Relatie

Stiekem verlangen naar een ander

·Aangepast:
© Annet van den EndeStiekem verlangen naar een ander
RTL

Het kan zomaar in je relatie sluipen: verlangen naar een andere man (of vrouw). Het overkwam Kim, Jessica en Elize. "Ook al was ik getrouwd en had ik vier kinderen, ik was zo met hém meegegaan als hij voor de deur had gestaan."

Ruim twintig jaar later fantaseren over hoe het geweest zou zijn met je ex, als je daar kinderen mee had gekregen. Of wat er was gebeurd als je met háár was geëindigd. Was je dan in het buitenland terecht gekomen? Was je veel gelukkiger geweest? Toen we op Facebook vroegen of mensen zich in deze situatie herkenden, kregen we veel reacties binnen. Zoals die van Kim (35, stewardess). Jarenlang was ze nog zo met haar ex bezig, dat ze besloot contact met hem te zoeken. Hij voelde, tien jaar nadat ze het met hem had uitgemaakt, nog steeds als haar grote liefde. Kim: "Op mijn vijfentwintigste zei ik hem vaarwel na een relatie van drie jaar. Ik werd gedwongen door de situatie om de relatie te beëindigen. Maar mijn gevoel voor hem is nooit overgegaan."

 

Hardhandig dronken 

Kim en haar ex ontmoetten elkaar via het werk: "Hans en ik waren collega's en werden zo verliefd dat we er geen gras over lieten groeien. Binnen een paar weken woonden we samen. We dachten na over kinderen krijgen, een huis kopen. We konden met elkaar lezen en schrijven. Tot het moment dat hij steeds meer begon te drinken. Als hij gedronken had, werd hij hardhandig. Op een gegeven moment duwde hij me in een dronken bui zo hard van de bank, dat ik tegen de muur belandde. Hoeveel ik ook van hem hield, dit kon ik van niemand pikken. Ik zette hem mijn huis uit."

Hoewel Kim de beslissing zelf had genomen, bleef ze het moeilijk vinden zonder hem verder te gaan. "Ik ken gewoon niemand bij wie ik - als hij niet had gedronken - zo op mijn gemak was als bij hem. Ik ben een einzelgänger, kan maar weinig andere mensen in mijn omgeving verdragen. Alleen mijn moeder, eigenlijk. En Hans. Met hem kon ik gerust een paar dagen, een weekend of een week achter elkaar doorbrengen zonder me aan hem te ergeren."
 

'Ik hou van mijn man, maar hij is te braaf voor me. Het is geen Hans'

Kim heeft na hem nooit meer zo'n grote liefde gekend. "Ik had wel relaties, ook best leuke, maar nooit meer zoals het met hem was. Ik ben uiteindelijk getrouwd met een man die qua uiterlijk erg op Hans lijkt. Nu, na een paar jaar huwelijk, ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn huwelijk helemaal niet werkt. Ik hou van mijn man, maar hij is te braaf voor me. Het is gewoon geen Hans."

 

Pure chemie 

Daarom zocht Kim onlangs toch weer contact met haar ex. "Hans is inmiddels ook getrouwd, heeft kinderen en woont aan de andere kant van het land. De relatie met mijn man is op dit moment een verstandshuwelijk, we leven als broer en zus. We houden te veel van elkaar om te scheiden, daarom blijven we maar bij elkaar." Al tijdens de eerste ontmoeting met Hans bleek echter dat de chemie tussen Kim en Hans nog steeds bestaat. "Heel slecht, maar al tijdens die eerste ontmoeting belandden we weer met elkaar in bed. Er is gewoon een lijntje tussen ons, dat zal misschien wel altijd zo blijven. Een relatie met hem zou ik niet meer willen, ik ben daarvoor te veel aan mijn leven nu gewend. Nu hebben we om de paar maanden een seksdate, daar haal ik genoeg voldoening uit."

