Spoilers, kijkstress en datinglessen

De hele zomer smullen van B&B Vol Ongemak: 'Op vakantie keken we met het gezin op één telefoon'

Door Marianne Lucieer··Aangepast:
© Privéfoto's / Marianne DhontDe hele zomer smullen van B&B Vol Ongemak: 'Op vakantie keken we met het gezin op één telefoon'
RTL

Zo'n 1,5 miljoen mensen zien elke dag complete mismatches, opbloeiende liefdes en puur ongemak in B&B Vol Liefde. Waarom? Janine, Remi en Anne vertellen wat ze er zo leuk aan vinden. "Ik dacht altijd dat oudere mensen weten hoe het moet in de liefde, in het programma zie je: we klungelen allemaal maar wat aan."

'Onze tweeling ligt vaak dubbel van het lachen'

Janine met haar man en kinderen.© Privéfoto
Janine met haar man en kinderen.

Janine Docter-van Vliet (42) en haar gezin vinden het heerlijk: elke avond kijken ze met zijn vieren een aflevering. "En als we die avond iets anders te doen hebben, dan kijken we er de dag daarna twee. Het is het enige tv-programma dat we kijken, dus dat is goed te doen. Ik moet dan alleen opletten dat ik online geen spoilers zie, maar we kijken via Videoland, een week vooruit dus, en de media bespreken het pas als het op tv is geweest. Daar zit dus nog wel wat tijd tussen."

Met verstand op nul

Janine was de eerste in het gezin die het leuk vond om te kijken, daarna schoven haar man en tweelingzoons van 10 aan. "We zijn tijdens het tweede seizoen halverwege erin gerold en sindsdien kijken we. Ik houd van de ongedwongenheid: je kunt met je verstand op nul kijken. Dat is ook wat de kinderen doen, die kijken natuurlijk heel anders dan wij. Ik herken dingen uit mijn eigen leven en herken situaties uit mijn werk als coach van ondernemers, zoals niet het gesprek durven aangaan, of geen vragen durven stellen maar het wel invullen voor de ander."

"Mijn kinderen vinden veel dingen gewoon heel grappig, dan liggen ze samen dubbel van het lachen. Ik vroeg net aan ze wie ze het leukst vonden: de een zei 'Mike, die is stoer, met vaartuigen op het water, en hij heeft een lieve hond'. De ander vindt de situaties in Zuid-Afrika leuk, de strijd tussen de mannen die enorm met elkaar bezig zijn. Ze willen weten hoe dat afloopt." Op vakantie keken ze de afgelopen tijd daarom soms met zijn allen op één telefoon. "Dat was wel een uitdaging", lacht ze. "Maar normaal kijken we gewoon op de bank na het avondeten.".

Het gezin luistert ook met elkaar naar de podcast De Shitshow, waarin het programma wordt nabesproken. "Daar zijn we op vakantie mee begonnen. Ze bespreken ongemakkelijke momenten en nemen het programma een beetje op de hak. Soms gaat het over dingen die ons niet eens waren opgevallen, heel leuk is dat."

Janine ziet vooral het positieve van het programma. "Vooral als ik die vrouwen zie, dat zijn echt powervrouwen. Ze gaan in hun eentje naar het buitenland en runnen daar een bedrijf waarvoor ze dag en nacht in touw zijn. Daar heb ik veel respect voor."

Reünie-aflevering

Het is alleen een nadeel dat ze straks een week moet wachten op de reünie-aflevering: die wordt pas op Videoland geplaatst als hij ook op tv wordt uitgezonden. "Dan ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig: wie zijn er nog bij elkaar, en wie komen er misschien nog bij elkaar? Maar het is niet zo dat we in een gat vallen als het voorbij is, dan zijn er altijd wel andere leuke dingen om te doen of te kijken."

'B&B Vol Liefde is spannender dan een actiefilm'

Anne: "Hoe wonderbaarlijk is het dat bijna geen enkele heteroseksuele man vragen stelt?"© Marianne Dhont
Anne: "Hoe wonderbaarlijk is het dat bijna geen enkele heteroseksuele man vragen stelt?"

