Nieuws

Kerst zonder geliefde: 'Ik heb er nu al zin in'

·Aangepast:
Kerst zonder geliefde: 'Ik heb er nu al zin in'
RTL

Single zijn met Kerst: op de een of andere manier doen we vaak alsof dat zielig is. Maar singles zelf denken daar heel anders over: de een vindt het misschien een tikje eenzaam, de ander kan juist enorm genieten van de vrijheid en het gebrek aan schoonfamilie. Drie vrijgezellen over hun ervaringen.

Eén bord. Eén glas met wijn, de fles er al halfleeg naast. Eén kaarsje aan en op de achtergrond Mariah Carey die zingt dat ze alleen maar liefde wil met Kerst. Het is het treurige clichébeeld van single zijn met de Kerstdagen. Het hele feest lijkt ingericht op de liefde: samen onder de kerstboom, pakjes met sieraden of lingerie, een strandwandeling in witte kabeltruien, de meubelboulevard  op Tweede Kerstdag om samen een nieuwe bank uit te zoeken om gezellig op te Netflixen in de donkere maanden die nog zullen volgen. 

Maar single zijn met Kerst betekent ook: geen ongemakkelijke avonden met de schoonfamilie, lekker doen waar je zelf het meeste zin in hebt, uitbundige feestjes met vrienden. Datingsite Parship.nl deed onderzoek onder haar eigen leden: wat vinden zij er eigenlijk van om zonder partner de feestdagen te doorstaan? We legden de resultaten voor aan singles Kelly (32), Paul Jan (50) en Laura (28).

De meeste singles zijn niet alleen met Kerst

Thumbnail

Kelly: “Op de 24e is mijn oma jarig. Ze wordt 93, het is natuurlijk het allerbelangrijkst dat we dat vieren. Dit jaar  doen we een high tea, en iedereen maakt hapjes. Ik maak een kokosdadeltaart. En ’s avonds hebben we een kerstquiz in de kroeg van mijn broer. Op Eerste Kerstdag ga ik weer naar huis en dat is het wel zo’n beetje met de plannen. Mijn broertje is ook vrijgezel en woont op het moment bij mij. Ik weet nog niet wat hij gepland heeft, maar misschien dat we samen eten op Eerste Kerstdag. En als niet, is dat ook prima. Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst alleen Kerst gevierd. Daar was ik toen van tevoren nerveus over – zou ik me niet vervelend voelen? – maar dat was nergens voor nodig. Sindsdien vind ik het heerlijk! Ik kook uitgebreid, zet kerstmuziek op, drink een wijntje en heb een hele lijst aan films en series die ik nog wil zien. Dus hoewel ik altijd wel ergens zou kunnen aansluiten, is dat niet nodig voor mij om een fijne kerst te hebben.”

Thumbnail

Paul Jan: “Ik ga werken met Kerst. Ik ben schipper; ik vaar op zee, maar ook wel eens op een mooie boot in de grachten van Amsterdam. Dat is eigenlijk hartstikke leuk en sfeervol. Maar ik mis toch ook wel wat. De kneuterigheid, met name. Samen onder de kerstboom, elkaar cadeautjes geven, een beetje dronken worden en dan van die knusse kerstfilms kijken. The Holiday met Cameron Diaz en Jude Law kan ik wel tien keer zien, heerlijk. Dat is echt leuker met een geliefde samen. Na m’n werk ga ik denk ik gewoon alleen naar huis. Of naar de film. Ik ben wel bij vrienden uitgenodigd, maar ik vind de stilte die bij dit seizoen hoort ook wel mooi.”

Laura: “Ik breng de hele Kerst door met mijn familie inderdaad. We hebben een weekendhuisje in Zeeland, daar gaan we met z’n allen naar toe. Lekker eten en mooie wandelingen maken, ik heb er nu al zin in. Dat ik nu geen relatie heb vind ik niet erg. Maar het zou wel gezellig zijn. Het is toch ook de tijd van het jaar om een beetje terug te kijken en om nieuwe plannen te maken en dat is leuk om samen met een geliefde te doen. Nadat mijn vorige relatie uitging vond ik het even heel fijn om vrijgezel te zijn, maar nu sta ik inmiddels wel weer open voor een nieuwe man in m’n leven." 

Kerstdaten is leuk

Thumbnail

Paul Jan: “Nee, ik ga niet speciaal daten met Kerst. Daarbuiten wel hoor, ik had van de week nog een afspraakje. Maar met de feestdagen is het gelijk zo beladen, een beetje té voor een eerste date. Het lijkt me trouwens wel mooi als het spontaan gebeurd: een leuke vrouw die mee komt varen bijvoorbeeld en dat je dan direct een klik hebt. Lijkt het gelijk op zo’n kerstfilm!”

Thumbnail

Laura: “Ja! Ik vind dit een romantische tijd om te daten. De hele stad lijkt er ook wel op ingericht: overal hangen mooie lichtjes en de café’s zijn extra gezellig. En er is veel leuks te doen. Ik heb dat gister aan den lijve ondervonden met een jongen uit Engeland die ik op een festival had ontmoet. Hij is voor twee daagjes naar Nederland gekomen. We zijn op de A’damtoren in Amsterdam op de schommel geweest en hebben daarna door de stad gewandeld. Maar het is nog veel te vroeg om te zeggen waar het heen gaat hoor, hij gaat sowieso niet mee naar de familie met Kerst.”

Kelly: “Ik ben op het moment echt totaal niet bezig met daten. Eerder wel hoor, maar nu heb ik andere dingen aan m’n hoofd. De reis naar Australië die ik in januari ga maken, bijvoorbeeld. En sowieso is er al zoveel gezelligheid rond de feestdagen dat ik nu daten gewoon overbodig vind. Maar in het algemeen: als ik iemand tegen zou komen, vind ik dat natuurlijk hartstikke leuk. Ik ben nu zo’n twee jaar vrijgezel, dus het mag best weer eens.”

Singles storen zich aan irritante opmerkingen van hun familie en vrienden

Thumbnail

Laura: “Mijn familie maakt geen irritante opmerkingen. Het ging een half jaar geleden uit met mijn ex en gelukkig snapt iedereen wel dat je dan even tijd nodig hebt om weer tot jezelf te komen. Ze zijn gewoon lief.”

Thumbnail

Kelly: “Omdat ik nu met mijn broer samenwoon, worden daar heel veel foute grappen over gemaakt. Hij is een nogal notoire vrijgezel en dan zeggen onze andere broers en zussen dat ik de enige vrouw ben aan wie hij zich kan binden. Maar voor de rest geen vervelende opmerkingen hoor, niemand zit ermee of ik wel of geen vriend heb en ze vinden het ook niet zielig voor me.”

Paul Jan: “Nee hoor, het enige dat ze erover zeggen is dat ik van harte welkom ben om met de Kerstdagen langs te komen. Alleen maar fijn dus.”

Door Peper Hofstede

Volg Weekend Magazine op Facebook. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!