouw Saskia en ik zijn pleegouders, en ik ben ambassadeur van Pleegzorg Nederland. Na die uitzending zijn er meer dan duizend extra aanmeldingen gekomen. Geweldig. Al zijn er wel 2000 pleeggezinnen nodig om het probleem echt op te lossen."

3. Stad of platteland?

"Ik zou het liefst in een dorp wonen. Voor mijn kinderen zou ik dat ook heel fijn vinden: dat is toch wat veiliger en meer beschermd dan in de grote steden in de randstad. Maar vraag het aan mijn zoon en hij zegt: ben je knettergek? Hij heeft hier (Almere, red.) zijn vrienden, zijn voetbal, hij gaat liever in Amsterdam dan in Leeuwarden studeren. Die krijg ik echt niet mee naar het platteland."

4. Je eigen huis: wikken en wegen of kopen zonder kijken?

"Allebei niet, want mijn vrouw beslist. Natuurlijk weet ik wel meer van de bouwkundige kant en het juridische verhaal eromheen, maar zij bepaalt waar we naartoe gaan. Het huis waar we nu wonen, in Almere, hebben we zelf laten bouwen. Hiervoor woonden we ook heel fijn: aan het water, leuke buren. Maar we wilden mijn schoonmoeder in huis nemen – heel gebruikelijk in Spanje, waar ze vandaan komt – en dat kon niet in het oude huis. Toevallig konden we een mooi stuk grond kopen. Daar staat ons huis nu op, met daaraan vast haar eigen huis.

Onze zoon woont nog bij ons – onze dochter van 25 woont op zichzelf – en we hebben regelmatig weekendpleegzorg. Met de oudere pleegkinderen hebben we ook contact. Ze komen geregeld logeren of gaan met ons mee op vakantie."

5. Mijlpalen vieren of over tot de orde van de dag?

"Over tot de orde van de dag. Ik ben heel nuchter en benaderbaar. Ik wil in talkshows niet over mezelf praten. Ik vind mezelf niet belangrijker dan de rest. Dat heeft met mijn achtergrond te maken, denk ik. Ik kom uit een gezin van tien kinderen en groeide op zonder vader in de armste buurt van Utrecht. Ik had helemaal geen ongelukkige jeugd, maar dat heeft me wel gevormd. Mijn gedrevenheid komt daarvandaan: ga gewoon aan de bak.

Aan het vieren van mijlpalen heb ik niet zo’n behoefte. Al weet ik wel dat niemand de garantie heeft dat ’ie morgen gezond weer opstaat. In 2006 was ik zo ernstig ziek dat ik feitelijk was opgegeven door de artsen. Ik had myocarditis,  een ontsteking van de hartspier. Zoals je merkt heb ik het overleefd, maar het zag er niet goed uit. Na mijn herstel besloot ik nooit meer voor een baas te werken. Ik zegde mijn baan op als manager bij een hypotheekverstrekker. Toen een vrouw me vroeg haar te helpen bij de verkoop van een vakantiehuisje na de dood van haar man, ontdekte ik wat ik wilde doen: mensen helpen die buiten hun schuld om in de problemen komen. Zo is Uitstel van Executie ontstaan."

"Als mensen met me op de foto willen, verbaast me dat. Dan denk ik: waarom? Je gaat die foto toch niet boven je bed hangen?"

6. Bekende aannemer of bekende Nederlander?

"Ik ben makelaar, en tv is een hobby. Een heel leuke hobby, hoor. De mensen van Wise Monkeys, het productiebedrijf van Martijn Krabbé, zijn fantastisch. Ik zou nooit met iemand anders televisie willen maken. Maar een bekende Nederlander voel ik me helemaal niet. Als ik aan het winkelen ben en mensen ineens met me op de foto willen, verbaast dat me nog steeds. Dan denk ik: waarom? Je gaat die foto toch niet boven je bed hangen? Maar ja, mensen vinden dat leuk.

