Gezondheid

De positieve kanten van de coronacrisis: minder keuzestress, meer rust en minder gedoe

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© iStockDe positieve kanten van de coronacrisis: minder keuzestress, meer rust en minder gedoe
RTL

Deze onzekere corona-periode is niet bepaald de makkelijkste. Toch brengt het redacteur Paula ook veel goeds: 'Ik heb meer rust in mijn hoofd en eindelijk tijd voor dingen die er echt toe doen.'

We balen. Van de dichte scholen, gesloten horeca en uitgestelde evenementen. Van de vrijheidsberoving en alle andere beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt. De werkzaamheden van veel mensen staan momenteel 'on hold'. Zo ook voor mij. In het begin was dat even slikken, maar onbewust brengt het ook veel goeds. Zoals meer rust en meer tijd voor de echt belangrijke dingen.

Lukt afvallen je niet? Zo houd je het wél vol
Lees ook

Lukt afvallen je niet? Zo houd je het wél vol

Eind 2019 hakte ik na lang wikken en wegen de knoop door: ik begon voor mezelf. Geen slechte keuze, bleek in de periode die volgde. Mijn weken waren in no-time volgepland. Zó vol, dat mijn vrije tijd steeds beperkter werd en ik alleen nog maar bezig was met werk, ontdekte ik achteraf.

Na aankondiging van de eerste coronamaatregelen leek het even alsof de wereld stilstond. Keihard had ik gewerkt - en nu dreigde ik al dat werk opeens in één klap kwijt te raken. De eerste weken waren ontzettend taai. Van gemiddeld zes dagen per week rennen en vliegen ging ik ineens naar drie dagen, niet wetende hoe lang dit nog zou duren. Een vreemd en onaangenaam gevoel dat ik niet kon accepteren.

Nieuwe hobby’s

Meteen ging ik op zoek naar de afleiding die ik voorheen in mijn werk vond. Alleen zijn met mijn eigen gedachten? No way. Als een gek verzon ik nieuwe hobby’s om de tijd op te vullen die ik anders over had. Onder andere een keyboard en canvas inclusief penselen en verf in alle denkbare kleuren werden aangeschaft. Schoenen, kleding en onnodige gadgets arriveerden aan de deur als nooit tevoren. Hoewel sport altijd al in mijn routine zat, veranderde dit in een soort verplichting: de longen moesten iedere dag minstens één keer uit het lijf gerend worden.

'Dat we minder hoeven te kiezen, maakt ons leven makkelijker'

Naarmate de weken verstreken begon het keyboard langzaam te verfstoffen, mijn spieren te verzuren en dat stomme schilderij vorderde maar niet. Geen zin meer in. Het online shoppen begon te vervelen en mijn gedachten namen langzaam maar zeker de overhand. Opeens besefte ik dat ik dat helemaal niet zo erg vond als ik vreesde. Prettig juist. Even een realitycheck.

Verrijking

Niet zo’n vreemde reactie, weet ook Jannet Veenbaas. Als mindsetcoach is dit een erg herkenbaar verhaal voor haar. "Veel cliënten laten weten eindelijk de rust te hebben gevonden waarnaar ze zochten. Ook merk ik het bij mezelf. Ik ben nog nooit zo lang samen met mijn gezin geweest en ik vind het eigenlijk heel fijn. Ik zie het niet als een beperking, maar als een verrijking."

Veenbaas laat weten dat mensen voordat de quarantaine begon veel last hadden van keuzestress. Wat te doen in het weekend? Bioscoop, zwembad, feestje, verjaardag. Er zijn altijd tal van dingen om uit te kiezen en dat is soms ingewikkeld. Nu vallen al die keuzes weg, dus daar hoeft niet meer over nagedacht te worden en dat maakt het leven toch iets makkelijker. "Er wordt ineens op de rem getrapt. In het begin is dat wat onwennig, maar nu blijkt dat het mensen tot rust brengt."

