Ontvang je AOW? Hou grip op je financiën met de voorlopige aanslag

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© iStockOntvang je AOW? Hou grip op je financiën met de voorlopige aanslag
Aangeboden door de Belastingdienst

Ben je AOW-gerechtigd en moet je op basis van je aangifte inkomstenbelasting veel betalen? Dan kan het zijn dat je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 hebt ontvangen. Lees hier wat dit precies is, waarom je deze ontvangen hebt en vooral: wat je ermee moet doen.

Met de voorlopige aanslag voorkom je dat je na het doen van aangifte in één keer een groot bedrag aan inkomstenbelasting moet betalen of alvast geld terugkrijgt. Maar wat is een voorlopige aanslag precies? Waarom ontvang je deze als AOW-gerechtigde opeens? En wat moet je er precies mee doen?

Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag?

De voorlopige aanslag is een schatting die de Belastingdienst maakt van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of juist moet betalen. De voorlopige aanslag wordt altijd berekend op basis van de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, zoals de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.
Het voordeel van de voorlopige aanslag is dat je de inkomstenbelasting in het lopende belastingjaar alvast in termijnen kunt betalen of alvast kunt terugkrijgen. Zo kom je bij de definitieve aanslag dus niet voor verrassingen te staan en houd je grip op je financiën. 

Waarom heb ik als AOW-gerechtigde een voorlopige aanslag ontvangen?

De Belastingdienst stuurt AOW-gerechtigden soms, zonder dat ze daarom hebben gevraagd, een te betalen voorlopige aanslag toe. Maar dit gebeurt alleen als de Belastingdienst verwacht dat je het komende jaar belasting moet betalen. Bijvoorbeeld omdat je naast de AOW nog inkomsten uit een onderneming of uit een baan in loondienst hebt of omdat je meerdere pensioenen ontvangt. 
Kom je uit loondienst, dan komt de voorlopige aanslag vaak onverwacht. 
Als je de voorlopige één keer ontvangen of aangevraagd hebt, krijg je deze vervolgens elk jaar opnieuw.

Ondernemer? Vraag de voorlopige aanslag aan
Lees ook

Ondernemer? Vraag de voorlopige aanslag aan

Als je naast je AOW meerdere pensioenen of uitkeringen krijgt, bestaat de kans dat je meer belasting moet betalen dan er ingehouden wordt bij de verschillende uitkeringsinstanties. Dat komt door de optelsom van de verschillende uitkeringen (zoals pensioenen of loon) waardoor je totaalinkomen misschien in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dit zorgt er soms voor dat er niet voldoende inkomstenbelasting is ingehouden. Het kan ook voorkomen dat de loonheffingskorting door meerdere instanties wordt toegepast, ook dan betaal je onbewust te weinig belasting. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet je dan dus bijbetalen. Dankzij de voorlopige aanslag inkomstenbelasting betaal je maandelijks een deel van de belasting die je anders in één keer achteraf moet betalen.

Wat moet ik met mijn ontvangen voorlopige aanslag doen?

Als je een voorlopige aanslag hebt ontvangen, is het belangrijk om bij ontvangst goed te controleren of alle gegevens kloppen. Misschien is er wel iets veranderd in je persoonlijke of financiële situatie, zoals een scheiding of overlijden. Of er is iets veranderd in je inkomen of aftrekposten. Dat kan allemaal invloed hebben op de hoogte van je inkomstensbelasting.  In de voorlopige aanslag is hier geen rekening mee gehouden, dus hoe eerder de Belastingdienst dit soort wijzigingen weet, hoe beter. 

Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Is er iets veranderd in je persoonlijke of financiële situatie en klopt er daardoor iets niet? Dan kun je de voorlopige aanslag aanpassen via Mijn Belastingdienst. Dat kan op elk moment van de dag, het hele jaar door. Zo is de Belastingdienst direct op de hoogte, voorkom je verrassingen achteraf en houd je grip op je financiën. 

De Belastingdienst zal de wijziging checken en je vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag sturen. Dit duurt maximaal zes tot acht weken. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst contact met je opneemt omdat ze nog vragen over je wijziging heeft. Na jouw uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden overgenomen.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over de voorlopige aanslag 2024? Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie en tips.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Belastingdienst en valt buiten de journalistieke verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.