Tim eet sinds twee jaar veganistisch: 'Ik ben nog geen dag ziek geweest'
Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of dagelijks te gaan wandelen. In deze rubriek vertellen lezers wat zij hebben gedaan om ongezonde patronen te doorbreken. Tim (30) sport al tien jaar fanatiek en leefde kerngezond, dacht hij. Totdat hij geïnspireerd werd om veganistisch te gaan eten.
"Sporten vind ik heerlijk; ik doe aan fitness, crossfit, hardlopen en zwemmen. Voor mij geldt: hoe meer variatie, hoe beter. In de afgelopen tien jaar dat ik zo fanatiek aan het sporten was, dacht ik dat ik ook nog eens supergezond aan het eten was. Ik volgde een echt sportersdieet. Ik begon de dag standaard met een paar eieren met spek. At als lunch rijst met kip en broccoli en 's avonds vaak een steak met nog meer rijst. Tussendoor dronk ik eiwitshakes en at ik bakken kwark. Snoepen deed ik nooit, alcohol drinken af en toe, ik at nauwelijks chocola en heel soms nam ik een bakje chips. Ik vond dat ik mezelf kerngezond voedde, waarin ik een mooie balans had van af en toe wat lekkers eten.
Het fanatieke sporten begon toen ik last kreeg van m'n rug en de arts me adviseerde aan krachttraining te doen. Zo ben ik in de sportwereld terecht gekomen en dus ook dit dierlijke en eiwitrijke 'gezonde' dieet gaan volgen. Tot ik twee jaar geleden bij de Vondelgym in gesprek kwam met Nederlands topatleet Crossfit, Jeremy Reijnders. Ik vind hem een geweldige atleet en hij is een van mijn trainers daar. Jeremy vertelde mij dat los van het dierenleed en de schade aan de planeet, dierlijk eten in welke mate dan ook, helemaal niet per se zo gezond is. Hij is zelf topsporter en eet puur plant-based, veganistisch dus.
'Het was wel even wennen. Zo moest ik bijvoorbeeld veel meer gaan eten'
Jeremy bewees daarmee wat ik voor onmogelijk hield. Uit zijn veganistische dieet haalde hij blijkbaar meer dan genoeg eiwitten, iets wat krachtsporters voor hun spieropbouw nodig hebben, en andere voedingsstoffen. Dat zette me aan het denken en ik ging me verdiepen in veganistische voeding. Keek documentaires op Netflix als Forks Over Knives en las literatuur als How Not To Die over dit onderwerp. Mijn mond viel open van verbazing: hoe kunnen we zoveel, zolang niet weten?"
Ik besloot te beginnen met een vegetarisch dieet. Puur om te kijken of ik het zou kunnen volhouden en hoe het sporten zou gaan. Al na een maand voelde ik me een stuk beter. Het enige dierlijke wat ik at waren kwark en eieren, die zou ik toch ook moeten kunnen schrappen uit m'n dieet. Dat deed ik en inmiddels eet ik alweer twee jaar volledig veganistisch. In het begin was het best even wennen, eerlijk is eerlijk. Dierlijk eten is vrij calorierijk, en vult dus heel erg maar daarmee krijg je niet per se alle goede voedingsstoffen binnen. Ik moest qua hoeveelheid bijna anderhalf keer zoveel eten.
Naar werk neem ik mijn eigen bakken met groente mee. In het begin vinden mensen dat raar, maar ze zijn ook geïnteresseerd. Het is een leuk aanknopingspunt voor een gesprek. Wat ik dan zoal eet? Ik ontbijt met een smoothie van havermout, amandelmelk, vegan proteïne, blauwe bessen, spinazie, cacao, maca poeder, tarwegras en spirulina. Als lunch eet ik bijvoorbeeld een salade met rucola, linzen, kikkererwten, tomaat, broccoli en soms wat vleesvervangers van de vegetarische slager. Niet omdat je dat per se nodig hebt, maar gewoon omdat ik het nog weleens lekker vind. 's Avonds maak ik pasta of een curry, daar kun je lekker veel groenten in kwijt en is makkelijk vegan te maken.
