Nooit meer

Yade en haar vriend wilden Shanghai bezoeken, maar werden geweigerd: 'Zo vernederend'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Yade en haar vriend wilden Shanghai bezoeken, maar werden geweigerd: 'Zo vernederend'
RTL

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij nooit meer willen meemaken, doen of laten. Deze week: Yade (35) verheugde zich op haar reis langs diverse Aziatische steden. Haar trip begon goed, tót ze naar China wilde. "We werden als criminelen behandeld, zo schofterig."

"Ik hou van reizen. Het is gaaf om andere mensen te leren kennen, nieuwe culturen te ontdekken en mooie plekken te zien. Daar ben ik altijd al geïnteresseerd in geweest. Dus natuurlijk keek ik acht jaar geleden enorm uit naar de reis door Azië die ik met mijn vriend Cas had geboekt. We hadden er hard voor gespaard en zouden in twee weken vijf grote steden bezoeken. Nooit had ik kunnen vermoeden dat deze planning heel anders zou lopen en ik als een crimineel zou worden behandeld."

Manolya werd voorgelogen door haar nicht: 'Door haar Instagram kwam ik achter de waarheid'
Lees ook

Manolya werd voorgelogen door haar nicht: 'Door haar Instagram kwam ik achter de waarheid'

"Onze voorpret was groot. Eerst zouden we Seoul bezoeken, dan Shanghai, Hongkong en Kuala Lumpur. Alle vluchten en hotels hadden we al geboekt en ik had er veel zin in. De reis begon goed in Seoul. Ik vond het een geweldige, bruisende stad en ontmoette daar eindelijk de penvriendin met wie ik al achttien jaar schreef. Heel bijzonder was dat. 

Ik had wel meer van het land willen zien, maar na drie dagen vlogen Cas en ik door naar onze volgende bestemming: Shanghai. Hier wilde ik altijd al eens naartoe, het leek me een levendige metropool vol contrasten en dat wilde ik graag meemaken."

Geen visum nodig

"Cas en ik waren heus niet onvoorbereid of naïef op reis gegaan. We hadden ons ingelezen en wisten dat we geen visum nodig hadden als ons verblijf in China korter was dan 144 uur. We zouden slechts drie dagen blijven, dus dat zouden we ruimschoots redden. Alleen als we langer in China wilden blijven, moesten we van te voren een visum regelen. 

We vertrouwden erop dat deze informatie klopte en dat we lekker een paar dagen van de stad konden genieten. Na een rustige vlucht vanaf Seoul landden we in Shanghai. Cas en ik meldden ons braaf bij een douaneloket. En daar begonnen de problemen."

Reisadvies China

​​​​​Reist u naar China met een Nederlands paspoort? Of u een visum nodig heeft, hangt af van waar in China u naartoe reist, wanneer u naar China reist, de reden van uw reis en hoelang u in China blijft.

U reist voor 31 december 2025 naar China:

  • Blijft u 15 dagen of korter in China? En reist u voor een toeristische reis, zakelijk bezoek, familie- of vriendenbezoek of doorreis (transit)? Dan heeft u geen visum nodig. Als voorwaarde geldt wel dat u een retour- of doorreisticket heeft.
  • Blijft u langer dan 15 dagen in China? Of reist u naar China met een ander reisdoel? Dan heeft u een visum nodig.

U reist na 31 december 2025 naar China:

  • U heeft een visum nodig.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken 

"De beambte achter het loket keek naar onze paspoorten en op zijn computer en zei toen dat het 'not possible' was, zonder uitleg. Cas en ik snapten er niets van. We werden naar een ander loket doorverwezen, ook daar werden we afgewezen. Ik voelde verwarring en een lichte paniek: wat was hier in vredesnaam aan de hand? Niemand kon het ons uitleggen. 

We gingen meerdere loketten af en nergens kregen we groen licht om het land in te mogen. Dit terwijl we met onze vliegtickets en hotelboeking konden aantonen dat we echt slechts drie dagen zouden blijven. Het was allemaal heel vaag, ook omdat we amper te woord werden gestaan."

Behandeld als een crimineel 

"Ondertussen werden we wel steeds geëscorteerd door een soort agent die er streng bij keek. Iedereen was snauwerig en kortaf. Al met al duurde dit gehannes wel acht uur, zonder dat we iets van eten of drinken kregen. Cas en ik moesten op een stoel blijven zitten en mochten niet vrij rondlopen. De agent bleef ernaast staan.

Ik voelde me echt als een crimineel behandeld, terwijl wij twee onschuldige toeristen waren die gewoon van de stad kwamen genieten. Het was heel onprettig en ik begreep er niets van."

"Cas en ik kregen zonder verdere toelichting te horen dat we het land moesten verlaten."

"Ondertussen belde ik met het Nederlandse en Turkse consulaat – ik heb een dubbele nationaliteit. Het Nederlandse consulaat liet meteen weten niets voor ons te kunnen doen. De medewerker van het Turkse consulaat had een vertaler naast zich, die deed nog haar best en sprak ook enige tijd met de Chinese douanebeambte. Maar helaas haalde dit ook niets uit."

Dure grap 

"Cas en ik kregen zonder verdere toelichting te horen dat we het land moesten verlaten. We werden eruit gezet, en dat voelde zo vernederend. Ze zeiden dat we terug moesten naar Seoul of door naar onze volgende bestemming. Ik raakte in paniek, maar Cas bleef gelukkig rustig en geduldig. We besloten door te gaan naar Hongkong (een speciale bestuurlijke regio waar andere wetten gelden dan in het communistische China, red.). 

Online moesten we nieuwe tickets boeken, want onze oorspronkelijke vlucht ging pas over drie dagen. Een dure grap dus. Ook het hotel in Shanghai was al geboekt en niet meer te annuleren, er moesten extra nachten in Hongkong bijgeboekt worden plus dat ik al een kapitaal kwijt was aan de belkosten met de consulaten. Diezelfde avond vlogen we naar Hongkong. Ik was gesloopt."

"Cas en ik bleven een week in Hongkong in plaats van de geplande drie dagen. Tot overmaat van ramp was er een dikke storm waardoor we de eerste dagen amper naar buiten konden. Toch vond ik het een leuke stad en we maakten er het beste van. Toen we daarna verder vlogen naar Singapore, vond ik dat wel spannend. Wat als we weer problemen kregen bij de douane?

In Singapore wisten ze dat wij eerder uit China waren gezet. Maar toen wij onze vliegtickets naar Kuala Lumpur en hotelboeking konden laten zien, mochten we gelukkig door en konden we onze reis zoals gepland afsluiten."

Nog een poging?

"De reden waarom Cas en ik geweigerd zijn, is mij nog steeds onduidelijk. Het schijnt dat ik ergens mijn dossier kan opvragen, maar ik heb geen idee waar precies. Ooit zou ik wel weer naar China willen, nog steeds wil ik graag het land zien. Maar ik weet niet of ik dat risico wel durf te nemen: straks vlieg ik twaalf uur erheen en word ik er weer uitgezet. Dat wil ik nooit meer meemaken, net als die schofterige behandeling daar. Het was zonde van het geld en vooral een enorme teleurstelling."

De naam Yade is een gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Nooit meerVakantieVisumReizenChinaHongkongSingapore