'Hippe nieuwe technologie'

Kunstmatige intelligentie in trek: bijna kwart Nederlanders gebruikt programma's als ChatGPT

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© REX by ShutterstockKunstmatige intelligentie in trek: bijna kwart Nederlanders gebruikt programma's als ChatGPT
RTL

Een pitch schrijven, een menu samenstellen of een telefoongesprek uitschrijven: het kan allemaal met behulp van AI-toepassingen als ChatGPT. En daar maakt dan ook bijna een kwart van de Nederlanders gebruik van, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Om precies te zijn gaat het om 23 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder, die in 2024 teksten, video's of afbeeldingen hebben gemaakt met behulp van een programma met kunstmatige intelligentie.

"Het is een hippe nieuwe technologie", zegt een woordvoerder van het CBS. "Normaal gesproken kan het even duren voor mensen daar gebruik van maken. Zoiets kan tijd nodig hebben om in te burgeren, maar dat gaat hier toch best snel."

Facebook en Instagram willen jouw foto's voor AI, bezwaar maken geen garantie
Lees ook

Facebook en Instagram willen jouw foto's voor AI, bezwaar maken geen garantie

De huidige meting is dan ook een startpunt, wat betekent dat er nog niks te zeggen valt over een mogelijke toename of trend.

Jongere generatie aan kop

Wellicht niet heel verrassend, maar 18 tot 25-jarigen maken het meest gebruik van AI, blijkt uit het onderzoek. Het gaat bij deze groep om 49 procent. Ook 25- tot 35-jarigen maakten er met 41 procent veel gebruik van.

"Het is voor de hand liggend dat de oudere generatie er minder gebruik van maakt", zegt de woordvoerder. Dat heeft onder meer te maken met de digitale vaardigheden. "Onder deze leeftijdsgroep ligt dat hoger dan bij ouderen. Zij duiken ook eerder op de technologie."

Ook werk en studie spelen een rol, stelt het CBS. Zo wordt bijvoorbeeld ChatGPT vaker ingezet bij hbo- en universitaire opleidingen. Ruim 60 procent van de 18- tot 25-jarigen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding gebruiken AI. Kunstmatige intelligentie is bovendien logischerwijs nuttiger voor iemand met een kantoorbaan, dan iemand die bijvoorbeeld een heftruck moet besturen. 

We maakten eerder dit jaar deze video over hoe Meta jouw foto's gebruikt om kunstmatige intelligentie te trainen:

Wat doet Meta precies met je gegevens? Dat leggen we uit in deze video.
Lees meer over
CBSKunstmatige intelligentie