Etiquette

De 5 spelregels van... het vliegveld

·Aangepast:
© ANP FotoDe 5 spelregels van... het vliegveld
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels op het vliegveld.

De situatie

Rollen, duwen, proppen: die koffer is gepakt. Maar voordat je aan boord stapt, doodt je nog talloze kwartieren op het vliegveld. Hoe heurt het daar eigenlijk? Welke regels mag je dan absoluut niet in de wind slaan? Madelon van der Hof van Schiphol legt het speciaal voor alle wachtenden (en ophalers, #stopdetijd) uit.

De spelregels

1. Laat het geen uren duren

Je vlucht missen is nooit een goed idee. Reistijd, controles en soms nog een flinke tippel naar de goede gate: voor je het weet is er een uur voorbij. Ben er dus op tijd bij! Maar overdrijven hoeft nu ook weer niet. "In het algemeen kun je rekening houden met twee uur van tevoren inchecken voor Europese vluchten en drie uur voor intercontinentale vluchten. Te vroeg in de vertrekhal staan, heeft niet zoveel zin. Want meestal is je incheckbalie nog niet open en sta je onnodig lang te wachten. Het lijkt met het oog op de drukte fijn als je heel vroeg komt, maar het tegenovergestelde gebeurt. Het wordt nog drukker omdat er meer mensen langer in de terminal verblijven." 

"Aan de andere kant moet je ook niet veel later dan de adviestijden komen. Veel mensen met alleen handbagage denken snel: 'Oh, ik hoef alleen nog maar door security, ik heb aan een uurtje ook wel genoeg!' Met alle vakantiegangers over de vloer, kan dat nog weleens tegenvallen. Als iedereen zich aan de tijdschema's van de airlines houdt, hoeft niemand z'n vlucht te missen. En check vooral ook de actuele verkeerssituatie voordat je van huis vertrekt."

De 5 spelregels van... carpoolen
Lees ook

De 5 spelregels van... carpoolen

2. Knap gerust een uiltje

Al dat wachten is best vermoeiend, dus een tukje in de terminal is helemaal geen gek idee. Beetje gek hangen in die bankjes wel. Een beter idee is om een relaxruimte op te zoeken, tipt Van der Hof. Schiphol kent bijvoorbeeld speciale lounges, waar je heerlijk op adem kunt komen voordat je de lucht in gaat. Massages, nagels, alles. En dus ook een prima daybed, als je durft. Of je zet gewoon een wekker natuurlijk.

3. Borrel met beleid

Vlieg je vanaf een grote luchthaven, dan kun je er zelfs een kleine kroegentocht houden. Tussen de koffiecorners wemelt het van de pubs en barren. Een wijntje om te vieren dat de vakantie begint, een extra bier om dat randje vliegangst weg te spoelen. Maar hoeveel mag je eigenlijk drinken voordat je de lucht in gaat? "Daar is in principe geen maximum voor. Echter, het horecapersoneel op Schiphol wordt wel doorlopend getraind in het op een verantwoorde wijze schenken van alcohol en is daar alert op." Dat is maar goed ook, vlieg je ook niet uit de bocht.

4. Geen domme grappen

Een foute grap is zo gemaakt. Toch kan die je akelig duur komen te staan, bijvoorbeeld wanneer je op het vliegveld geint dat er een bom in je tas zit. Of een gun. "Dan heb je een probleem met de Koninklijke Marechaussee." Je wordt helemaal doorgelicht en waarschijnlijk ga je met een dikke boete naar huis. Haal je sowieso die vlucht niet. Dus: bezint eer ge een grap verzint.

5. Ballonnen blijven buiten

Als je met de trein naar huis gaat tenminste. Ballonnen mogen tegenwoordig niet meer mee op het perron, omdat die rakkers vol helium nogal eens tegen het plafond willen vliegen en dan ook de bovenleiding kunnen raken. Dat heeft al twee keer eerder tot een treinstoring geleid en daarom zijn ze nu verboden. Kom je met de auto of de bus, dan kun je je lief gewoon met een hele bos ballonnen in de de vertrekhal opwachten. Hoezee!

Lees meer over
SchipholEtiquetteVliegtuigReizenVakantie