Zo slaap je ook in spannende tijden goed: tips van een expert

·Aangepast:
Zo slaap je ook in spannende tijden goed: tips van een expert
Van onze partner Beter Bed

Voldoende ontspanning en goede nachtrust zijn in tijden als deze nog belangrijker dan normaal. Maar hoe doe je dat? Want voor veel mensen is goed slapen nu ook lástiger dan normaal. Een expert geeft tips en adviezen om ook nu goed te slapen en uitgerust wakker te worden.

Zorgen over je eigen gezondheid of die van je omgeving. Stress over je werk en dus je inkomen. Of 'kleinere' praktische problemen bij het doen van de boodschappen. De coronacrisis houdt veel mensen dag én nacht bezig, terwijl goed slapen juist nu extra belangrijk is. Want als je goed uitgerust bent is je weerstand beter en ben je zowel fysiek als mentaal sterker. En dat maakt weer dat je beter met tegenslagen en verandering om kunt gaan.

Maar hoe doe je dat dan? Lekker lang en diep slapen terwijl je hoofd overuren maakt en alles anders is dan normaal?

Samen met Beter Bed vroegen we jullie via Facebook om jullie vragen met betrekking tot slaap in tijden van stress in te sturen. Hoe zorg ik dat ik  sneller in slaap val? Moeten mijn vrouw en ik apart slapen omdat we tot de risicogroep behoren? En hoe ga ik om met het nieuwe ritme nu mijn kinderen niet naar school gaan en ikzelf thuiswerk? Psycholoog Daan Sleutjes geeft in dit artikel antwoord op de vragen die het vaakst gesteld werden. 

1. Hoe zorg ik ervoor dat ik minder licht slaap? Ik hoor namelijk álles in huis en kom daardoor nooit echt diep in slaap.

"Bij bijna elk slaapprobleem helpt het om ritme en regelmaat aan te houden", begint Sleutjes. "Door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan raakt je lichaam gewend aan deze tijden en dat komt de diepte en dus kwaliteit van je slaap ten goede." Daarnaast heeft een goed geventileerde slaapkamer een positieve invloed op de diepte van je slaap. Ook adviseert Sleutjes om de inname van cafeïne vanaf het einde van de middag tot een minimum (liefst nul) te beperken en adviseert hij om alcohol helemaal te laten staan. "Ook al zorgt alcohol er bij veel mensen voor dat ze sneller in slaap vallen, het zorgt ook voor een chemische slaap. En bij een chemische slaap slapen we minder diep en worden we logischerwijs ook minder uitgerust wakker."

2. Door alle stress rondom het coronavirus heb ik moeite om in slaap te vallen. Wat kan ik hier aan doen? 

Sleutjes: "Om sneller in slaap te vallen is het slim om minimaal een uur, maar het liefst nog langer vóór je gaat slapen, afstand te nemen van de gedachten die je stress bezorgen. Kijk en lees dan dus bijvoorbeeld geen coronanieuws meer." Ook is het belangrijk om zowel overdag als 's avonds voldoende ontspannende activiteiten te doen. "Overdag kan dit actieve ontspanning zijn door te gaan sporten of een flinke wandeling te maken. 's Avonds kun je denken aan passieve ontspanning in de vorm van ontspanningsoefeningen of rustmomenten."

3. Door het thuiswerken en lesgeven ben ik totaal uit mijn ritme en kom ik niet voldoende aan rust toe. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

"Er wordt in deze uitzonderlijke situatie veel van ons gevraagd", zegt Sleutjes. "Daardoor nemen we te weinig tijd voor rustmomenten en ontspanning." Eigenlijk komt het erop neer dat het actief tijd vrijmaken voor rustmomenten het enige is wat helpt. "In dit soort drukke periodes is het slim om de momenten van ontspanning vooraf in te plannen, bijvoorbeeld op een aantal vaste tijdstippen per dag. Als je dit niet doet is de kans groot dat het er niet van komt, en voor je het weet ben je dan een aantal dagen zonder rustmomenten verder."

Een goed (nieuw) ritme vinden en voldoende ontspanning op de juiste momenten van de dag zijn dus ontzettend belangrijk. Maar een gezond slaapklimaat en goede hygiëne in je slaapkamer dragen ook bij aan de kwaliteit van je nachtrust. Tips om dit te bereiken en nog veel meer handige slaapadviezen vind je in deze video van Beter Bed.
Of maak hier een afspraak voor persoonlijk advies van één van de slaapadviseurs van Beter Bed.