Liefdesles

Sam heeft nu waar ze altijd op hoopte, maar 'onvoorwaardelijke liefde blijkt doodeng'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Sam heeft nu waar ze altijd op hoopte, maar 'onvoorwaardelijke liefde blijkt doodeng'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Sam (43) heeft eindelijk een relatie die goed zit en gelijkwaardig voelt. Maar dat vindt ze ook doodeng. Want als er niks meer te willen is, valt er alleen nog maar te verliezen.

"Pas nu ik een liefde ken waarin alles van mij er mag zijn, voel ik hoe schraal mijn eerdere relaties waren. Niets ten nadele van eerdere lovers overigens, want ik ben ervan overtuigd dat iedere ontmoeting ergens goed voor is geweest. Hoelang of hoe kort die ook duurde. Je leert van elkaar en vooral over jezelf."

Tom en Elles laten elkaar zoveel mogelijk vrij: 'Van je werk neem je toch ook vakantie?'
Lees ook

Tom en Elles laten elkaar zoveel mogelijk vrij: 'Van je werk neem je toch ook vakantie?'

"Meestal, eigenlijk altijd, was er een sluimerende ongelijkheid. Vond ik haar leuker dan zij mij bijvoorbeeld, waardoor ik alleen maar meer mijn best ging doen. Basale behoeften, zoals openlijk bestaan in elkaars leven, of ruimte om iets uit te spreken dompelde ik onder in mijn bad vol begrip.

Zinloos inderdaad, want die nood kwam altijd weer bovendrijven en vaak was ik dan al zo gehecht aan de mens en de droom, dat ik maar moeilijk losliet. In andere gevallen was ik juist zelf de kapitein, en achteraf bezien niet altijd even aardig."

Waarheid wint altijd

"Een jaar geleden liep ik Lisa tegen het lijf, op Tinder nota bene. Ik stelde grappend voor dat we, mocht het echt wat worden tussen ons, maar moesten zeggen dat we elkaar in een museum hadden ontmoet, want Tinder klonk zo troosteloos. 

Wilde ze niks van weten, want de waarheid wint altijd, schreef ze. Haar woorden raakten me. Want ik vind dat ook, dus waarom deed ik dan zo stoer? Open en eerlijk, juist dat is wat ik zocht in de liefde, en wat ik wilde bieden."

"Lisa en ik gooien ieder gevoel op tafel. Tot ruzies komen we nog niet, omdat de interesse in de gedachten en overtuigingen van de ander zo oprecht is dat we niet eens tot aannames komen. Steeds weer verrast ze me in hoe alles er mag zijn. Een twijfel, een verzoek, een vraag, een sterke mening: niks is te gek. 

Ze is het niet overal mee eens, maar ze wil het wel horen. Behalve praten over onze exen, dat blijft lastig. Woorden werken nog langer door en worden langzaam sluimerende beelden die we allebei liever niet zien. Maar ook dat kunnen we eerlijk zeggen tegen elkaar."

"Soms vliegt het me aan, hoe goed het gaat. Ik ben zo gewend om hard te werken in een relatie."

"Soms vliegt het me aan, hoe goed het gaat. Ik ben zo gewend om hard te werken in een relatie, om altijd iets te wensen te hebben, dat ik het bijna niet kan geloven dat de liefde nu helemaal gelijkwaardig is. Bang dat ik in al mijn geluk toch iets over het hoofd zie. Of erger, dat het ineens toch zou stoppen tussen ons. 

Gek genoeg voelt het nu nog vooral kwetsbaar, en poedelnaakt, dat Lisa van me houdt met alles erbij. Doodeng om al mijn minder mooie kanten ook te tonen."

"Nu het geen kwestie meer is van strijden of bewaken, maar van simpelweg zijn, blijk ik te moeten wennen aan wat ik altijd zo graag wilde. Onvoorwaardelijke liefde, daar hoopte ik op. Nu blijkt dat er zonder gedoe veel meer tijd overblijft om te voelen. En te genieten, dat ook."

Destructieve tactieken

"Ik heb nog wat oefening nodig, merk ik, om op ons te durven vertrouwen. Dat het goed is, en dat Lisa niet meteen weggaat als we een verschil van mening hebben. 

In eerdere relaties kende ik aardig wat destructieve tactieken. Ook van mezelf. Twee dagen niet bellen bijvoorbeeld, of kritiek opblazen en terugkaatsen. Met Lisa is het liefde en juist dat laat me zien dat ik nog het een en ander te leren heb."

De naam Sam is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeTinderMenselijk gedrag