Of televisiewerk mijn leven heeft veranderd? Ja, ik kan niet meer naar de sauna, haha. Maar serieus: het heeft me heel veel gebracht, zowel privé als zakelijk. Ik ben 55 en al gestopt met werken. Dat heb ik grotendeels te danken aan televisie."

7. Voor altijd met pensioen of nog één prestigieus project?

"Ik ben heel ondernemend, dus dan doe ik toch nog één prestigieus project. Daar ben ik ook voor gevraagd. Ik kan er nog niet alles over vertellen, maar ik kan je verzekeren dat de hele woningmarkt volgend jaar op z’n kop gaat staan. En dat het goed is voor het publiek en de maatschappij.

Als je gaat bieden of overbieden, weet je door het gebrek aan informatie eigenlijk helemaal niet waar je aan begint. Makelaars verzamelen informatie van klanten, die na de verkoop wordt doorverkocht aan allerlei partijen. De woningmarkt is één groot verdienmodel, dat is gewoon niet goed. Ik ga me hard maken voor openheid en transparantie."

8. André Rieu of André Hazes?

"Hazes. Ik ben naar een concert van André Rieu geweest en dat was leuk voor een avond, maar André Hazes draai ik bijna iedere dag. Volksmuziek vind ik gezellig. Mijn favoriete nummer? Kleine jongen, mooi als je een eigenwijze zoon hebt natuurlijk. Van de teksten klopt grammaticaal niks, maar Hazes' nummers zijn allemaal prachtig. Ook mooi: Trots op jou van Wesley Bronkhorst. Als ik dat hoor, kijk ik naar mijn vrouw en denk ik: jeetje, ik heb het wel getroffen. We zijn al sinds 2005 bij elkaar en nog steeds heel gelukkig samen. Het zat meteen goed, en dat zit het nog steeds."

"Mensen die zeggen dat geld niet belangrijk is, snap ik niet. Geld wordt pas belangrijk als je het niet hebt."

9. Sparen of spenden?

"Spenden, dan toch. Hoewel ik geen dure auto, horloges of sieraden heb. Ik hou niet van poespas. Het enige cadeautje dat we onszelf hebben gedaan is een prachtig huis, en we gaan regelmatig op vakantie. Je kunt beter herinneringen maken dan geld op de bank hebben staan.

Maar mensen die zeggen dat geld niet belangrijk is, snap ik niet. Geld wordt pas belangrijk als je het niet hebt. Als je je hypotheek niet betaalt, wordt er beslag gelegd op je loon en je spulletjes en kan je huis zo verkocht worden. Met de gestegen rente, hoge koopsommen, verplicht aflossen en hoge energierekening komen mensen makkelijk in de problemen. Als ik minister van Wonen was, zou ik zeggen: laten we dat verplichte aflossen eens vijf jaar opschuiven, zodat mensen eerst iets kunnen opbouwen."

10. Terugblikken of vooruitkijken?

"Vooruitkijken. Als onze zoon over een paar jaar het huis uit is, gaan mijn vrouw en ik lekker met z’n tweeën in Spanje wonen. Daar kijk ik erg naar uit. We hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt met z’n tweeën – zestig, zeventig uur per week. We verkochten veel huizen, hadden veel medewerkers, een volle agenda. Nu gaan we echt genieten van onze vrije tijd.

Mijn vrouw werkt voor de lol als gastvrouw in de horeca, wat ze fantastisch vindt, en ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Ik slaap eens uit, doe het huishouden, kook en tussendoor geef ik trainingen aan makelaars, ben ik gastspreker op beurzen en maak ik televisie. Heel gevarieerd.

Of ik televisie blijf maken? Zolang Martijn Krabbé en RTL me nodig hebben, ben ik er."

Het boek Wat de gek ervoor geeft van Alex van Keulen is vanaf 19 maart 2024 verkrijgbaar. 

"Dit was verreweg een van de moeilijkste concessiegesprekken die ik heb gevoerd. Wat een verdriet. Je ziet gewoon de droom in duigen vallen. Maar het is wel de realiteit."
Lees meer over
Alex van Keulende keuze van...WonenKopen Zonder KijkenKopen Of SlopenUitstel van Executie