Dit gebeurt er met je als je regelmatig aan yoga doet
In de rubriek ‘Beginnen met yoga’ maken we je door middel van meerdere artikelen wegwijs binnen de wereld van yoga. Wat is het precies? Welke vormen zijn er – en wat maakt het zo populair? Ook geven we tips hoe je het best kunt beginnen. In dit artikel: wat gebeurt er als je regelmatig yoga doet?
'Wat gebeurt er als je regelmatig yoga doet?' Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk eerst vast te stellen wat met ‘regelmatig’ bedoeld wordt.
Volgens Nicole de Raad, yoga-instructrice en eigenaresse van yogaschool Bindi, hoef je bijvoorbeeld echt niet elke dag aan yoga te doen om de voordelen te ervaren. “Eén keer per week is al genoeg om de vele voordelen te ervaren, maar als je vaker gaat, ervaar je die voordelen als vanzelfsprekend wel beter of meer.”
Nicole: “De mooiste resultaten van yoga zijn te zien op het gebied van seks, stress, slapen, je houding en het controleren van je ademhaling. Deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je in z’n geheel lekkerder in je vel zit en meer energie hebt.”
In het vorige artikel van deze reeks legden we al uit waarom yoga zo goed is voor je onder andere je houding. In dit artikel gaan we in op de door Nicole genoemde effecten bij het regelmatig doen van yoga.
Seks
Volgens een onderzoek uit 2009 in The Journal of Sexual Medicine, verbetert het regelmatig beoefenen van yoga onder andere gevoelens van verlangen, seksuele opwinding en orgasmes.
Seks draait om contact maken. Contact met een ander, maar eigenlijk eerst met jezelf. Iets wat moeilijker is dan gedacht. We zijn er in deze maatschappij aan gewend geraakt om overal een wedstrijd van te maken.
Dit geldt helaas soms ook voor seks: doen we het wel vaak genoeg? Is het wel opwindend genoeg? We richten onze aandacht op de verkeerde dingen, waardoor we langzaam vergeten waar het echt om draait. Yoga helpt je terug te gaan naar de ‘basis’ van seks, wat zorgt voor meer verbondenheid en genot, ofwel een beter seksleven.
Stressvermindering
Niet alleen helpt yoga bij het verminderen van stress, het kan zelfs helpen stressklachten te voorkomen. Artsen verwijzen patiënten met burn-out gerelateerde klachten steeds vaker naar yoga of mindfullneslessen, en wel om de volgende reden: medicijnen onderdrukken in veel gevallen alleen symptomen, in plaats van de dieper gelegen oorzaak van een probleem aan te pakken.
Yoga pakt direct de kern van bijna elk stressprobleem aan. Het leert je meer bewust te worden van je lichaam en geest, waardoor je je lichaam en geest kan kalmeren en stress vanzelf vermindert of vermeden wordt.
Beter slapen
Ook slapen draagt bij aan beter in je vel zitten. Tijdens het slapen reinigt je lichaam zich en wordt het opgeladen met nieuwe energie. Een slechte nachtrust betekent daarom minder energie – en dat wil je niet.
We zijn druk. Veel drukker dan vroeger en misschien ook wel drukker dan nodig. Dit komt door onze moderne leefwijze, waarbij we altijd ‘aan’ staan. Periodes van stress en drukte wisselen elkaar af en verhinderen ons ’s avonds om in slaap te vallen.
Door yoga te doen voor je naar bed gaat, breng je je lichaam tot rust. Je remt als het ware de snelheid af die je overdag hebt opgebouwd. Focus je op een rustige en diepe ademhaling (hier komen we later op terug) en creëer rust in je lichaam en hoofd.
Een fijne omgeving met zo min mogelijk kunstmatig licht, versterkt deze rust. Op deze manier stimuleer je de aanmaak van melatonine en zal je zien dat je sneller in slaap valt.
Ademhaling controleren
Yoga en ademhalen zijn nauw met elkaar verbonden. Tijdens yoga wordt veel aandacht besteed aan ademhaling en ademtechnieken (pranayama’s). Misschien denk je: waarom dan? Maar onze ademhaling is belangrijker dan je denkt.
Sta bijvoorbeeld eens stil bij het volgende: als je boos bent, gaat je ademhaling snel en als je kalm bent, gaat hij rustig. Dit laat zien dat onze adem niet alleen verbonden is met ons lichaam, maar ook met onze geest.
Het dagelijks uitvoeren van yoga of meditatie kalmeert de geest en brengt je adem – en ook je lichaam – tot rust. Wanneer de snelheid van je ademhaling afneemt, heeft dat een positief effect op hoge bloeddruk en andere aandoeningen. Aandacht besteden aan je adem en pranayama’s helpt je om je levensenergie in je systeem te reguleren en om je uiteindelijk beter te voelen op elk denkbaar vlak.
Volgende week vertellen we je over welke stijlen er bestaan binnen de yogawereld en leggen we uit bij welke stijl jij het meest gebaat kan zijn!