Etiquette

De vijf spelregels… van begroeten

·Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels… van begroeten
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van begroeten.

De situatie

Hoi! Hi! Heee! En hup drie pakkerds op je wang. Hartstikke Hollands, maar niet zo hygienisch, blijkt maar weer nu we massaal in de ban van Corona zijn. Hoe zit het eigenlijk met de etiquette als het om begroeten gaat? En op welke alternatieven kunnen we terugvallen als we ons de spetters op de wang willen besparen? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo biedt de helpende hand.

 

De spelregels

  1. Zoenen als sociale olie

“Etiquette, de sociale olie tussen mensen, is altijd in beweging,” vertelt Anne-Marie van Leggelo van het Etiquette Bureau. “In Nederland kussen we standaard drie keer - link, rechts, links, want anders mondt het uit in een botsing. Maar dat roept steeds meer weerstand op, vooral bij jongeren. Die geven liever één zoen op de wang, of alleen een hug.” Oké, maar hoe hoort het? “Ik denk dat ik over tien jaar een ander advies moet geven dan nu. Maar voor nu zeg ik: pas je gewoon aan de situatie aan. Aan de cultuur en aan de ander. Meestal zoenen we drie keer. Maak je toch een misser, los het dan op met een beetje humor. Bijkomend voordeel: je vergeet elkaar nooit meer.”

De 5 spelregels van... een kinderfeestje
Lees ook

De 5 spelregels van... een kinderfeestje

  1. Shake it hot

Vind je zoenen - Corona of niet - overbodig, dan is een warme handshake net zo prima, vindt Van Leggelo. “De gastheer zet de toon, maar zie je een bekende op een netwerkborrel, dan kan een goede blik, waarbij je iemand recht aankijkt, net zo warm zijn.” Zakelijk gebeurt zoenen niet zo vaak, maar de warme hand kan ook prima bij de verjaardag van Tante Tonny of de vijftigste verjaardag van Ger en Els. “Mensen imiteren elkaar vaak, dus als jij begint met alleen een hand, doen anderen het wellicht na. Dat is met zoenen dus net zo. De Amerikaanse president Trump staat zelfs bekend om zijn ‘pull-inner’, hij trekt mensen naar zich toe. Op die manier is hij nog dominanter. Zonder respect voor iemands comfortzone. ” 

 

  1. Je hoeft echt niet de hele kring langs

Kom je als laatste binnen bij Tante Tonny, dan zit de kans er dik in dat iedereen al schuddebuikend met zijn hand vol borrelnootjes zit. “We hebben in Nederland de opmerkelijke traditie dat we iedereen gaan feliciteren met de buurvrouw, maar dat hoeft niet. Een grote kring hoef je niet langs, voorstellend of feliciterend. In een zakelijke setting is dat iets anders. Daar kun je beter wat extra tijd voor de meeting aankomen, zodat je iedereen nog even kunt begroeten, of jezelf kunt voorstellen. Zit je in een vergadering met vijftien man, dan kost dat natuurlijk te veel tijd, maar in een klein clubje is dat wel zo slim. Alleen een hand in de lucht steken is dan niet genoeg. Je wilt jezelf sterk neerzetten en daarvoor is een persoonlijke begroeting essentieel.” 

  1. Zet hoog in

Digitale begroetingen, zoals in e-mail of zelfs WhatsApp, kunnen ook wel een opfrissertje gebruiken, weet Van Leggelo. “We worden een stuk amicaler, maar zeker in een zakelijke context is dat niet zo slim. ‘Hoi en Hi’ kunnen alleen boven een e-mail als je elkaar héél goed kent. In alle andere gevallen is ‘geachte’, ‘dag’  of ‘beste’ de juiste begroeting. Staat dat echt te ver van je af, dan is ‘goedemorgen’ een mooie middenweg. In een zakelijke context ben je beter iets te formeel, want je kunt altijd nog downsizen. Andersom is er geen weg terug.”

 

  1. Groetjes van Corona

In heersende tijden is stuifloos groeten wel zo slim. Niemand wil griep of Corona op zijn hand of wang, dus hoe groet je dan? “Je moet je bewust zijn van het feit dat jij het ook kunt verspreiden. Zo’n woekerend virus heeft enorme gevolgen voor de gezondheid, maatschappij of economie, dus het is logisch als een ander geen hand wil geven of zoenen. Je kunt prima benoemen dat je op zo’n moment even geen hand geeft. Hoef je echt niet uit te leggen. ‘Doe je het wel, was dan vaak je handen. Een goed alternatief is het wrijfje. Even kort je hand op iemands schouder als begroeting. Mannen doen vaak een hardere klop, maar een zachte wrijf volstaat ook. Is toch net iets persoonlijker dan alleen maar afstand, en kiemen-proof.”

Lees meer over
CoronavirusEtiquette