'Next level derde wiel'

Wat vroeg jij je af toen je de trouwfoto van de Siamese tweeling zag?

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Abby Brittany Hensel FacebookWat vroeg jij je af toen je de trouwfoto van de Siamese tweeling zag?
RTL

Welke verhalen beklijven? Waar raken we online niet over uitgepraat? En waarom dan? RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert erachter te komen. Deze week: de Siamese tweeling die in het huwelijksbootje stapte. Althans: één van de twee.

Er hebben veel mensen naar de trouwfoto van het Amerikaanse echtpaar Abby Hensel en Josh Browling zitten kijken. Of misschien is staren een beter woord. Want behalve bruid Abby en bruidegom Josh, stond er nóg iemand op de trouwfoto: Brittany, de Siamese tweelingzus. Die aan Abby vastzit.

Helft van beroemde Siamese tweeling stapt in huwelijksbootje
Lees ook

Helft van beroemde Siamese tweeling stapt in huwelijksbootje

Onder hun romp delen ze alles, daarboven zijn ze los van elkaar. De één coördineert de linkerarm en het linkerbeen van het lijf, de ander de rechterarm en het rechterbeen. Ze hebben een eigen hoofd én hart: verklaart meteen dat de één dus is gevallen voor Josh, en de ander niet. Dus trouwde Abby met Josh. En Brittany niet. "Ik ben echt in de war", reageerde iemand op Instagram. "Dit is echt next level derde wiel."

Staren naar de trouwfoto

Het gaat ons voorstellingsvermogen te boven hoe het is om 24/7 aan iemand vast te zitten. Alleen al bij de gedachte aan het grote gebrek aan privacy, krijg ik de kriebels. Daar kan zelfs de strengste AVG niet tegenop. Ik heb er zelf dus ook, met een beetje schroom, naar zitten staren, toen de foto afgelopen week (overigens drie jaar ná de trouwdag) naar buiten kwam. Die man, naast dat ene lichaam met die twee hoofden erboven.

Lisanne van Sadelhoff werkt sinds 2012 voor RTL Nieuws. Ook schrijft ze voor NRC en de Volkskrant. In 2020 verscheen haar boek 'Je bent jong en je rouwt wat'. In 2023 volgde het boek 'We zullen doorgaan'.© Roy Beusker
Lisanne van Sadelhoff werkt sinds 2012 voor RTL Nieuws. Ook schrijft ze voor NRC en de Volkskrant. In 2020 verscheen haar boek 'Je bent jong en je rouwt wat'. In 2023 volgde het boek 'We zullen doorgaan'.

En je wil het niet denken, je wíl het je niet afvragen. Nee, je wil daar niet heen met je hoofd - perverseling, ga je schamen - heb een beetje respect voor andermans privacy, maar je doet het tóch. Je vraagt het je toch af, en ik was daar – zo las ik op sociale media – niet de enige in: hoe gaat dat er tussen de lakens aan toe? Hoe is het om als Siamese tweeling seks te hebben? 

Oordoppen en overspel 

Hoewel de vrouwen in het verleden in tal van talkshows en documentaires hun verhaal deden, repten ze hier nooit over. Reden genoeg tot speculaties, online. 

"Ik heb zo veel vragen." 

"Ik moet er een nachtje over slapen om te bedenken hoe ze dit gaan doen." (ik vond dat nog weinig, één nachtje).

"Doe je dan oordoppen in?", vroeg iemand anders zich af. 

En: "Het genot voelen die vrouwen allebei want ze delen een onderlichaam, kun je je daar dan wel voor afsluiten?" 

Een andere Facebookgebruiker: "Is dat dan niet automatisch overspel: als hij intiem is met de ene zus, dat dan tegelijk is met de andere zus?" 

Ook gesteld: "Als ze een kind baren, van wie is dat dan?"

"Hoe is het om als Siamese tweeling seks te hebben?"

Ongepaste vragen, en die zullen ook geheel begrijpelijkerwijs een van de redenen zijn dat deze vrouwen de spotlights verruilden voor een leven in de luwte. Ze doken de schoolbanken in, volgden een opleiding en werken nu als juf(fen?) op een school. De één houdt toezicht, beantwoordt vragen, de ander geeft uitleg – zo vertelden ze eens in een van hun laatste interviews

Gereduceerd tot freakshow

Met dat verfrissend normale antwoord besefte ik - schaamrood op de kaken - dat deze vrouwen onterecht worden gereduceerd tot freakshow. Gelukkig stonden er tussen de vragen van de nieuwsgierigen, ook veel felicitaties. 

"Alleen maar liefde en respect, want in deze wereld kan het heel moeilijk zijn voor mensen die 'anders' zijn", schreef iemand onder het bericht. En ook: "Wat knap dat zij dit alle drie zo kunnen." 

Zo werd de freakshow een voorbeeld van menselijkheid. Of, om specifieker te zijn: tweemenselijkheid. 

Lees meer over
Lisanne van SadelhoffHuwelijkTweelingMediaSociale MediaMenselijk gedrag