Dit is het verschil tussen griep en een verkoudheid
Je neus zit dicht, je keel is kriebelig en je hoofd bonst. Is dit nou griep of verkoudheid? Het verschil is soms maar moeilijk te zien. Nu er weer zoveel mensen aan het kwakkelen zijn: zo zie je wat je onder de leden hebt, plus tips om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.
Gewone verkoudheid
De seizoensgebonden gewone verkoudheid is een ontsteking van de luchtwegen en is de belangrijkste reden voor een bezoek aan de huisarts en gemiste werk- of schooldagen. Een verkoudheid lost zich vrij snel op terwijl de symptomen tot een periode van twee weken aanwezig kunnen blijven. In tegenstelling tot griep, zijn de symptomen bij verkoudheid vrij mild en leiden zelden tot ernstige gezondheidsklachten.
Onderzoek uit de Verenigde Staten heeft aangetoond dat er meer dan honderd verschillende virussen zijn die verkoudheid kunnen veroorzaken. Het rhinovirus is in de meeste gevallen de reden dat mensen beginnen te niezen en snuiven. Dit virus is zeer besmettelijk. De meeste virussen die verkoudheid veroorzaken, gedijen het beste in een omgeving met een lage vochtigheid, wat mogelijk de reden is dat verkoudheid het vaakst voorkomt in het najaar en de winter. Toch kun je een verkoudheid gedurende het hele jaar oplopen. Wanneer een ziek persoon niest of hoest komen er virussen vrij in de lucht. Je kunt ook ziek worden als je een oppervlak (bijvoorbeeld een deurklink) aanraakt dat kort tevoren door iemand met een virus is aangeraakt en als je vervolgens je neus, mond of ogen aanraakt.
Symptomen van verkoudheid zijn:
- Loopneus
- Verstopte neus
- Zere keel
- Niezen
- Lichte temperatuursverhoging
- Hoesten
- Hoofdpijn
- Lichte vermoeidheid
- Tranende ogen
- Oorpijn
Griep
Griep is een andere aandoening van de luchtwegen en wordt veroorzaakt door Influenza A en B virussen. Actieve Influenza virussen verschillen van jaar op jaar. Daarom wordt er ieder jaar een nieuw vaccin ontwikkeld ter bescherming tegen de meest recente griep. Griep kan zich ontwikkelen tot een ernstiger aandoening, zoals longontsteking. Dit geldt vooral voor kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en astmapatiënten. Griep komt het vaakst voor in het najaar met een piek in de wintermaanden. Griep kun je op dezelfde manier oplopen als een verkoudheid, namelijk door (indirect) contact met iemand die besmet is. De symptomen van griep lijken erg op die van een verkoudheid, maar zijn over het algemeen heviger.
Symptomen van griep zijn:
- Droge hoest
- Koorts
- Koude rillingen
- Zere keel
- Loopneus
- Langere tijd zwaar vermoeid (vaak gaat de vermoeidheid gepaard met niet goed kunnen slapen)
- Slechte eetlust
- Snel buiten adem zijn
- Hoofdpijn
- Pijnlijke, stijve ledematen
- Spierpijn
Remedie bij griep en verkoudheid
De remedie is bij beide aandoeningen hetzelfde: neem voldoende rust. Je hoeft in principe geen medicijnen te nemen tegen verkoudheid en griep. Voor de griep kun je eventueel een griepprik halen als je tot de risicogroepen behoort (mensen met diabetes, zwakke weerstand door ziekte, ouderen). Andere tips bij griep en verkoudheid: drink veel water, thee en vruchtensap. Verzacht de klachten met hoestdrank, pijnstillers, neusspray, inhalatiezalf en/of door te stomen.
Neem contact op met je huisarts als de verkoudheid of griep langer dan twee weken duurt. Heb je langer dan vijf dagen koorts of komt koorts terug nadat deze is weggeweest? Dan is het ook verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Wist je dat er veel griepmythes de ronde doen? Veel mensen weten hierdoor niet meer wat wel en niet waar is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belangrijkste griepmythes, lees het artikel '4 hardnekkige griepmythes'.
Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.