De 5 spelregels... in een pretpark
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels in een pretpark.
De situatie
Een dagje uit, hoezee! Dikke kans dat je eerst een file trotseert, minstens een uur in de auto zit en dan eindelijk van de ene naar de andere achtbaan schuimt. Broodjes smeren, kletsen in de lange rij en altijd goed insmeren. Dit zijn de spelregels van een dagje pretpark, vriendelijk opgesomd door docent en onderzoeker Leisure Management Erwin Taets.
De spelregels
1. Besparen met boterhammen
Beknibbel knabbel knuistje: je eigen bammetjes meenemen naar een pretpark is helemaal geen gek idee. En lang niet zo Hollands als het lijkt. "Pretparken zijn zoals luchthavens", legt Taets uit. "Je brengt wat tijd door op een plek waar je niet naar buiten kunt, dus de horeca durft daar hogere prijzen te vragen." Toch zit er ook een keerzijde aan het slimme smeren, weet Taets. "Je mist ook een belevenis als je met je trommeltje van thuis neerstrijkt op de picknickweide. Veel parken maken echt een feestje van het eten. In Disneyland Parijs lopen de Disneyfiguren bijvoorbeeld langs je tafel en in de Efteling danst het pannenkoekenhuis om je heen. Een herinnering die voor één dag best de moeite van een prijzige lunch waard is."
2. Wees tactisch met tijd
Aansluiten bij je vrienden in de rij, is als het handdoekje leggen op de zwembadstoel. Ordinair voordringen dus. "Ga gewoon netjes in de rij staan, maar doe het slim. Pak de attracties die je echt graag wilt doen tussen 10.00 en 11.30 en in het laatste uur voor sluitingstijd, dan is het veel minder druk. Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je dan wat eten of naar de shows en theaters gaan, want dan is het topdrukte bij de populaire attracties."
Wil je helemaal de rij omzeilen, dan zijn er nog andere trucs. Veel parken bieden bijvoorbeeld single riders-rijen aan. Nee, dat is geen date-programma (hoewel dat best een goed idee is!), maar een service van pretparken om rijen in te korten. "Als je niet per se tegelijk met je gezelschap van die dag in een attractie hoeft, kun je een aparte rij nemen die de lege zitjes van oneven gezelschappen opvult. Hier kun je al gauw een half uur of drie kwartier wachten mee besparen."
Ook slim: de baby switch. Is je kind nog te klein voor bijvoorbeeld de Python, maar willen jullie wel allebei een ritje maken, dan kun je - legaal - de grote wisseltruc doen op het platform Jij gaat eerst een rondje en als je uitstapt neem jij de baby over en neemt je liefje jouw plek in het karretje. Geef aan de medewerker aan dat je de baby switch wil doen, dan halveer je daarmee je wachttijd.
3. Doe niet wat de massa doet
Kuddedieren als we zijn, zie je bij de Efteling hele hordes de Fata Morgana binnendringen bij aankomst. Gewoon omdat dat de eerste attractie is die je ziet. Slecht plan, vindt Taets. "Ga eerst naar de attractie die je het liefst wilt bezoeken, lekker aan de andere kant van het park." Ook goed om te weten: sommige parken hebben een druktekalender op de website. Hierop kun je zien per dag en per week hoe druk het wordt. Dan zie je dat er in juli en augustus vaak heel wat rustige dagen zijn en dat de weekenden van september en oktober juist de drukste dagen van het jaar vormen. Er zijn door het jaar heen veel meer rustige dagen dan je zou verwachten, als je maar een beetje slim plant.
4. Let op tickettrucjes
Het kost tegenwoordig een rib uit je lijf om je maag in je keel te laten landen. Toch zijn er allerlei acties die de hoge ticketprijs compenseren. Je bent sowieso een dief van je eigen tijd én portemonnee als je een kaartje koopt aan de kassa, weet Taets. "Online betaal je minder. Dat geldt ook voor de kaartjes die je koopt op datum. Bij Walibi, Slagharen en Bobbejaanland bespaar je bijvoorbeeld een fijne paar procenten als je aangeeft dat je op een vaste dag naar het pretpark komt."
Of doe je best met zo'n handige spaaractie van de supermarkt. "Maar let wel goed op, want een voordeel is niet altijd een voordeel. Als je via een actie maar binnen een beperkt aantal dagen gebruik kunt maken van je ticket, weet je dat het park op die dagen afgeladen vol is. Dan is het wel goedkoop, maar niet altijd de leukste dag om naar zo'n park te gaan."
5. Ga in goed gezelschap
Ja, dat klinkt nogal wiedes. Maar toch: realiseer je dat je een hele dag met elkaar zit opgescheept. Voor een eerste date is een pretpark dus niet zo geschikt, want je bent niet zomaar weg. En als je net nieuw in de familie bent, is een pretpark wellicht ook een maatje te groot. Naast dat je de hele dag op elkaars lip zit, vliegen de kleuren, geluiden en geuren je om de oren. Bezint eer ge begint dus.