Op internet lees je veel positieve verhalen over een plant-based dieet, maar ik heb ook wel redelijk wat struggels gehad. Er is bijvoorbeeld nog weinig bekend over fanatiek sporten in combinatie met plant-based eten. Ik moest veel zelf uitvinden, met hulp van Jeremy's voedingscoach Puru Schout. Ik kreeg in het begin nogal last van m'n buik omdat ik ineens te veel peulvruchten - bonen, kikkererwten et cetera - at en veel meer vezels dan voorheen binnenkreeg. Ik had continu zo'n opgeblazen gevoel en te veel lucht in m'n maag.
'Of ik ooit gesmokkeld heb met een biefstukje? Nee, nooit. Het is me gaan tegenstaan'
Inmiddels heeft mijn lijf een transitie gemaakt en ben ik eraan gewend. Achteraf gezien zou ik dit in wat meer kleine stappen hebben gedaan. Je lichaam is toch 28 jaar lang een bepaald dieet gewend en moet wennen aan nieuw soort voedsel, dat is volkomen normaal. Of ik weleens heb gesmokkeld met een biefstukje? Nee, nooit. Het gaat je op een gegeven moment gewoon tegenstaan.
Ik zou nooit meer terug willen. Los van het feit dat er geen dieren meer gehouden hoeven te worden in erbarmelijke omstandigheden voor mijn eten en ik een minder negatieve impact maak op de natuur, voel ik mij beter dan ooit. Ik herstel sneller van workouts en voel me, figuurlijk dan, lichter dan ooit. Mijn lichaam is minder bezig met eten verteren en dat merk je in alles. Ik ben de afgelopen twee jaar nog geen dag ziek geweest. Dat zegt misschien al genoeg? Ik voel me niet alleen kerngezond, ik ben het ook."
Wat zegt de gezondheidsexpert?
Voedingsdeskundige Nanneke Schreurs, van de Optimal Health Studio en spreker op Healthy Fest, reageert: "Wat een mooi en inspirerend verhaal! Zo te horen heeft Tim zich heel goed verdiept in waar hij alle benodigde voedingsstoffen vandaan kan halen bij plantaardige voeding.
De keuze om eerst vegetarisch te gaan eten en daarna pas vegan is heel verstandig. Voor sommigen werkt het wel om 'cold turkey' over te stappen. Maar je lichaam heeft toch de tijd nodig om zich aan te passen, dus om het geleidelijk te doen, voelt meestal beter. Het verhaal van Tim over het opgeblazen gevoel hoor je vaker. Je darmen hebben verschillende soorten bacteriën, die op hun beurt weer allemaal verschillende voedingsmiddelen het best kunnen verteren. Als je dus geen of weinig peulvruchten at bijvoorbeeld, dan hebben je darmen tijd nodig zich daaraan aan te passen. Het is heel goed ook dat hij de hulp van een voedingscoach heeft ingeroepen. Zo voorkom je dat je tekorten op gaat lopen door klakkeloos dingen weg te laten en er niks voor in de plaats gaat eten.
Daarnaast is het belangrijk om veel groenten te eten. Dat is de basis van ieder gezond voedingspatroon. En peulvruchten en granen zijn ook een must. Omdat Tim veel traint zijn voldoende eiwitten voor hem extra belangrijk en ik denk dat Tim daar ook bewust mee bezig is. Wat ik niet teruglees in het verhaal, maar wat ik wel verwacht, is of Tim ook gezonde vetten tot zich neemt. Bijvoorbeeld in de vorm van olijfolie, avocado en noten. Leuk om te lezen dat iemand heel bewust bezig is met zijn voedingspatroon en gezondheid. En doordat je sneller herstelt op een plantaardig voedingspatroon heeft het heel veel voordelen die direct voelbaar zijn, zoals Tim ook al zegt: hij is nog geen dag ziek geweest! Dat is toch waanzinnig?"