De opvoedkwestie: mijn zoon wordt buitengesloten
Het zit Elvira niet lekker dat haar twaalfjarige zoon wordt buitengesloten sinds er een nieuw jongetje in zijn klas zit. Ze twijfelt: moet ze ingrijpen?
Vorig jaar nog ging haar zoon met ontzettend veel plezier naar school. Sinds dit schooljaar zit er een nieuwe jongen in zijn klas en dat veranderde alles, zegt Elvira: "Midas had altijd vriendjes genoeg, maar sinds Mels in zijn klas zit, wordt Midas ineens buitensloten in de pauze of als er na schooltijd met een groepje wordt afgesproken om te voetballen. Volgens Midas stookt Mels de andere kinderen tegen hem op. Ik zie dat hij nu met tegenzin naar school gaat en dat breekt m'n hart. Eigenlijk wil ik Mels hierop aanspreken, of zijn ouders. Maar van Midas mag ik me nergens mee bemoeien. Wat nu?"
'Iedereen heeft weleens het gevoel er niet bij te horen'
Volgens opvoeddeskundige Loes Waanders komt dit soort situaties veel voor op deze leeftijd omdat vriendschappen dan steeds belangrijker worden: "Er is bij jongens sprake van hiërarchie waardoor zij meer bezig zijn met hun positie in een groep. Komt er een nieuwe jongen in de groep, dan is het opnieuw zoeken naar de rollen in de groep. Ze testen hoever ze kunnen gaan. Dat is 'normaal' gedrag maar kan wel een gevoel van buitensluiten oproepen."
Volgens Waanders is het belangrijk om onderscheid te maken: wordt er incidenteel buiten gesloten of is het stelselmatig aan de gang? "Iedereen heeft weleens het gevoel er niet bij te horen. Stel je kind open vragen om erachter te komen wat er precies speelt: wat gebeurt er waardoor je niet mee mag doen, wat kan de reden zijn dat je niet mee mag doen en wat doe je op zo'n moment? Het is logisch dat je als ouder schrikt, maar probeer het niet direct te gaan problematiseren. Het kán zijn dat je kind dingen wat zwaarder opneemt of een grapje verkeerd heeft begrepen. Leer je kind te relativeren en bespreek samen wat hij in zo'n situatie kan doen."
'Ouders zitten vaak hoog in hun emoties en komen op voor hun kind'
Het hoort dus bij een natuurlijk groepsproces dat de onderlinge verhoudingen soms verschuiven. Maar is er sprake van consequent buitensluiten, dan moet je dit zeker aanpakken als ouder.
Opvoeddeskundige Waanders raadt alleen aan om niet direct de ouders van de aanstichter hierop aan te spreken: "Ouders zitten vaak hoog in hun emoties en komen op voor hun kind. Beter is het om dit met de leerkracht te bespreken. Dat is een neutraal persoon. Vraag hoe zij of zij dit ziet. Ook kan de docent ervoor zorgen dat je zoon zich veilig voelt in de groep. Tot slot: stimuleer je kind in contacten buiten school, zoals in de buurt of op een sport, zodat hij positieve sociale ervaringen blijft opdoen."