Marianne schreef zich door haar depressie heen: 'Teruglezen doe ik niet'
Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of dagelijks te gaan wandelen. In deze rubriek vertellen lezers wat zij hebben gedaan om ongezonde patronen te doorbreken. Dit keer Marianne, die iedere ochtend begint met schrijven en zo uit haar depressie raakte.
"Tien jaar geleden raakte ik in een zware depressie. Mijn dochtertje was toen net drie jaar oud. Ik was altijd heel positief, spontaan en optimistisch, maar ineens zakte ik in een zwart gat waar ik geen uitweg meer in zag. De huisarts wilde me medicatie voorschrijven, antidepressiva. Maar dat wilde ik absoluut niet. Het idee dat ik iets zou slikken om mezelf weer goed te voelen, stond me tegen. Er moest toch een andere optie zijn?
Ik had een retraite geboekt, met yoga en meditatie, waar ik een vrouw ontmoette die me vertelde over de methode 'The Morning Pages' van de Amerikaanse Julia Cameron. Zij pleit ervoor om iedere dag iets op papier te zetten. Maakt niet uit wat. Nu schreef ik al voor mijn werk, dus sprak het idee om ook privé te gaan schrijven me aan. Ik wist dat ik in de kast nog een notitieboek had liggen. Op de eerste pagina heb ik een foto van mijn dochter geplakt. Zij was mijn motivatie om uit m'n depressie te komen. Voor haar moest en zou ik de moeder gaan worden die ik zo graag voor haar wilde zijn. En zo ben ik dus gaan schrijven. Iedere ochtend, twee blanco A4-tjes vol. En echt waar: ik schreef mezelf m'n depressie uit.
'Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het totaal niet. Je gaat in gesprek met jezelf, met je intuïtie'
"Nog voor het ontbijt startte ik de dag met mijn notitieboek en een glas water en ging schrijven wat er in me opkwam. In het begin was dat veel drama. Over wat ik had meegemaakt. Over schuldgevoel, boosheid, ellende, enzovoort. Alles wat ik in mijn verleden had meegemaakt kwam eruit en zette ik op papier. Onbewust was dit één grote therapiesessie. Alles wat je normaal gesproken honderd keer in je hoofd zou herkauwen, zet je op papier waardoor je er gelijk ook afstand en afscheid van neemt.
En zo komt er ruimte voor nieuwe dingen, nieuwe inzichten. Mijn pen deed dus het werk, ik was mijn eigen therapeut. En dat is nu juist het leuke; ons brein is zo ingesteld dat je hersenen automatisch oplossingen gaan bedenken. We willen nu eenmaal niet van onszelf alleen maar klagen en dus dragen we oplossingen aan. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het totaal niet. Je gaat in feite in gesprek met jezelf, met je intuïtie, of hoe je dat ook wilt noemen."
"Wat het schrijven zo leuk en makkelijk maakt, is dat het puur voor jezelf is. Er gaat niemand met een rode pen doorheen. Het is ook geen dagboek, of to-do-lijst. Niks moet namelijk. Als je niet weet waar je over wilt schrijven, dan schrijf je dat op. Wedden dat er vanzelf iets creatiefs uit voort vloeit?
Inmiddels heb ik namelijk ook geleerd dat je door iedere ochtend een half uurtje te schrijven, je bepaalde thema's kunt oppakken waar je tegenaan loopt of in het dagelijks leven geen antwoord of oplossing voor weet. Door het op papier te zetten, vloeit de oplossing er gewoon uit. Probeer maar eens. Ik doe dat ook, als ik ergens vastloop. Dan bedenk ik dat dat mijn thema wordt om over te schrijven de komende dagen. Voor mij is het schrijven essentieel geworden. Het is het allereerste wat ik 's ochtends doe als ik opsta. Ik zet mijn wekker, sta op, pak een glas water, mijn notitieboek en ga een half uurtje schrijven. Daarna maak ik mijn dochter – zij is inmiddels 13 – wakker en beginnen we onze dag."