'Om de paar maanden hebben we een seksdate, daar haal ik veel voldoening uit'

Het gebeurt vaak dat mensen hun ex niet kunnen vergeten, vertelt relatiedeskundige Paulien Timmer van LangplusGelukkig: "Het klopt dat mensen soms met hun ex in hun hoofd blijven zitten. Onder singles speelt dat vaak nóg meer. Dat snap ik wel, want een ex waar je veel voor voelde is een dankbaar onderwerp om bij weg te dromen. Ik ontmoet regelmatig mensen die dit hebben en niet goed door kunnen gaan met hun leven. De aantrekkingskracht bij exen blijft, omdat je daar wat mee hebt opgebouwd. Als je terugkijkt op iets, is het makkelijker om de mooie dingen rooskleuriger voor te spiegelen. Alleen maar die mooie dingen eruit te pikken en de negatieve dingen te vergeten. Daar kun je niets aan doen, zo werkt dat in je geest."

 

Getrouwd met een ander 

Er zijn ook mensen die in hun hoofd blijven zitten met iemand waarmee ze nooit iets mee gehad hebben. Dit heeft Elize (59, zelfstandig ondernemer) jarenlang ervaren. "Ik leerde Paul tijdens mijn middelbareschooltijd kennen, werd toen stapelverliefd. Hij was leuk, lief, hij was alles wat ik wilde. Ik heb hem destijds verteld hoe ik me voelde, maar ik was te laat. Hij had net een andere leuke vrouw leren kennen en kreeg een relatie. Pech, dus. Toch kon ik hem niet uit mijn hoofd zetten. Vanaf de zijlijn - hij woonde bij mij in het dorp - hoorde ik later dat hij getrouwd was en kinderen had gekregen. Dat was bij mij hetzelfde, ik vond ook een leuke andere man en kreeg vier kinderen. Maar toch, altijd heeft er ergens iets in me geknaagd van: wat als ik wél iets met hem had gekregen? Ik heb ook nog jaren gedacht: 'Als hij nu voor mijn deur staat en me mee wil nemen, ga ik met hem mee.' Gek natuurlijk, maar dat is wel wat mijn gevoel me altijd heeft gezegd. Ik ben daar eerlijk over geweest tegenover mijn man, hij heeft er maar niet te veel aandacht aan besteed."

Wel trouwen, niet samenwonen: 'Het houdt de relatie fris'
Lees ook

Wel trouwen, niet samenwonen: 'Het houdt de relatie fris'

"Toen mijn man en ik een aantal jaar geleden, niet om deze reden overigens, een huwelijkscrisis wisten te overleven, besloot ik dat het nu maar eens klaar moest zijn met het denken aan die ander. Dat deed mijn man en onze relatie geen recht. Ik heb het in mijn hoofd geparkeerd en ben doorgegaan.

 

Samen naar de begrafenis

Onlangs hoorde ik dat Paul ernstig ziek was en op sterven lag. Samen met mijn man - hij kende hem ook van de basisschool - ben ik naar het verpleeghuis gegaan en heb ik afscheid van hem genomen. Mijn man grapte tegen hem: 'Weet je dat mijn vrouw altijd verliefd op je is gebleven?' Hij had daar volgens mij geen idee van. We zijn uiteindelijk ook samen naar zijn begrafenis gegaan, hij is kort daarna overleden. Het was waardevol dat ik erbij mocht zijn. Als ik nu terugdenk aan deze hele geschiedenis denk ik: mooi verhaal. Soms gaan dingen in het leven nou eenmaal zo."

