Asking for a friend

Meike gebruikt dagcrème en zonnebrand tegen de zon: hoe doet ze dit op de beste manier?

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Meike gebruikt dagcrème en zonnebrand tegen de zon: hoe doet ze dit op de beste manier?
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: deze zomer behandelen we weer elke week een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Meike is benieuwd hoe ze haar lichte huid het beste kan beschermen tegen de zon.

Meike (22) heeft een witte huid met heel veel sproeten. Smeren met zonnebrand doet ze en moet ze elke dag, ook als de zon niet schijnt. Nu het eindelijk echt zonnig lijkt te gaan worden, vraagt ze zich voor eens en voor altijd af: wat moet ze eerst op haar gezicht aanbrengen? Haar dagcrème of zonnebrandcrème en waarom in deze volgorde? 

"Mijn dagcrème heeft al SPF 30, moet ik dan vervolgens ook nog smeren met zonnebrand met SPF 30 of 50 of voldoet dan een zonnebrand met een lagere factor? En hoe vaak moet ik dit herhalen? Steeds met dagcrème én zonnebrand of is gedurende de dag alleen zonnebrand voldoende?"

Liselotte wil deze zomer blonder haar, maar kan dit op een natuurlijke manier?
Lees ook

Liselotte wil deze zomer blonder haar, maar kan dit op een natuurlijke manier?

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee heeft de volgende antwoorden op de vragen van Meike. "De volgorde om je huid te beschermen tegen de zon: smeer eerst je dagcrème op; die laat je even tien minuten inwerken. Daarna breng je je zonnebrandcrème aan. Als je niet wacht, maar gelijk de dagcrème over je zonnebrandcrème aanbrengt, dan kan de zonnebrand gaan 'glijden' en heb je niet overal goede zonbescherming."

"Je mag ook alleen zonnebrandcrème aanbrengen (en daaronder geen dagcrème). Maar het voordeel van een dagcrème is wel dat als er antioxidanten zoals vitamine C, E, niacinamide, resveratrol of Q10 in zitten, dat je daarmee je huid nóg beter beschermt tegen zonschade."

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Kun je met een lagere factor smeren als je ook al dagcrème op je gezicht hebt met SPF 30? 

Ultee: "Als je graag de zonbescherming wilt die op de verpakking staat, zoals SPF 30, dan moet je voldoende van de crème smeren: oftewel mg per vierkante centimeter huid. Voor je gezicht komt dat neer op een kwart theelepel. Dat is meer dan je denkt. Als je dat daadwerkelijk doet met je dagcrème met SPF, dan hoef je daaroverheen geen zonnebrandcrème meer te smeren. Maar, zoals ik al benoemde, is de combinatie van veel antioxidanten + SPF nog beter. Dan combineer je dus een dagcrème met een zonnebrandcrème."

Misschien vraagt Mieke zich daarbij af: kan ik dan geen dagcrème smeren met daarin veel antioxidanten én een SPF? "Nee, dat is helaas – op dit moment – nog niet mogelijk. Er zijn namelijk geen dagcrèmes met veel antioxidanten erin die ook nog een hoge SPF bevatten. Dat past namelijk niet allemaal in één crème. Mijn tip aan Meike zou zijn: smeer een dagcrème met lekker veel antioxidanten, wacht tien minuten en smeer daaroverheen een zonnebrandcrème met SPF 50. Als je huid heel licht is, is een SPF 50 namelijk echt een veel betere keuze dan een SPF 30, omdat je met een hogere factor beter beschermd bent tegen de zon."

"Ik raad aan om elke twee uur 'n nieuwe laag zonnebrandcrème aan te brengen. Na 'n tijdje komen er namelijk gaten in je zonnebrandcrèmelaag."

Zorgen meerdere lagen SPF voor een hogere zonbescherming? 

"Als je meerdere producten gebruikt met zonnefilters erin, dan krijg je de bescherming van het product met de hoogste SPF. Dus als je een dagcrème smeert met SPF 30 en daarna een zonnebrand met SPF 20, dan is je bescherming nog steeds SPF 30."

Helaas smeren de meeste mensen niet genoeg zonnebrandcrème en vergeten soms nog wat plekjes, weet Ultee. Haar tip is dan ook om meerdere producten met een SPF te gebruiken, omdat dan de kans groter is dat de laag met zonnefilters dik genoeg is én je geen plekjes vergeet. "Het is wel belangrijk dat beide crèmes vergelijkbare actieve ingrediënten bevatten, anders kunnen ze elkaar tegenwerken en zorgen voor een minder goede bescherming. Dit is lastig om zelf te checken. Mocht Meike van zichzelf weten dat ze niet genoeg crème aanbrengt, dan kan ze het beste kiezen voor een hogere SPF (wat voor haar lichte huid sowieso een goed idee is) of twee keer dezelfde zonnebrandcrème achter elkaar aanbrengen."

Hoe vaak moet Meike dit proces herhalen op een dag? En is het dan aan te raden om steeds opnieuw én dagcrème én zonnebrand te smeren? 

Ultee: "Ik raad aan om elke twee uur een nieuwe laag zonnebrandcrème aan te brengen. Na een tijdje komen er namelijk gaten in je zonnebrandcrèmelaag, doordat je huid olie produceert, door beweging en transpireren. Daarnaast trekt de zonnebrandcrème in én kan de crème aan je handen, kleren of andere voorwerpen komen. Zo wordt de laag minder effectief. Daarom is na twee uur (of eerder als ze veel transpireert of heeft gezwommen) een nieuwe laag nodig."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidZonnebrandZonkrachtUiterlijke verzorging