Ruben en Marieke latten noodgedwongen binnen hun gezin: 'Alsof we een bv draaien'
Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. De zorg voor de zoontjes van Ruben (47) en Marieke (38) trekt zo’n sterke wissel op het dagelijks leven dat ze een nieuwe gezinsvorm hebben gezocht. Dat werkt, maar wat blijft er nog over voor henzelf? En elkaar?
"Ik wilde scheiden, dacht ik. Riep ik. 'Volgens mij wil je gewoon rust', antwoordde Marieke en meteen toen ze dat zei, wist ik dat ze gelijk had. Mijn vrouw kent me vaak beter dan ik mezelf ken. En het ís ook zwaar. Met twee jongens van zeven en bijna twaalf zitten we nog midden in de tropenjaren.
Onze oudste heeft autisme en is vaak boos, de jongste is juist heel druk en levendig. Dat brengt veel spanning in huis. Ruzies, nachtbraken, gedoe. Er is altijd wel gedoe. Meer dan bij mijn vrienden en hun gezinnen. Dan gilt de oudste weer uit hoe hij iedereen haat omdat de jongste hem zat te jennen."
"Er is alleen rust in huis als we de jongens afzonderlijk vermaken. Onbewust zijn we dat steeds meer gaan doen. Want zoveel gejank in huis zuigt je leeg. We willen allebei onze kinderen geven wat ze nodig hebben, maar blijkbaar kan dat zelden tegelijk.
Op een mooie lentedag wil de jongste lekker voetballen in het park, op avontuur en ergens een ijsje eten. Maar zover komt het bijna nooit, want de oudste heeft dan al drie keer geroepen dat hij naar huis wil, dat de zon irritant is en de bijen eng zijn. Wat we ook doen, we stellen altijd iemand teleur."
Veel meer geduld
"Ik word snel boos wanneer hij zo klaagt. Stel je niet zo aan, denk ik dan. Het gaat niet alleen om jou. Maar de realiteit is dat mijn gemopper het alleen maar erger maakt. Marieke heeft veel meer geduld met hem. Zij blijft lief en luistert eindeloos, terwijl ik er na een paar minuten al genoeg van heb en iets anders wil gaan doen."
"Na veel praten, en mijn scheidingsschijnbeweging, hebben we geconstateerd dat het anders moet, omdat we elkaar anders echt kwijtraken. We hebben een sterkte-zwakte-analyse gemaakt zoals op kantoor, maar dan van ons gezin, en besloten om de wegen van minder weerstand te bewandelen."
Nieuwe gezinsvorm
"Dat betekent in ons geval een nieuwe gezinsvorm, waarin we niet alles meer met z’n allen doen, maar bewust splitsen. In alles. Ik kan het beste met de jongste overweg en Marieke met de oudste, dus we hebben afgesproken om de verantwoordelijkheid structureel te verdelen. Douchen, naar school brengen, de hort op, boodschappen, voetballen: dat doe ik allemaal met de jongste.
Marieke kookt, brengt en leest op haar beurt met de oudste. Nu zijn ze bezig in het boek Kruistocht in Spijkerbroek, en ik zie hoe ze ervan genieten. Ik heb twee mountainbikes gekocht en trek er met mijn kleine jongen op uit. Al is het maar een half uurtje, waarin we allebei even helemaal onszelf kunnen zijn."
"Het voelt alsof we een BV draaien. Alsof we een werkrelatie hebben in plaats van een liefdesrelatie."
"Het is een beetje alsof we latten binnen ons gezin. Alleen eten doen we nog samen, en af en toe een familiebezoek. Zelfs de vakantie hebben we opgesplitst. Van twee weken Italië rusten we allemaal niet uit, en van een weekend weg wel. Dan draaien we het ook om, want ik wil niet dat mijn band met de oudste eronder lijdt.
Als ik alleen met hem ben, kunnen we uren wandelen door de polder, zodra de avond valt. Dan praat hij honderduit over het heelal en zoek ik al zijn vragen op wanneer ik het antwoord niet weet. Eén op één kunnen we prima met elkaar overweg. In die rust wordt hij niet zo snel boos en ik niet zo snel chagrijnig."
"Deze onconventionele gezinsvorm roept regelmatig vragen en commentaar op. Iemand op de voetbalclub dacht zelfs dat Marieke was verhuisd, omdat ze haar nooit meer zagen. Het maakt me niet uit wat mensen denken of vinden. Ik ben allang blij dat we weer enigszins normaal kunnen functioneren nu we gemiddeld toch zo’n zes uur slaap per nacht pakken."
Eerst zelf zuurstof
"Het enige jammere is dat het nu nog meer dan ooit voelt alsof Marieke en ik een bv draaien. Alsof we een werkrelatie hebben in plaats van een liefdesrelatie. Terwijl ik haar nog steeds de mooiste vind. En ongelofelijk veel van haar houd wanneer ze vol liefde en inclusief stemmetjes een verhaal voorleest.
Ik houd mezelf graag de metafoor uit het vliegtuig voor: geef eerst jezelf zuurstof, voordat je een ander kunt helpen. En dat is precies wat we nu doen. Wij vinden elkaar wel weer."
De naam Ruben is gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.