Voorlopige aanslag: wat, wie en waarom?
De voorlopige aanslag inkomstenbelasting zorgt ervoor dat je na je belastingaangifte niet voor financiële verrassingen komt te staan. Maar waarom ontvangt de één deze aanslag wel, en de ander niet? En wat moet je er precies mee doen?
Misschien heb jij ‘m ook wel ontvangen: de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024. De Belastingdienst verstuurt deze jaarlijks naar ruim vier miljoen Nederlanders met de vraag om de gegevens op hun aanslag goed te controleren, en wanneer nodig te wijzigen. Maar waarom doet de Belastingdienst dit eigenlijk? Naar wie? En wat is het voordeel ervan? Je leest het in dit artikel.
Wat is de voorlopige aanslag?
De voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of juist moet betalen. Deze schatting is gebaseerd op de meest recente inkomensgegevens waarover de Belastingdienst beschikt. Bijvoorbeeld je voorlopige aanslag van 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.
Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag?
Het voordeel van de voorlopige aanslag is dat je minder snel voor financiële verrassingen komt te staan. Moet je bijvoorbeeld een groot bedrag aan inkomstenbelasting betalen, dan kun je dat met de voorlopige aanslag in het lopende jaar in termijnen doen. Zo voorkom je dat je achteraf een groot bedrag in één keer moet betalen. En ook als je geld verwacht terug te krijgen, kun je dat met de voorlopige aanslag maandelijks alvast uit laten betalen.
Wie ontvangt de voorlopige aanslag?
Vrijwel iedereen die over 2023 een voorlopige aanslag heeft ontvangen, ontvangt deze ook over 2024. De Belastingdienst verstuurt de voorlopige aanslagen in de maanden december 2023 en januari 2024. Ontving je vorig jaar wel een voorlopige aanslag en dit jaar niet? Dan ontvang je een brief van de Belastingdienst met daarin de reden. Ook kan het zijn dat je nog niet eerder een voorlopige aanslag ontving en nu wel. Uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dan je een bedrag aan belasting over 2024 zult moeten betalen.
Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen, maar is het wel handig in jouw situatie? Dan kun je deze zelf aanvragen in Mijn Belastingdienst. Dit is bijvoorbeeld slim om te doen als je recent een hypotheek hebt afgesloten en de belastingteruggave over je hypotheekrenteaftrek alvast maandelijks uitbetaald wilt krijgen. Of als je startend ondernemer bent en verwacht veel belasting te moeten betalen. Daarmee voorkom je dat je op een later moment tegelijkertijd zowel de inkomstenbelasting over vorige jaren, als een voorlopige aanslag over het lopende belastingjaar moet betalen.
Wat moet je met je voorlopige aanslag doen?
Wanneer je een voorlopige aanslag ontvangt is het erg belangrijk om de gegevens goed te controleren. De aanslag is gebaseerd op de meeste recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt, maar misschien is er sindsdien wel iets veranderd in jouw persoonlijke of financiële situatie. Bijvoorbeeld omdat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikte, gescheiden bent of een huis gekocht hebt.
Controleer daarom goed of de gegevens in de aanslag kloppen en of deze ook nog juist zijn voor het jaar 2024. Kloppen de gegevens niet? Hieronder lees je wat je dan moet doen.
Hoe kan ik de gegevens in mijn voorlopige aanslag wijzigen?
Klopt je voorlopige aanslag niet, bijvoorbeeld door veranderingen in de hoogte van je aftrekposten (hypotheekrente of zorgkosten) of inkomsten? Dan kun je jouw voorlopige aanslag gemakkelijk wijzigen in Mijn Belastingdienst. Als je een wijziging hebt doorgegeven, zal de Belastingdienst deze checken en je vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag sturen. Dit duurt maximaal zes tot acht weken, maar gaat meestal sneller. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst contact met je opneemt omdat ze nog vragen heeft en de wijziging dus niet meteen overneemt. Na jouw uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden overgenomen.
Later in het jaar kan er natuurlijk ook iets in je persoonlijke of financiële situatie veranderen. Denk aan een nieuwe baan of een echtscheiding. Ook dan is het slim om deze wijziging in je voorlopige aanslag door te voeren. Dat kan het hele jaar door, op elk moment. Zo is de Belastingdienst direct op de hoogte, voorkom je verrassingen achteraf en houd je grip op je financiën.
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over de voorlopige aanslag 2024? Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Belastingdienst en valt buiten de journalistieke verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.