Sylvie en haar zus kregen vrijwel tegelijk een kind: 'Het gaat haar veel makkelijker af'

Sylvie en haar zus kregen vlak na elkaar een dochter. Sindsdien vergelijkt Sylvie zich steeds met het gezin van haar zus. Hoe stopt ze dit?
Zelf wordt ze ook moe van het onderling vergelijken, toch doet ze het steeds, zegt Sylvie. "Mijn zus en ik kregen twee jaar geleden bijna tegelijkertijd een dochter. Ik heb vaak het idee dat het haar allemaal veel makkelijker afgaat: haar kind sliep wel snel door, zij was rap weer op haar oude gewicht, zij combineert haar werk moeiteloos met gezin. Dat maakt mij een beetje jaloers, want ik worstel hiermee. Hoe ga ik daarmee om?"
Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, zegt orthopedagoog en auteur Loes Waanders: "Vergelijken is een oermechanisme: dit doen we van nature. We willen bij de groep horen en zoeken automatisch naar bevestiging. Je brein oordeelt daarbij op de snelste manier die de minste energie kost, namelijk wat je ziet. Maar dat is nooit honderd procent de waarheid. Elke ouder heeft struggles, maar we delen ze niet altijd. Jij vergelijkt jouw moeilijke momenten met haar hoogtepunten. Die vergelijking is niet realistisch en zorgt voor gevoelens van falen, onzekerheid of jaloezie. Help jezelf hier actief aan herinneren."
Eerlijke ervaringen
"Als je een goede band hebt met je zus, kun je dit gevoel als ingang gebruiken in plaats van als afstand. Spreek je gevoel uit zonder verwijt. Dit kan een opening bieden om eerlijke ervaringen uit te wisselen. Misschien merk je tijdens dit gesprek dat zij ook haar uitdagingen heeft en dat werkt verbindend. Je kunt zo’n gesprek ook als inspiratie gebruiken: hoe pakt zij de dingen aan?"
"Kijk naar wat de jaloezie betekent, vaak zegt het iets over dat wat jij mist."
Belangrijk is om je te realiseren dat iedereen anders is, zegt Waanders. "Streven naar dezelfde beleving is onhaalbaar. Erken aan jezelf dat je dit lastig vindt, en dat dit oké is. Dit haalt vaak deels de druk eraf.
Kijk ook naar wat de jaloezie daarnaast betekent, vaak zegt het iets over dat wat jij mist. Misschien mis je rust, waardering of meer balans. Wellicht kun je daar stappen in zetten, op een manier die past bij jou en je gezin. Niet omdat je hetzelfde moet zijn als je zus, maar omdat je het jezelf gunt."
Zet de roze bril op
"En tot slot: je kunt snel geneigd zijn om negatief waar te nemen. Zet vaker de zogenaamde roze bril op: wat ging er vandaag wel lekker? Waar ben ik trots op? Zo help je je brein een handje en zorg je ervoor dat je ook toekomstige situaties sneller positiever labelt."
Klik hier voor meer Lifestyle