Best bekeken

De vooruitkijker heeft het nog nét wat zwaarder dan de kandidaten uit B&B Vol Liefde

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© RTLDe vooruitkijker heeft het nog nét wat zwaarder dan de kandidaten uit B&B Vol Liefde
RTL

Velen van ons zijn al weken in de ban van B&B Vol Liefde en alles wat er mee te maken heeft. Er blijken opvallend veel relatiedeskundigen en helderzienden te kijken, ziet RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff.

Alles – maar dan ook echt álles – dat over B&B Vol Liefde gaat, gaat erin als zoete koek. Als bitterballen op het terras. Als een FEBOotje na een lange werkdag, als shotjes aan de bar. Het maakt niet uit wat de inhoud van het bericht is. Of de titel. Of welke foto erboven staat. De lat ligt laag, het aantal reacties hoog. 

De opengeschuurde bilnaad van Els, Albert die zegt dat hij iemands 'pappie wil zijn', en Anja die heel veel zin heeft om te zoenen maar niet meteen met nieuwkomer Gerard: alles is een startschot voor een storm aan likes en opmerkingen.

De hele zomer smullen van B&B Vol Ongemak: 'Op vakantie keken we met het gezin op één telefoon'
Lees ook

De hele zomer smullen van B&B Vol Ongemak: 'Op vakantie keken we met het gezin op één telefoon'

Want wie meedoet aan het razendpopulaire datingprogramma, wordt tijdelijk cultureel erfgoed. En cultureel erfgoed is van iedereen. Daar mag iedereen naar kijken, iets over zeggen, en: iets van vinden. De meningen zijn zwart (ronduit onaardig) of wit (lyrisch). Een tussenweg? Grijs gebied? Daar doen B&B-kijkers niet aan. 

'Zo’n leuke vrouw', 'echt een topper', staat er onder het bilnaadbericht van Els, dat overigens is ontstaan nadat ze op Instagram bekende te hebben paardgereden met een kanten string aan (nooit doen, aldus Els). Zelfs van vertrokken kandidaten willen we alles – maar dan ook écht álles – weten.

Anja is heerlijk, Mike saai en Albert raar

Ook Anja, u weet wel, die eerst niet wilde zoenen en nu niets wil weten van Joops koffielabel, is 'een heerlijk mens', 'zo lekker droog', 'echt zo’n schooljuffrouw'. Broekie Mike is, en nu gaan we naar de zwarte kant, 'saai, totáál niet bruisend, terwijl hij toch heel jong is'. 

Kasteelheer Albert moest het deze week ontgelden, en voor hen die het moeten ontgelden, zijn kijkers niet mild. 'Wat een rare man, die Albert', 'Er komt een nieuwe kandidaat aan en hij gaat naar zijn kindjes', 'RENNEN' was het advies van een zelfverklaard relatiedeskundige (veel kijkers zijn dat trouwens: relatiedeskundigen). 

Over Arno, die in nog volop aan het klussen is aan zijn B&B, is de kijker ook niet enthousiast. 'Als Arno nog één keer 'Pak je momentje' zegt, flikker ik de tv het raam uit.' En: Arno denkt echt dat hij God’s gift to men is.

Peter - niet de zeebonk van Anja maar de nieuwe date van Iris - is 'een rare snuiter', nu bekend is dat hij nog niet zo heel lang geleden met zijn vrouw in het programma Bed & Breakfast zat. 'Ook twee B’s', zei iemand gevat, 'maar dan nét een beetje anders.'

Slechts een enkeling maakt zich zorgen om het welzijn van de kandidaten: 'Lezen ze dit allemaal mee, op Facebook?' Er zijn zat kijkers die daar overigens voor het gemak gewoon vanuit gaan. 'Niet getreurd', schrijft iemand aan Els, 'jij vindt best jouw grote liefde.'

En waar het over de raadsels van de liefde gaat, zijn er altijd vragen die onbeantwoord blijven – B&B-kijkers blijven soms in grote verwarring achter. Verwarring die moet worden geuit, gedeeld. 'Ik begrijp het niet', schreef iemand toen Els (in tranen) haar biezen moest pakken van haar vlam Robert Jan. 'Hij vindt haar leuk, begint zelfs iets meer te voelen en zegt vervolgens 'Daaaag Els.' Huhhh?!!?'

Blind paard 

Maar gelúkkig zijn daar ook: de helderzienden. De kijkers die het verloop van het liefdesleven van de kandidaten met veel gemak en nog meer zelfvertrouwen weten te voorspellen. 'Donkerbruin vermoeden dat het echt wel goedkomt met die twee', zei iemand over Mike en Noor. Een andere kijker die duidelijk in een andere glazen bol heeft gekeken: 'Dat wordt wel wat', over Mike en Kia.

En over goochelaar zonder rijbewijs René, drie weken geleden: 'Dat zag zelfs een blind paard aankomen', waarop iemand (hoe geestig) reageerde die écht een blind paard heeft. 'Het werd mij inderdaad in de stal al toegefluisterd door Freddy'. 'Peter is geen blijvertje, die creep', schrijft iemand die 'zeer groot fan' is van Iris in Griekenland. 'Maar wie wel?'

RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert elke week te verklaren welke verhalen mensen bezighouden.© Roy Beusker
RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert elke week te verklaren welke verhalen mensen bezighouden.

Het antwoord op dat soort vragen wordt ook érg graag gegeven. Niet alleen door blinde Freddy, maar ook door de 'stukken ongeduld' die dankzij Videoland een week vooruit kunnen kijken en vervolgens verklappen wie blijft, wie vertrekt, wie wat zegt.

#Kappenmetverklappen!

Een woest iemand deponeert de lekkerbekkende hashtag #Kappenmetverklappen!, in de hoop dat anderen de alarmerende boodschap verder verspreiden. 'Wil je dit niet meer doen!!!!', schrijven anderen. 'Superasociaal!' 'Je verpest het voor mij!' 'Ga iemand anders vervelen man!' 

Hier en daar wordt zelfs gedreigd met een 'rapportering bij Facebook'. Er is klaarblijkelijk één groep die het soms nog zwaarder te verduren heeft dan de kandidaten zelf: de vooruitkijkende kijkers.

Lees meer over
Best bekekenB&B Vol liefdeMediaSociale MediaTv-programmaVideoland serieLiefde