'Soms denk ik eraan hem een brief te sturen en uit te nodigen voor een date'

Ook Jessica (30) bleef nog jaren met haar jeugdliefde in haar hoofd: "Een jongen van de middelbare school. Ik weet dat hij mij leuk vond toen, en ik hem. Toch is het nooit wat geworden in die tijd. Ik was er toen te verlegen voor. Bovendien durfde ik het pubergeroddel niet aan, we woonden in een kleine gemeente waar iedereen elkaar kende. Mijn beste vriendin had een relatie met een jongen uit de buurt en iedereen had het constant over ze. Waar ze ook kwamen, werden ze in de gaten gehouden. Dat zag ik niet zitten. Dus ik heb nooit iets met mijn gevoelens gedaan. Maar nu, een paar relaties en wat wijsheid later, denk ik weleens: wat als we elkaar nu nog eens tegen zouden komen? Zou het dan wat kunnen worden? Ik weet het niet. Soms denk ik er erover om hem een brief te sturen en hem uit te nodigen voor een date. Wie weet doe ik dat nog eens."

 

Die bezette, onbereikbare ene 

Paulien: "Gevoelens ontwikkelen voor iemand die onbereikbaar is, is heel makkelijk. Het is ook lekker veilig, want dan hoef je - al dan niet onbewust - iemand niet dichtbij te laten komen. Sommige vrouwen hebben daar echt een abonnement op. Ze vallen steevast op bezette of op andere manier onbereikbare mannen. Je kunt dan van die persoon in je hoofd maken wat je wilt, idealiseren."

'Liefde is veel meer dan verlangen naar die ene'

Maar moet je er iets aan doen als je iemand niet uit je hoofd krijgt? Paulien: "Kijk, gevoelens kun je laten zijn zoals ze zijn. Maar ik kan me voorstellen dat dit soort gevoelens wel behoorlijk belemmerend kunnen werken. Het is toch zonde om een groot deel van je leven in de veronderstelling te zijn dat je misschien alleen maar gelukkig zou kunnen zijn met die persoon. Iets wat puur maar gebaseerd is op een gevoel dat je hebt als je aan iemand denkt of terugdenkt aan een voorbij relatie. Ga ervanuit dat het uit is gegaan met een reden of dat het nooit wat geworden is om een reden. En: er is niet maar één ware liefde in je leven, dat is onzin. De boot missen dus ook."

Laat die ex los

"Liefde is veel meer dan dat en zit niet in een persoon die je op een moment in je leven bent tegengekomen. Dat kun je ook creëren in de relatie waar je nu in zit of in een nieuwe relatie. Waar je aandacht aan geeft, dat groeit. Als je in de hele tijd in je hoofd bezig bent met je ex dan groeit dat gevoel en raak je verwijderd in je huidige relatie. Je kunt alleen maar een diepgaande mooie liefde met iemand anders hebben als je daar honderd procent voor kiest en al je aandacht aan geeft. Bedenk wat er bij jou werd getriggerd door die persoon van vroeger? Hoe kun je dat in deze relatie of bij jezelf weer terugvinden? Neem de macht terug over je eigen leven. Die ex loslaten is wat je moet doen. Ook al moet je daarvoor misschien een periode van rouw door. Het is eerlijker tegenover je eventuele partner en tegenover jezelf." En misschien nog wel een positief geluid voor iedereen die terugverlangt naar zijn ex. Paulien: "De meeste vrouwen die ik in de praktijk spreek en die weer een relatie zijn begonnen met hun ex, gaan al snel weer twijfelen. Het is niet zo rooskleurig als ze hadden gehoopt."

In een relatiedipje? Vijf boeken om je liefde een boost te geven. 

1. Houd me vast - Sue Johnson
Bestseller dat een uiterst succesvol programma bevat voor het creëren van hechte en veilige relaties
2. Liefdesbang - Hannah Cuppen 
Zo ga je om met verlatings- en bindingsangst
3. Lang + Gelukkig - Paulien Timmer
Achttien koppels vertellen openhartig wat hun geheim voor een gelukkig huwelijk is
4. The Seven Principles For Making Marriage Work - John Gottman
Hoe creëer je een emotioneel intelligente relatie en houd je 'm zo
5. De 5 talen van de liefde - Gary Chapman 
Over de vijf manieren waarop je liefde kunt laten blijken 

Lees meer over
RelatieLiefdeLiefdesverdriet