"Ik zit net te kijken", zegt Anne Ermens (36) als we haar bellen. Het is een vast ritueel: elke dag tijdens het ontbijt gaat Videoland aan op de iPad, om de laatste aflevering te kijken. "Ik werk 's middags en 's avonds, dan geef ik zangles en muziekworkshops, dit is voor mij een heel fijn begin van de dag."

Anne geniet vooral van 'echte mensen die contact hebben met elkaar'. "Het ongemak is spannender dan een actiefilm. Bij een film denk ik: iemand zal wel winnen en een ander zal doodgaan. Maar bij het ongemak zijn er zoveel scenario's mogelijk: wanneer wordt het verbroken, door wie, hoe, of wordt het nog erger?" 

"Daarnaast vind ik het vertederend en ontroerend. Vroeger dacht ik: als je volwassen bent dan weet je hoe het werkt in de liefde. Maar in B&B Vol Liefde zie je: we zijn allemaal mensen, we klungelen maar wat aan. Dat geeft ook wel een beetje troost. En als het goed gaat, zeker tussen wat oudere mensen, dan geniet ik daarvan. Vorig jaar vond ik de liefde tussen Debbie en Paul zo mooi, en dit jaar die tussen Anja en Peter. Peter is 78, die zit daar als een soort glunderende kapitein Iglo. Zo mooi." 

Datinglesje?

Het programma zorgt er zelfs voor dat Anne soms overweegt om datinglessen te gaan geven. "Vooral aan mannen. Hoe wonderbaarlijk is het dat er bijna geen heteroseksuele man is die vragen stelt? Alsof de vrouw verantwoordelijk is om het gesprek op gang te houden en te zorgen dat het leuk is. Zij stelt een vraag, en de man kan dan een heel verhaal over zichzelf vertellen. Maar vragen hoe zij het daar heeft, hoe haar dag is, of vragen naar iets van vroeger, gebeurt niet. Heel bijzonder."

Anne kijkt sinds vorig jaar, nadat mensen al jaren tegen haar hadden gezegd dat ze moest kijken, omdat het echt iets voor haar was. "Daardoor keek ik juist niet, het irriteerde me dat mensen dat zeiden. Maar vorig jaar zomer begon ik. Daarna heb ik een eerder seizoen gekeken, toen de wintereditie, en daarna de andere seizoenen. Inmiddels heb ik dus alles gezien."

Wegrennen bij Albert

"Bij sommige relaties voel ik de liefde zelf een beetje, zoals bij die tussen Robert Jan en Els. Dan doet het een beetje pijn als het misgaat. Maar er zijn ook mensen bij wie ik een hoop rode vlaggen zie. Zo was er een fragment van Albert die aan tafel zat met een vrouw en als een soort bevel zei: 'Vertel jij nou maar wat over jezelf'. En dan was hij ook nog chagrijnig toen ze niet wist wat ze moest zeggen. Onvoorstelbaar vind ik dat! Net als met die tinnen soldaatjes, die door een vrouw 'poppetjes' werden genoemd. Dat vond hij heel stom. Ja, van hem zou ik wegrennen."

Anne appt over de uitzendingen met een vriendin en zet er weleens iets over op Instagram, waar mensen dan op reageren. "Ik zou er ook van genieten als ik de enige was die het keek, maar het schept wel een soort band om met anderen te kunnen praten over de interactie tussen de deelnemers. Je gaat erdoor op een luchtige manier nadenken over of jouw gedrag wel normaal is."

"Ik heb ook geprobeerd om het mijn moeder ook aan te smeren. Ik zei: als ik jou nou een abonnement op Videoland geef voor je verjaardag, dan kan jij ook kijken. Ik heb het nog niet gegeven want ze was niet heel enthousiast, maar mij lijkt het een perfect cadeau."

