Nooit meer

Manolya werd voorgelogen door haar nicht: 'Door haar Instagram kwam ik achter de waarheid'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Manolya werd voorgelogen door haar nicht: 'Door haar Instagram kwam ik achter de waarheid'
RTL

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij nooit meer willen meemaken, doen of laten. Deze week: drie jaar geleden ging Manolya (32) op vakantie naar Turkije. Het leek haar leuk om haar nicht daar even te zien, maar dat liep helemaal anders.

"Het voorval is nu drie jaar geleden en ik merk dat ik er nog steeds een beetje boos over ben. Waarom kon mijn nicht Ayse niet gewoon eerlijk tegen mij zijn, als ze mij niet wilde zien? Dat heb ik liever dan dat er een onzinverhaal wordt opgehangen. Ik voelde me zo bedonderd, en dat door iemand die ik echt vertrouwde en hoog had zitten."

Wilhelmina was in Griekenland continu in paniek: 'Dit was geen vakantie, maar overleven'
Lees ook

Wilhelmina was in Griekenland continu in paniek: 'Dit was geen vakantie, maar overleven'

"Mijn nicht en ik hadden altijd goed en leuk contact. Zij woont in Antalya en als ik op vakantie in de buurt was, ging ik er altijd even langs. Vaak bleef ik dan ook een paar dagen logeren. Dan hadden we het fijn samen: we liepen door de stad, aten lekkere dingen en kletsten bij. Ik voelde me er altijd welkom en op mijn gemak. Ook met Ayse's man klikte het goed. Als ik weer in Nederland was, hielden we contact via de telefoon en sociale media."

Drukke en strakke planning

"Drie jaar geleden ging ik weer op vakantie naar Turkije. Ik was toen al vier jaar niet in Antalya geweest en het leek me gezellig om Ayse weer te zien. Zij was inmiddels bevallen van haar tweede kind, dat ik nog nooit had gezien. Ik belde Ayse en vertelde dat ik naar Turkije zou komen, samen met mijn vriend. 

Voordat ik kon voorstellen om af te spreken, riep ze al dat ze die periode niet in Antalya zou zijn. De eerste week was ze bij haar schoonouders, de tweede week in een dorp en de derde week ergens in een vakantiehuis. Dus ze was niet in de stad en had geen tijd voor mij. Dat vond ik jammer, en ik verbaasde me over haar drukke en strakke planning. Maar verder stond ik er niet bij stil."

"Mijn vakantie was erg leuk. Tot ik op een avond wat door mijn Instagram-stories swipete. Ik zag dat Ayse live was en ging even volgen wat ze deed. Mijn verbazing was groot toen ik zag dat ze in het visrestaurant was dat zij en haar man runde, middenin Antalya waar ik ook was. Met open mond staarde ik naar de beelden. Ik voelde me zo afgewezen en bedonderd. Waarom had ze niet gewoon eerlijk gezegd dat ze wél in de stad was?"

Onzinverhaal

"Misschien was ze bang dat ik weer een week zou komen logeren en kwam dat haar niet uit, maar dat was helemaal niet mijn intentie: ik had gewoon een hotel geboekt met mijn vriend. Als het Ayse niet schikte om met mij af te spreken, had ze gewoon eerlijk moeten zijn.

In Turkije doen mensen dat vaak niet omdat ze een ander niet willen kwetsen. Maar het onzinverhaal dat zij had opgehangen vond ik veel pijnlijker. Geschrokken liet ik de story van Ayse aan mijn vriend zien. Hij is altijd heel positief en probeerde het goed te praten, maar al gauw gaf hij ook toe dat dit wel heel erg raar was."

"Soms mis ik haar, en ik weet via familie dat ze mij ook mist. Toch vind ik dat de eerste stap van haar moet komen."

"Als je een leugen vertelt, doe het dan goed en ga niet live op Instagram. Ik was meteen helemaal klaar met Ayse, zo teleurgesteld en verdrietig was ik. En eigenlijk ben ik nog steeds boos. Sindsdien hebben Ayse en ik geen contact meer. Ik bel haar niet meer en reageer niet op haar posts op sociale media. 

Zij soms wel op die van mij, maar daar reageer ik niet op. Ik heb haar niet geconfronteerd met haar leugen, want dat vond ik het niet waard. Dan gaat ze vast weer iets verzinnen om zich vrij te pleiten. Soms mis ik haar, en ik weet via familie dat ze mij ook mist. Toch vind ik dat de eerste stap van haar moet komen."

Autisme 

"Ik heb een vermoeden waarom Ayse mij die vakantie niet wilde zien. Tijdens mijn laatste bezoekje aan haar, logeerde er een jonge vrouw bij Ayse en haar man. In de familie werd geroddeld dat die meid een dochter was uit zijn eerste huwelijk. Ik heb autisme en daardoor ben ik heel eerlijk, ik draai er niet om heen. 

Dus terwijl de rest van de familie achter Ayse's rug om kletste, vroeg ik eerlijk wie dat meisje was en of zij misschien een dochter was van haar man. Daar reageerde Ayse gepikeerd op, ze zei dat haar logee een nicht was van haar man. Waarschijnlijk vond ze het niet leuk dat ik dit aan haar vroeg. Dat is de enige reden die ik kan bedenken. Dus iedereen roddelt, maar ik die het openlijk bespreekt, krijg de schuld."

"Bekijk het maar, denk ik nu. Ik wil me niet in dit soort familiegedoe en gekonkel mengen. En misschien waren Ayse en ik toch al uit elkaar gegroeid. Zij is sinds ze getrouwd en moeder is, een echte huismus. Ze is alleen maar bezig met het huishouden en de kinderen. 

Ik ben heel anders. Ik heb gestudeerd, ik werk en reis veel. Het is zonde van een leuke vriendschap, maar ik laat het rusten. Ik wil nooit meer zo worden voorgelogen, want ik verdien beter dan dat."

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Nooit meerFamilieRuzieVakantieTurkije