'Ik was zo druk, dat de belangrijke dingen naar de achtergrond waren verdwenen'

Ook hebben we nu de tijd om terug te kijken en te reflecteren op de gewoontes die we hadden. Wat haalden we ons eigenlijk op de hals, waar waren we mee bezig? Er kan weer aandacht gegeven worden aan dingen die eerder wegvielen. "Sociale contacten, al is het op afstand, iets voor een ander doen, meer samen zijn met je gezin. Ik heb mijn man en kinderen nog nooit zo vaak en lang gezien", zegt de mindsetcoach lachend.

Minder geregel 

Daarnaast ontstaat er volgens Veenbaas ook meer rust doordat er minder geregeld hoeft te worden: "Ook al gebeurt er van alles in de wereld, ons leven is momenteel minder chaotisch. Nu we thuiswerken, kunnen we wanneer we zelf willen een potje voetballen met de kinderen of een wandeling maken."

Door een minder strakke tijdsplanning verdwijnt de druk op onze schouders en dat komt ook ons humeur ten goede. "Denk ook maar eens aan de reistijd die je hebt als je naar kantoor moet. Dat is voor veel mensen toch al snel een paar uur. Allemaal tijd die je nu kunt investeren in je emoties of het doen van andere dingen. Neem een extra pauze tijdens werk, neem tijd om te relativeren en haal eens wat vaker een frisse neus", zegt Veenbaas.

We zijn nu bijna zes weken verder en ik kan met overtuiging zeggen dat de quarantaine mij goed doet. Ik was zo veel bezig met presteren en perfectionistisch zijn, dat de dingen die er écht toe deden naar de achtergrond verdwenen zonder dat ik er erg in had. Vrienden, gevoelens en vooral: rust nemen. Even een stapje terug, beseffen wat je hebt, waar je staat en een moment nemen om die dingen te waarderen.

Sterker uit de crisis 

Het voelt nu alsof het einde nog lang niet in zicht is - en wie weet is dat ook wel zo - maar ik weet zeker dat we hier met z’n allen sterker uitkomen. Misschien niet financieel, maar vooral op mentaal vlak kunnen we hier zo ontzettend veel van leren. Laten we daar ook vooral bij stilstaan.

Jolien
Jolien

Jolien maakt er het beste van 

Jolien is moeder van drie kinderen en heeft de quarantaine inmiddels geaccepteerd en probeert er het beste van te maken. "Je kunt niet zo veel. Wij hebben drie kinderen van nul, één en vier. De oudste kan nu niet naar school, dus dat betekent volle bak thuis." Jolien is nog met zwangerschapsverlof, dus is niet aan het werk. Haar man werkt fulltime en doet dit thuis. Dat vindt ze heel gezellig. "Ik vind het leuk dat ik mijn man overdag zo veel zie. We hebben de luxe thuis dat hij een eigen werkplek heeft, dus we zitten elkaar niet in de weg. Daarnaast hebben we de taken goed verdeeld en dat gaat hartstikke goed."

Het leven is mooi 

Jolien vindt het fijn dat ze dingen nu zelf kan inplannen en niet het gevoel heeft dat ze op honderd plekken tegelijkertijd moet zijn. "Het geeft rust. Veel opties vallen weg, dus dan is de keuze gauw gemaakt. We moeten het nu gewoon even doen met wat er nog wél is." Over haar kinderen maakt Jolien zich ook geen zorgen. "We hebben afgesproken met de buren dat onze kinderen met hun kinderen kunnen spelen. Het is lekker weer buiten, dus de ze vermaken zich prima in de tuin." Jolien hoopt dat we deze periode ook gebruiken om te beseffen dat het helemaal niet nodig is om altijd maar zo veel te doen en te kopen. "Het leven is ook hartstikke goed als we dat niet doen."

Lees meer over
CoronavirusCoronacrisis in NederlandGezondheidGezinPsychologie