Binnenland

Waarom sluiten jihadistische organisaties zich aan bij IS?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPWaarom sluiten jihadistische organisaties zich aan bij IS?
RTL

Als je wint heb je vrienden. Dat gaat kennelijk ook op in de schimmige wereld van terreurgroepen. Sinds de stormachtige opkomst van Islamitische Staat, en het uitroepen van het kalifaat op het grondgebied van Syrië en in Irak zomer vorig jaar, hebben tientallen jihadistische groepen over de hele wereld trouw gezworen aan IS.

Andere hebben zich er zelfs officieel bij aangesloten. Zoals de gevreesde terreurgroep Boko Haram uit Nigeria, die nu formeel is geaccepteerd door IS.

Een blik op de kaart doet het ergste vrezen. Van Algerije tot in Indonesië heeft IS nu steun. Dat betekent natuurlijk niet dat die landen helemaal in de greep zijn van de jihadisten. In veel gevallen gaat het om kleine groepjes extremisten die in een uithoek al jaren vechten voor een eigen staat, en nu dan bij IS willen horen. Maar Islamitische Staat is er blij mee.

ZIE OOK: IS executeert tientallen eigen strijders

Luister naar dit fragment van de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi alias kalief Ibrahim, uit november vorig jaar. Het begint met jihadisten uit verschillende landen die trouw zweren aan IS, daarna hoor je de kalief zelf: "Verheugt u, moslims".

Er zijn op dit moment 31 groepen die bij IS willen horen, zegt het Amerikaanse IntelCenter, dat terreurgroepen wereldwijd volgt. 

Meest in het oog springende is natuurlijk Boko Haram. De Nigeriaanse terreurgroep die al zes jaar strijdt voor een sharia-staat in het noordoosten van het land. De groep is berucht vanwege de ontvoering van honderden schoolmeisjes, en de vele aanslagen die zeker 10.000 levens hebben gekost. Boko Haram flirt al langer met IS, en heeft vorig jaar een eigen kalifaat uitgeroepen in het noordoosten van Nigeria. De groep presenteerde onlangs een onthoofdingsvideo geheel in de stijl van IS.

Waarom bij IS?
Waarom Boko Haram zich nu formeel aansluit bij Islamitische Staat is niet duidelijk. Mogelijk vindt de leiding dat de strijders wel een oppepper kunnen gebruiken, want de laatste tijd is Boko Haram in het nauw gedrongen door de legers van verschillende Afrikaanse buurlanden die de aanval op de terreurgroep hebben geopend. Opmerkelijk; omdat het steeds moeilijker wordt om naar Irak en Syrië te reizen, roept IS potentiële jihadisten op dan maar naar Nigeria te gaan.

ZIE OOK: Boko Haram richt slachting aan in Kameroen

Libië dan. Vier jaar na de val van dictator Khadaffi verkeert dat land in chaos. Gewapende milities maken er de dienst uit, en een aantal extremistische groepen heeft zich aangesloten bij het kalifaat. De stad Derna geldt als IS-hoofdstad. Met een schokkende moordvideo trok het Libische IS onlangs internationale aandacht. Daarin werd een groep Koptische christenen uit buurland Egypte onthoofd. Een van de IS-strijders noemde zelfs Rome als doelwit. En dat maakte veel indruk in Italië, dat ligt immers op enkele uren varen. Buurland Egypte heeft direct na het verschijnen van de video uit wraak IS-doelen in Libië gebombardeerd, en wil dat er een internationale coalitie komt om IS uit dat land te verjagen.

Thumbnail


Landen waar IS steun krijgt van andere extremistische organisaties

Egypte voelt zich nu feitelijk ingesloten door IS. Want, in het oosten van het land, in de Sinaï-woestijn, zijn ook jihadistische terreurgroepen actief die zich inmiddels hebben aangesloten bij IS. Bij aanslagen op vooral het Egyptische leger zijn afgelopen jaar honderden doden gevallen. Een van de groepen heet Ansar Bait al-Maqdis, oftewel Aanhangers van Jeruzalem. De stad in Israël die voor zowel joden als moslim heilig is, geldt voor de meeste jihadgroepen als een van de hoofdprijzen die ze willen veroveren.

Al-Qaeda heeft nog veel aanhang
Nog even dit; voor dit artikel beperken we ons voor nu tot Islamitische Staat. Al-Qaeda heeft in meer landen aanhang, maar heeft in de wereld van jihadisten sinds de opkomst van IS het nakijken. En, we begonnen met het aloude adagium dat de winnaar vrienden heeft. Hoe diep de 'vriendschap' tussen de terreurgroepen gaat zal komende tijd blijken, want net als Boko Haram heeft ook IS de laatste tijd flinke klappen gekregen. Al zijn ze voorlopig nog verre van verslagen.