'Goed voor de werksfeer, minder goed voor de productiviteit'

Remi tijdens het kijken naar B&B Vol Liefde.© Privéfoto
Remi tijdens het kijken naar B&B Vol Liefde.

"Het is 's morgens het eerste waar bij ons op kantoor over wordt gepraat", vertelt Remi Kuchler (32). Hij is mede-eigenaar van een pr-bureau in Amsterdam, waar negen mensen werken. "Voor de productiviteit is het niet zo goed", lacht hij. "Maar voor de werksfeer wel. En ik doe er natuurlijk zelf aan mee. Al loop ik nu een paar weken achter omdat ik op vakantie was, dus ik heb nog wat in te halen."

Remi en zijn kantoorgenoten kijken allemaal al sinds het eerste seizoen. "Mijn compagnon had gezien dat het eraan zou komen. 'Een combinatie van Boer zoekt Vrouw en Ik Vertrek', noemde hij het. Hij zei: 'Dit wordt waarschijnlijk geweldig'. Eerst keken alleen wij tweeën, maar al snel hadden we de rest overgehaald. We kijken allemaal op Videoland, dus de rest loopt een week voor op de tv-uitzendingen."

24/7 daten

Wat er zo leuk aan is? "Het is 24/7 daten. De een wordt geforceerd om in zijn eigen omgeving uit zijn comfortzone te stappen, omdat er allemaal mensen om diegene heen zijn die iets willen van die persoon. Die kan dus zijn eigen ding niet doen, wat heel ongemakkelijk is. En de ander wordt volledig uit zijn eigen comfortzone gehaald en heeft daar niets te doen, anders dan zorgen dat die de aandacht krijgt van de B&B-eigenaar. Dat levert een hoop leuke situaties op. 

En tegelijkertijd vind ik het leuk als het goed gaat tussen twee mensen. Sommige mensen zijn een beetje eenzaam en willen echt graag de liefde vinden. Het is mooi om te zien als dat dan lukt." 

Remi met zijn lievelingskoppel Paul en Debbie uit het vorige zomerseizoen.© Privéfoto
Remi met zijn lievelingskoppel Paul en Debbie uit het vorige zomerseizoen.

Het vorige seizoen had hij duidelijke favorieten, en die had het hele kantoor: Debbie en Paul. "Een leuke, spontane vrouw en een man die zich totaal niet druk kon maken. Om te zien hoe die twee heel langzaam naar elkaar toe groeiden, was heel mooi. Een paar maanden later stapte ik ons kantoor op de Keizersgracht in Amsterdam uit en liepen ze daar ineens. Dus ik zei: 'Ik moet een foto maken, hierboven zijn ze echt fan van jullie.' Dat mocht gelukkig."

Veel leuke momenten

Omdat Remi achterloopt, hoort hij op kantoor veel dingen die hij nog moet gaan zien. Maar dat is voor hem geen probleem. "Het zorgt er juist voor dat ik weet dat er nog veel leuke momenten aankomen. Zo hoorde ik dat dit seizoen iemand naar huis wordt gestuurd, maar dat van een andere kandidaat hoort omdat de B&B-eigenaar het nog niet durft te vertellen. Dat wil ik wel zien!"

Remi kijkt soms meerdere afleveringen op een dag. "'s Avonds na mijn werk kijk ik er één of twee, en doordat ik nog wat in te halen heb, kan ik ook in het weekend kijken. Collega's balen soms dat het weekend is, omdat ze dan tot maandag moeten wachten. Daar heb ik geen last van."

Wachten op de wintereditie

"Als het programma voorbij is, dan vallen we wel een beetje in een gat. We hebben geen ander programma dat we met z'n allen kijken, dus dan is het wachten op de wintereditie. En tussendoor moeten de gesprekken op kantoor dan maar weer gaan over het weekend, de sportuitslagen en het nieuws. Die zijn dan wel een stuk minder enthousiast dan tijdens B&B Vol Liefde." 

Lees meer over
B&B Vol liefdeTelevisieMediaZomerVideoland serieEditie NL Link in bio