Saai menu

Dit ligt er op je bord als al je eten alleen uit Nederland zou komen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit ligt er op je bord als al je eten alleen uit Nederland zou komen
RTL

'No Farmers, no food!' stond vorige week op de spandoeken van de protesterende boeren. Maar klopt dat eigenlijk wel? Wat zou er op het menu staan als we alleen voedsel uit Nederland zouden eten? "We kunnen ons voeden, maar het menu is saai."

"Ploeg de weilanden om en verbouw knollen, aardappels en andere groente", adviseert Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als we geen voedsel meer zouden importeren, kunnen we ons volgens hem prima voeden met kool, wortels, bonen en erwten. "En zo nu en dan een glaasje melk voor kinderen en zwangere vrouwen lukt ook nog wel."

Vlees duur en schaars

Maar de Nederlandse weilanden staan toch vol melkkoeien? "Klopt, maar die eten allemaal geïmporteerd voer. Net als de varkens", zegt Katan. Stel de grenzen worden dichtgegooid en we zijn afhankelijk van Nederlandse boeren, dan zou vooral vlees schaars worden. "Konijnen kunnen wel leven op restjes, een paar kippen zouden we ook wel kunnen houden voor de eieren en het vlees. Maar varkensvlees zou moeilijk worden."

"Melkkoeien kunnen zich wel prima redden op grasland", zegt Rudy Rabbinge, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit. "Ze leveren dan alleen minder melk. En we kunnen het vlees wel eten, al wordt het minder sappig en wordt het een bijproduct. Er zou dan zo’n één keer per week rundvlees op het menu staan."

Veel export

75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.

Nederlandse boeren exporteren veel. Zoals suiker, paddenstoelen, maar ook pootaardappelen en een speciaal gekweekte aardappelknol om aardappels te laten groeien. Nederland is ook groot in tuinbouwzaden. 30 procent van het tomatenzaad uit de wereld, komt uit Nederland. Dat is veel waard. Een kilo tomatenzaad staat gelijk aan de waarde van twee kilo goud.

Minder brood

Graan om brood van te maken, wordt lastig. "In Nederland kan tarwe groeien, maar de bakwaliteit is niet goed genoeg om er brood of pasta van te maken", zegt Rabbinge. "Dat graan moet echt uit Frankrijk, Italië of Spanje komen." Het tarwe zou wel gebruikt kunnen worden voor de kippen en als extra voeding voor de paar koeien die in de wei staan.

Minister Schouten de boer op om streekproducten te promoten
Lees ook

Minister Schouten de boer op om streekproducten te promoten

"Op het land zou wel haver, boekweit, gerst en rogge kunnen groeien", vult Corné van Dooren van het Voedingscentrum aan. "We krijgen dus niet zoveel volkorenbrood als we gewend zijn, maar we kunnen andere volkorenproducten eten, zoals roggebrood, havermoutpap en boekweitpannenkoeken."

Veganistisch menu

Op ons bord zal vlees schaarser zijn, en we eten een boterham minder. Maar wat er wel in overvloed zal zijn, is groente. "En peulvruchten, koolzaad, aardappels, suikerbieten. Dat groeit goed op Nederlandse bodem", vertelt Van Dooren.

''Om genoeg calorieën, vezels en eiwitten binnen te krijgen, moeten er meer aardappels op het menu staan en meer peulvruchten. Dat is een goede vleesvervanger. En we hebben de Noordzee nog. Een harinkje per week moet ook kunnen."

Te weinig fruit

En onze fruitproductie? Er staan voldoende appel- peren- en kersenbomen. "Die appels en peren kunnen prima het hele jaar door worden bewaard, maar de fruitproductie is te laag om iedereen te laten voldoen aan de twee stuks fruit per dag."

Wat we moeten schrappen van ons menu is koffie, thee – al zou die ook prima gezet kunnen worden van brandnetels, munt en kamille – chocola, hagelslag en wijn. En bananen, kiwi’s, sinaasappels, citroenen en grapefruits zullen ook niet in de supermarkt liggen.

Maar met de producten die we op Nederlandse bodem kunnen verbouwen, zouden de boeren een prima een gezond voedingspatroon kunnen aanbieden, al is die wellicht wat eenvoudig.

Lees meer over
BoerenBoerenprotestEconomieImportExport