Raya heeft haar perfecte partner gevonden: 'Valt me van mezelf tegen hoe onzeker ik kan zijn'

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Het was liefde op het eerste gezicht tussen Raya (44) en Bastiaan (44). Verliefdheid kwam meteen met vertrouwen. Toch blijken oude onzekerheden ook in een bad vol liefde de kop op te steken.
"Ik had mijn liefdeslessen wel geleerd, dacht ik. Lang samen geweest, veel gedatet en gescharreld in mijn jaren als single, honderd keer mijn neus gestoten. Relatie-experts als Hannah Cuppen, Jan Geurtz, Brené Brown en noem maar op, gelezen. Mijn patronen had ik doorgrond, ik had geleerd dat ik met passief-agressieve opmerkingen een relatie niet verbeterde.
En ik had het verschil geleerd tussen hoe iemand is die me leuk vond en hoe iemand met me omgaat die een relatie met me wil. Dus toen ik Bastiaan ontmoette op het feestje van een vriendin, wist ik wat ik wilde en wat ik zelf te bieden had. We zagen elkaar en ik wist dat het goed was. Voor hem gold hetzelfde. Zachtheid over felheid en oprecht geïnteresseerd in elkaar. Met de verliefdheid kwam meteen een soort vertrouwen, dat we in de afgelopen twee jaar alleen maar bestendigd zien bij elkaar."
"We zeggen weleens dat we zo blij zijn dat we elkaar nu pas hebben gevonden, omdat we nu de beste en eerlijkste versie van onszelf zijn en de schoonheid en kwaliteit van onze liefde ook op waarde weten te schatten. De tijd van spelletjes spelen is voorbij, aantrekken en afstoten doen we niet meer.
Wij willen samen verder en daar doen we allebei ons best voor. Zonder dat het hard werken is, overigens. We hebben gewoon geen twijfel over onze relatie en dromen graag vooruit."
Oude onzekerheden
"En toch, ondanks al het vertrouwen, duiken er soms oude onzekerheden op. Pijn van vroeger, geleerde lessen en voorzichtigheden. Met bijna een uur reistijd en thuiswonende kinderen is onze tijd samen schaars en zijn onze verlangens soms groter dan de haalbaarheid om ze te vervullen."
"Als ik niet op zaterdag aangeef dat ik op onze kindvrije dinsdag graag samen wil eten, is zijn avond alweer gevuld."
"Waar Bastiaan eerst degene was die in volle verliefdheid ieder vrij moment samen wilde zijn, en ik de remmende factor was, zijn de rollen nu omgedraaid. Bastiaan heeft veel hobby’s en veel vrienden, en als ik niet op zaterdag aangeef dat ik op onze kindvrije dinsdag graag samen wil eten, is zijn avond alweer gevuld.
Op die momenten - als ik dan maar weer alleen een serie aanzet - begint het stemmetje dat ik niet belangrijk genoeg ben, weer te mekkeren. Oud nieuws, dat weet ik, maar ik blijk er maar moeilijk aan te kunnen wennen."
Op mijn beurt wachten
"Waar ik het eerste jaar mijn eigen toko bewaakte, doet Bastiaan nu hetzelfde. Zijn goed recht, logisch ook, maar ik vind mezelf spontaan sip in een hoekje. Ben ik eindelijk zover dat ik wil verdiepen en verbinden, blijk ik op mijn beurt te moeten wachten.
Het verbaast me hoe moeilijk ik dat vind. Bastiaan luistert naar me, zoals ik naar hem, en we verheugen ons op het moment dat we elkaar weer zien. Maar stiekem valt het me tegen van mezelf dat die gevoeligheid van niet belangrijk genoeg zijn er nog steeds zit."
"Ik dacht oprecht dat ik daar al voorbij was. Ik heb zoveel geleerd, aan mezelf gewerkt en voel in deze relatie met Bastiaan voor het eerst dat ik mijn lief alle ruimte en liefde van de wereld gun.
Ik weet ook dat ik om dit soort kleinzieligheid geen ruzie ga zoeken, wat ik tien jaar geleden wel zou hebben gedaan. Die kindpijn zit er nog, ook al dobberen we samen in een bad vol liefdesgeluk."
Zelf aan de bak
"Ik moet mezelf uitspreken en vertrouwen dat er ruimte voor mij is. Er is genoeg, ook als we elkaar even niet zien of het dagelijks leven ons inhaalt.
Liefde is een werkwoord zegt men toch? Nu snap ik ‘m wel. Het gaat niet alleen om wat je samen doet, je moet vooral zélf aan de bak."
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.