Ondernemer? Vraag de voorlopige aanslag aan
Met de voorlopige aanslag voorkom je als ondernemer dat je aan het eind van het jaar in één keer een groot bedrag inkomstenbelasting moet betalen of juist terugontvangt. Maar wat is deze voorlopige aanslag precies? En waar moet je op letten bij het invullen ervan?
Ben jij afgelopen jaar gestart met ondernemen? Dan is er waarschijnlijk veel in je leven veranderd, ook financieel. Wil je voorkomen dat je voor financiële verrassingen komt te staan? Maak het jezelf dan gemakkelijk en vraag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan voor 2024. Dan blijf je je belastingen de baas. Wat deze voorlopige aanslag precies is en wat je ermee moet doen lees je in dit artikel.
Wat is de voorlopige aanslag?
Met een voorlopige aanslag betaal je je inkomstenbelasting alvast vooruit gedurende het jaar waarin je deze inkomsten verdient. Of, als je juist geld terug moet ontvangen, ontvang je dit bedrag alvast vooruit. De voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of juist moet betalen. Deze schatting is gebaseerd op de meest recente inkomensgegevens waarover de Belastingdienst beschikt. Bijvoorbeeld de voorlopige aanslag van 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.
Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag?
Het voordeel van de voorlopige aanslag is dat je minder snel voor financiële verrassingen komt te staan. Zeker wanneer je pas gestart bent met je onderneming, is de kans groot dat er veel in je inkomen veranderd is. Dit kan tot gevolg hebben dat je een groot bedrag aan inkomstenbelasting in één keer moet betalen na het doen van je aangifte in een volgend jaar. Door de voorlopige aanslag aan te vragen kun je dit vooraf in termijnen doen in plaats van in één keer achteraf. En ook als je verwacht dat je juist een bedrag aan belasting terugontvangt, kun je dit met de voorlopige aanslag maandelijks laten uitbetalen.
Ik heb geen voorlopig aanslag ontvangen, wat moet ik doen?
Als je recent bent gestart met ondernemen kan het zijn dat je geen voorlopige aanslag hebt ontvangen. Dat komt doordat de Belastingdienst nog geen gegevens van je heeft. Je kunt de voorlopige aanslag dan zelf aanvragen in Mijn Belastingdienst.
Door zelf een voorlopige aanslag aan te vragen, voorkom je dat je in één keer een groot bedrag moet betalen bij de definitieve aanslag na afloop van het jaar. Je betaalt de inkomstenbelasting dan namelijk alvast in maandelijkse termijnen gedurende het jaar. Lees er meer over op de website van de Belastingdienst.
Waar moet ik op letten bij een voorlopige aanslag?
Heb je een voorlopige aanslag ontvangen, dan is het belangrijk om deze goed te controleren. De voorlopige aanslag is gebaseerd op de meest recente inkomensgegevens waarover de Belastingdienst beschikt, bijvoorbeeld de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Maar zeker wanneer je afgelopen jaar gestart bent met ondernemen, kan er tussentijds veel veranderd zijn in je financiële situatie. Dan kun je jouw voorlopige aanslag zelf wijzigen in Mijn Belastingdienst.
Wat gebeurt er als ik mijn voorlopige aanslag heb aangepast?
Als je een wijziging hebt doorgegeven, zal de Belastingdienst deze checken en je vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag sturen. Dit duurt maximaal zes tot acht weken. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst contact met je opneemt omdat ze nog vragen over je wijziging heeft. Na jouw uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden overgenomen.
Later in het jaar kan er natuurlijk ook iets in je persoonlijke of financiële situatie veranderen. Denk aan een nieuwe hypotheek of een echtscheiding. Ook dan is het slim om deze wijziging in je voorlopige aanslag door te voeren. Zo is de Belastingdienst direct op de hoogte, voorkom je verrassingen achteraf en houd je grip op je financiën.
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over de voorlopige aanslag 2024? Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Belastingdienst en valt buiten de journalistieke verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.