Binnenland

Zwanger? Pas op voor 'foliumzuurparadox'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Zwanger? Pas op voor 'foliumzuurparadox'
RTL

Het is al tientallen jaren een abc'tje: voor en tijdens de zwangerschap moet je foliumzuur slikken. Maar dat foliumzuurgebruik lijkt gepaard te gaan met een bijwerking.

Verloskundige Mayke van Ansenwoude, die de zogenoemde foliumzuurparadox onderzocht, stelt dat het innemen van de stof leidt tot een tekort aan vitamine B12. Sinds vier jaar legt ze in haar praktijk de verhouding vast tussen foliumzuur en vitamine B12 in het bloed van zwangere vrouwen. "Met de uitslagen kan ik mensen gericht laten zien dat het echt van belang is dat ze extra vitamine B12 gaan gebruiken."

ZIE OOK: Roken tijdens zwangerschap: dit is het effect op de foetus

Foliumzuur wordt voorgeschreven aan vrouwen die zwanger willen worden of dat al zijn. Vanaf de eerste dag na de bevruchting draagt foliumzuur bij aan de vorming van het zenuwstelsel. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als open ruggetje of hazenlip. Van Ansenwoude claimt dat het lichaam zo veel vitamine B12 nodig heeft om het foliumzuur om te zetten, dat er een tekort aan ontstaat. Zo ontstaat volgens haar opnieuw een risico dat het ongeboren kind afwijkingen krijgt.

'Geen concrete aanwijzingen'

De Gezondheidsraad heeft het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur door zwangere vrouwen wordt aanbevolen. De raad zegt dat het onderzoek van Mayke van Ansenwoude geen aanleiding is om het bestaande advies te herzien.

Het Voedingscentrum verwijst naar de laatste evaluatie van de Gezondheidsraad over dit onderwerp, die dateert uit 2008. Daaruit kwamen te weinig concrete aanwijzingen naar voren waaruit blijkt dat foliumzuur leidt tot afbreking van vitamine B12. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA stelde vast dat de kans klein is dat foliumzuur vitamine B12 afbreekt bij de voorgeschreven hoeveelheid - zelfs als een tweemaal hogere dosis foliumzuur wordt ingenomen dan is aanbevolen.