Bij ons thuis

'Blind vertrouwen op AI was misschien toch niet zo slim'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStock 'Blind vertrouwen op AI was misschien toch niet zo slim'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week gebruikt ze AI, wat niet goed gaat. "Verdorie, kan wéér helemaal opnieuw beginnen."

Met mijn nieuwe hobby, haken, was ik begonnen toen ik met een gipspoot op de bank zat. Haken leek me een aangename afleiding, moeilijk genoeg om het een heuse uitdaging te laten zijn, en dankzij jonge haakfluencers weer helemaal de bon ton om te doen, niks ouwelulligs aan.

Online kocht ik een beginnersboek en een paar bolletjes katoen voor een lief prijsje. Het boek las ik in rap tempo door en na het maken van de opdrachten begreep ik alles van lossen en vasten. Mijn nieuwverworven skills omvatten rondjes maken, gezellige randjes en van kleur wisselen. 

'Alles is duur duurder duurst, dus eens kijken wat 'n buitenlandse spaarrekening oplevert'
Lees ook

'Alles is duur duurder duurst, dus eens kijken wat 'n buitenlandse spaarrekening oplevert'

In no time had ik een aantal haakwerkjes in elkaar gezet, want als ik ergens aan begin, ga ik door. Bloedfanatiek, met mijn tong uit mijn mond van inspanning, stortte ik me op pannenlappen, armbandjes en telefoonhoesjes. Vrienden en kennissen moesten gedwee mijn beginnershaakfrutsels in ontvangst nemen. 

Nu de dagen weer korter en kouder worden, besloot ik het niveau op te schroeven. Het boek was uit, de telefoonhoesjes waren onder de knie, ik wilde dóór met mijn nieuwe hobby. Een kerstkrans vol schattige kerstdiertjes lonkte, maar die gooide ik in mijn bewaarmapje tot ik het haken iets beter onder de knie heb. Zoveel zelfkennis had ik nog nét.

Engelse patronen

Mijn nieuwe project moest makkelijk - maar groter dan een telefoonhoes. Het werd een tas. Op Etsy en Instagram zag ik prachtige exemplaren voorbijkomen, maar de bijbehorende Engelse patronen zagen er ingewikkeld uit. Dat had mijn basisboek me dan weer niet uitgelegd, hoe ik al die verschillende patronen kon begrijpen.

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Op een Nederlandse hobbysite vond ik een tas die er niet ingewikkeld uitzag, maar waarbij toch een totale abacadabra-uitleg bleek te zitten. Ik las en las en las, maar snapte er niets van. Wat bedoelden ze met (*2 v in 1 stk*)? Zo had ik het allemaal niet geleerd. Kon ik niet ergens op cursus patroonlezen?

Ik besloot mijn nieuwe vriend Perplexity om hulp te vragen. Perplexity is als een ChatGPT maar dan met bronnen van de websites erbij, wat handig is als je informatie wil terugvinden. "Per, wat wordt bedoeld met (*2 v in 1 stk*)?", tikte ik in. Het antwoord klonk logisch. Enthousiast gooide ik meteen het hele patroon door AI.

Gedwee volgde ik de instructies van Perplexity op, maar er leek iets niet te kloppen. De bodem van de tas werd dik en trok krom. Ik verloor de tel en haalde uit. Begon opnieuw, maar wéér zo’n rare dikke onderkant, die er heel anders uitzag dan op het voorbeeld. Na vier keer mistellen, uithalen en opnieuw beginnen was ik er klaar mee.

De tel kwijt 

Ik pakte het oorspronkelijke patroon erbij. "Ahhh", zei ik tegen mezelf. Het klopte niet, de AI-versie, ik moest het anders doen. "Verdorie, kan ik wéér helemaal opnieuw beginnen", zei ik tegen mezelf. "Blind vertrouwen op AI was misschien toch niet zo slim." En zo begon ik voor de duizendste keer, met het originele patroon naast me. 

De bodem is af, nu de tas zelf nog. Het is een hoop gedoe en ik raak geregeld de tel kwijt, maar het gaat me lukken. Ik moet en zal. Zodat ik daarna zo door de wol geverfd ben dat ik die kerstkrans met twee vingers in mijn neus in elkaar zet. Als ik het patroon begrijp, tenminste.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisChatGPTGezinVrije Tijd