De opvoedkwestie

Anna geeft snel toe als haar dochtertje dramt om haar zin te krijgen: 'Heel slap van mezelf'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Anna geeft snel toe als haar dochtertje dramt om haar zin te krijgen: 'Heel slap van mezelf'
RTL

De kleuter van Anna heeft een eigen willetje en kan behoorlijk zeuren om iets gedaan te krijgen, tot ergernis van Anna. Hoe dealt ze hiermee?

Anna zit soms met haar handen in het haar door haar kind: "Mijn vijfjarige dochter kan ongelooflijk drammen en zeuren om haar zin te krijgen. Vreselijk vervelend vind ik dat. Zeker na een zware dag kan ik dat niet hebben, vaak geef ik dan toe om van het gezeur af te zijn. En dat vind ik weer stom en slap van mezelf, want zo ben ik zelf niet opgevoed. Nee was nee, bij mijn ouders vroeger. Waarom kan ik dat niet volhouden?"

Sylvie en haar zus kregen vrijwel tegelijk een kind: 'Het gaat haar veel makkelijker af'
Lees ook

Sylvie en haar zus kregen vrijwel tegelijk een kind: 'Het gaat haar veel makkelijker af'

Drammen kost veel energie, beaamt orthopedagoog en auteur Loes Waanders. "Dit is geen 'manipulatie', maar een zoektocht naar controle en voorspelbaarheid in een voor kinderen onduidelijke wereld. Veiligheid vindt een kind onder andere in de grenzen en afspraken die er zijn. Een kind voelt het aan dat er ruimte is óf dat jij de grens moeilijker kan bewaken. Het kan helpen om het 'drammen' te reframen: 'Mijn kind vraagt om duidelijkheid.' Dit haalt de negatieve lading er voor jezelf af."

Anders verpakken

"Hoe vaker je afspraken verandert, hoe meer jouw kind een beroep op jou doet. Zijn gedrag zegt: vertel me waar de grenzen liggen, hoe veilig is het hier? Vooral temperamentvolle, volhardende kinderen kunnen langer doorgaan. Het kan helpen om niet gelijk met een nee te reageren maar het anders te verpakken. 

Als je kind bijvoorbeeld nog geen koekje mag, benoem dan wanneer dat wél mag. Wijk je af van afspraken, benoem dan de reden. Hiermee zeg je dat de afspraak blijft bestaan, maar dat je nu een uitzondering maakt. Dit schept duidelijkheid."

"Wacht niet met reageren tot je geïrriteerd bent."

De momenten dat je geen voet bij stuk houdt, moet je niet als mislukt ervaren, zegt Waanders. "Het is een signaal dat jij óók iets nodig hebt. Merk je dat je erg moe bent en gaat je kind drammen, bouw dan een moment in voor jezelf als je weet dat je anders moeilijk kunt vasthouden aan de afspraak: 'Ik denk er even over na en kom er na het eten op terug'. En doe dit dan ook, dat geeft duidelijkheid en voorspelbaarheid. 

Wacht niet met reageren tot je geïrriteerd bent. Benoem de grens kalm en zeg: 'Ik heb je gehoord, toch blijft het antwoord nee'."

Laatste keer

"Duid ook jouw grens aan, bijvoorbeeld door te zeggen dat dit de laatste keer is dat je de vraag om een koekje beantwoordt. Hou je daar dan ook aan. Je hoeft niet boos te reageren, maar je geeft duidelijk aan dat je het niet meer over het koekje of de afspraak hebt. Alle andere gesprekken zijn oké."

Klik hier voor meer Lifestyle

Lees meer over
De opvoedkwestiePeuter & kleuterOpvoedingGezin

Laatste video's van RTL Nieuws

Bakken kritiek op rechtbanktekening Sean Combs: waarom lijken sommige zo slecht?
P. Diddy

Bakken kritiek op rechtbanktekening Sean Combs: waarom lijken sommige zo slecht?