'In de winter heb ik niet altijd zin. Zit ik daar rillend achter m'n notitieboek'
"Op zolder heb ik een doos vol oude volgeschreven notitieboeken. Weggooien doe ik niet, maar teruglezen ook – nog – niet. Het zijn toch ook veel tranen die op papier staan. Of ik weleens een dag heb overgeslagen? Ja, maar die zijn echt op één hand te tellen. Ik merk dan gelijk dat mijn hele dag door de war loopt. Als ik mijn notitieboek ben vergeten op vakantie schrijf ik op losse papiertjes. In de winter heb ik heus niet altijd zin hoor. Dan is het nog donker buiten en koud in huis. Zit ik daar rillend achter m'n notitieboek.
Maar ik doe het wel. Want schrijven voor ik mijn dag begin geeft me structuur en het ordent me gedachten. Het is voor mij een essentieel ochtendritueel en zit inmiddels in mijn systeem vastgeroest. Ik kan rustig aan mijn dag beginnen, vind het heerlijk. De meeste mensen stappen in een sneltrein nadat ze zijn opgestaan: douchen, aankleden, broodtrommels smeren. Ik vertraag mijn gedachten liever eerst, voordat ik de ochtendspits in duik. Het is wetenschappelijk bewezen dat schrijven gelukkig maakt. En daar ben ik het levende bewijs van."
Zelf beginnen met schrijven? Marianne tipt hoe je dat het beste kunt doen:
1. Koop een mooi notitieboek en een fijne pen. Zo mooi, zodat je ook zin hebt om te gaan schrijven.
2. Spreek met jezelf af om een half uur eerder op te staan. In ieder geval voor de andere gezinsleden wakker zijn; vanaf nu start je je dag met een moment voor jezelf.
3. Vind je het gek om zomaar te beginnen? Start dan met 'Lief Universum' of 'Lieve ik'. Of bedenk een andere aanhef die jij passend vindt.
4. Schrijf meteen na het wakker worden, dus ga niet eerst de tafel dekken o.i.d. Dan gaan je gedachten namelijk al met je aan de haal. Door meteen te gaan schrijven gebeurt dat niet.
5. Als je niet weet wat je moet schrijven, dan schrijf je bijvoorbeeld: 'Lief Universum, ik weet niet wat ik moet schrijven maar ik las een artikel op RTL Nieuws dat schrijven…' enzovoorts. Het gaat erom dat je opschrijft wat er in je opkomt. That's it. Het hoeft niet betekenisvol of mooi te zijn.
Wat zegt de gezondheidsexpert?
Klaas Boomsma, spreker op Healthy Fest, is door middel van hardlopen van zijn depressie is afgekomen en reageert op het ritueel van Marianne:
"Een heel herkenbaar verhaal. Op twee vlakken: allereerst herken ik de kracht van het oppakken van een ritueel dat goed voor je is en dat langere tijd volhouden. En daarnaast weet ik van mijn vrouw Alexandra hoe ongelukkig die kan worden als ze niet schrijft. Toen ik stopte met drinken en drugs gebruiken, kreeg ik hulp op allerlei vlakken: therapie, steun van vrienden en familie, zelfhulpgroepen. Maar het gevoel van zelf iedere dag iets doen om mezelf te verbeteren, een activiteit, gaf me enorm veel kracht en deed wonderen voor mijn zelfvertrouwen."
"Dagelijkse routines geven rust. Ze helpen je om aan jezelf te laten zien dat je stappen vooruit maakt, soms een pas op de plaats of soms een stap terug, maar je doet iets. Ik vond dat in het hardlopen, maar iedere dag beginnen met een wandeling is ook heilzaam. Spreek met jezelf af wanneer je gaat, beslis van tevoren waar je gaat lopen en leg de avond van tevoren klaar wat je nodig hebt. Als je iets wilt volhouden, ruim dan vooraf alle hindernissen weg die je van je plan kunnen weerhouden. Laat geen ruimte voor discussie met jezelf. Of het nu schrijven, hardlopen, wandelen of meditatie is; het levert je pas echt iets op als je het langere tijd volhoudt. Dat kan ik je na 7,5 jaar clean en nuchter leven wel vertellen."
De rubriek Op je gezondheid is een samenwerking van RTL Nieuws en met Healthy Fest. Op Healthy Fest vind je nog veel meer artikelen over hoe je van je leven een gezond feestje maakt.